• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z kodem zrodlowym

Object Storage Arubacloud
0 głosów
223 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 6 kwietnia 2016 przez Arkadiusz Waluk

Witam. Probuje odpalic w DeV C++. Bo niestety nic innego niechce mi sie zainstalowac na viscie. Nawet reczne pokazanie kompilatora nie pomaga. A on mipokazuje nawet blad przy int. Tu dam kod. Jezeli jest blad to chcialym tylko wiedziec czy jest bo takto dalej szukam sam.

#include<iostream>
#include<windows.h>
using namespace std;
string odpowiedz, odpowiedz1, odpowiedz2;
int punkty=0;
int main()
{
cout<<"Witaj w naszym teleturnieju. zapraszamy do gry.";
for(int odpowiedz!=B);
{
cout<<"Czas na 1. pytanie. jak nazywa sie pierwszy wladca polski, nazywany czasem takze krolem Polan?";
sleep("1000")
cout<<"A. Boleslaw Chrobry"/n;
sleep("1000")
cout<<"B. Mieszko I"/n;
sleep("1000")
cout<<"C. Czcibor"/n;
cout<<"D. Siemomysl"/n;
sleep("1000")
cin>>>odpowiedz;
if((odpowiedz=="b")||(odpowiedz=="B"));
punkty++
sleep (5000)
{
cout<<"Na twoim koncie jest<<punkty <<  punktow";
}
else punkty--
{
cout<<"Przegrales zacznij od nowa";
}
for (int odpowiedz!=C);
{
cout<<"Czas na drugie pytanie. Jak nazywal sie krol niemiecki ktory przyjechal w roku 1000 do polski i wyrazil zgode na koronacje Boleslawa Chrobrego?"/n;
sleep("1000")
cout <<"A. Otto von Bismarck"/n;
sleep("1000")
cout <<"B. Katarzyna II"/n;
sleep("1000")
cout <<"C. Otton III"/n;
sleep("1000")
cout <<"D. Bratyslaw"/n;
cin>>odpowiedz1;
{
if ((odpowiedz==C)||(odpowiedz==c));
punkty++
sleep ("5000")
{
cout <<"Odpowiedziales dobrze na twoim koncie masz juz"<<punkty <<;
}
else punkty--
{
cout <<"Przegrales zacznij od nowa."/n;
}
}
}

return 0;
}

 

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 6 kwietnia 2016 przez jpacanowski
for(int odpowiedz!=B);
{
for(int odpowiedz!=C);
{
  • słowo for zamień na if, bo to warunek ma być, a nie pętla
  • usuń typ -> int
  • usuń średnik na końcu
if((odpowiedz=="b")||(odpowiedz=="B"));
  • usuń średnik na końcu
  • brak klamer obejmujących blok
else punkty--

brak średnika na końcu

Ogólnie nie chce mi się sprawdzać dalej... ;D

Polecam kompilować kod krok po kroku jak piszesz kod, a nie na końcu jak już napiszesz cały kod. Byś od razu wyłapał każdy błąd, a teraz same niespodzianki...

komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
tylko chodzi o to ze ta for to petla ktora ma powtorzyc pytanie jesli odpowiedz jest inna nic C albo B
komentarz 6 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Zrobilem sb notatki ze wszystkiego. Przejze i zrobie powoli i dokladniej
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Przerób chociaż kilka pierwszysch tutoriali Pana Mirosławała bo tu jest zbyt wiele błędów i trzeba napisać od początku.

P.S: Kod się daje w ramke.
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Przerobilem 3 i chcialem zrobic cos dla cwiczenia. alymi krokai przecwiczyc wbic do glowy i dalej sie uczyc
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez chomek Gaduła (4,500 p.)
Ten kod nie ma prawa zadziałać i jak diabol powiedział napisz kod od nowa tylko pierw naucz się podstaw.
1
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Przerobilem do petli. Bo ogladalem inne filmy i sam Pan Miroslaw owil zeby malymi krokami i wgl eby weszlo do glowy. Codziennietroche pisac az wejdzie. :D. A ze dzsiaj o 4 rano sie obudzilem no to postanowilem cos napisac tylko dlacwiczenia i przecwiczenia tego
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Dziekuje za pomoc lece to od nowa probowac
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)

Najlepiej będzie jak obejrzysz odcinek o pętlach pana Zelenta.

I popracuj nad czytelnością kodu bo to co tu napisałeś jest strasznie nieczytelne przynajmniej jak dla mnie.

A teraz pare uwag:

Jak masz linie 25 z:

cout<<"Na twoim koncie jest<<punkty <<  punktow";

popraw to na:

cout<<"Na twoim koncie jest:"<<punkty <<"  punktow";

Jak masz if:

if((odpowiedz=="b")||(odpowiedz=="B"));

Usuń średnik

if((odpowiedz=="b")||(odpowiedz=="B"))

To samo na if'ie na lini 44

Petle możesz zrobić tak:

bool petla=true;
while(petla)
{
    //Cos tam
  
  if((odpowiedz=="b")||(odpowiedz=="B"))
  {
     petla=false;   
  }
  
}    

Linia z while(petla) mówi: powtarzaj dopóki prawdą jest że zmienna typu bool 'petla' ma wartość true

Ten if zmienia wartość zmiennej na false przez co pętla kończy się.

 

Odemnie to tyle.

Pozdrawiam i powodzenia ! :)

komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ok. Dziekuje. Wiem ze kod nieczytelny. Mysle ze jak juz cos wiecej bede pisal to bedzie lepiej. Obejrze napisze od nowa i sprawdzimy jak tym razem pojdzie. Przydalby sie jeszcze tablice chyba
komentarz 6 kwietnia 2016 przez TheFeniks Gaduła (4,690 p.)
Tablica ?

Do czego ci to ? :P
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ze wzgledu na ilosc pytan i odpowiedzi. Tutaj byly tylko 2 ale robilem to krotko bo na tel jest z tym masakra. Ale chcialem wiecej zrobic.
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Bardzo chetnie sprawdze. Dziekuje.
komentarz 6 kwietnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Od 364 do 368 widac duzo klamer ale jak patrze na kod zrodlowy to mysle ze to przez te wczesniej nie pozamykane klamry. Okm popracuje nad czytelnascia. Jeszcze duzo do nauki mam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 54 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2016 w C i C++ przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 267 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w C i C++ przez michilczyk Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2017 w C i C++ przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...