• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z kodem C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w C i C++ przez michilczyk Nowicjusz (120 p.)
edycja 8 grudnia 2017 przez Patrycjerz

Dzień dobry.

Uczę się programować w języku C++. Próbuje stworzyć kalkulator i mam problem z kodem. Mój problem wygląda tak, że nie umiem go znaleźć. Z góry dziękuje.
 

#include <iostream>
#include <windows.h>

using namespace std;

int liczba1, liczba2, wybor, Dodawanie, Odejmowanie, Mnozenie, Dzielenie, wynik;

int main()
{
    for(;;)
    {
        cout << "podaj pierwsza liczbe:";
        cin >> liczba1;
        cout << "podaj droga liczbe:";
        cin >> liczba2;
        cout << "__Menu Glowne__" << endl;
        cout << "1. Dodawanie" << endl;
        cout << "2. Odejmowanie" << endl;
        cout << "3. Mnozenie" << endl;
        cout << "4. Dzielenie" << endl;
        cout << "Twoj wybor to:";
        cin >> wybor;
    }
}
        if(wybor==1)
        {
            dodawanie = liczba1 + liczba2;
            cout << "Wynik: " << dodawanie;
        }
        if(wybor==2)
        {
            odejmowanie = liczba1 - liczba2;
            cout << "Wynik: " << odejmowanie;
        }
        else if (wybor==3)
        {
            mnozenie = liczba1 * liczba2;
            cout << "Wynik: " << mnozenie;
        }
        else if (wybor==4)
        {
            if(liczba2==0)
            {
             cout << "nie da sie";
            }
            else
            }
            dzielenie = liczba1 / liczba2;
            cout << "Wynik: " << dzielenie;
        }
    }
           else
                cout << "Nie Ma Takiej Obcji! "<< ;

    return 0;
komentarz 8 grudnia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Jaki masz problem? Podaj choć przykład błędnego działania programu, który pomoże poprawić błędy w kodzie.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 grudnia 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)

Usuń << w 53 linijce. Używasz innych zmiennych niż je deklarujesz. Pomieszałeś klamry.

 

#include <iostream>
#include <windows.h>

using namespace std;

int liczba1, liczba2, wybor, dodawanie, odejmowanie, mnozenie, dzielenie, wynik;

int main()
{
		cout << "podaj pierwsza liczbe:";
		cin >> liczba1;
		cout << "podaj droga liczbe:";
		cin >> liczba2;
		cout << "__Menu Glowne__" << endl;
		cout << "1. Dodawanie" << endl;
		cout << "2. Odejmowanie" << endl;
		cout << "3. Mnozenie" << endl;
		cout << "4. Dzielenie" << endl;
		cout << "Twoj wybor to:";
		cin >> wybor;

if (wybor == 1)
{
	dodawanie = liczba1 + liczba2;
	cout << "Wynik: " << dodawanie;
}
if (wybor == 2)
{
	odejmowanie = liczba1 - liczba2;
	cout << "Wynik: " << odejmowanie;
}
else if (wybor == 3)
{
	mnozenie = liczba1 * liczba2;
	cout << "Wynik: " << mnozenie;
}
else if (wybor == 4)
{
	if (liczba2 == 0)
	{
		cout << "nie da sie";
	}
	else
	{
		dzielenie = liczba1 / liczba2;
		cout << "Wynik: " << dzielenie;
	}
		   
}
else
	 cout << "Nie Ma Takiej Obcji! ";


	return 0;
}

 

+1 głos
odpowiedź 8 grudnia 2017 przez Pabiak Gaduła (4,450 p.)
edycja 8 grudnia 2017 przez Pabiak

Pełno błędów, jeżeli deklarujesz zmienną Dodawanie, D z dużej, to w kodzie musisz pisać D z dużej!!!

Klamra zamykająca maina znajduje się w 24 linijce, a poniżej masz jeszcze kod, to nie przejdzie ;) Zwracaj uwagę na duże i małe litery zmiennych, bo to ma znaczenie. W 53 linijce chyba chciałeś dać endl, jeżeli nie to usuń "<<"

#include <iostream>
#include <windows.h>
 
using namespace std;
 
int liczba1, liczba2, wybor, Dodawanie, Odejmowanie, Mnozenie, Dzielenie, wynik;
 
int main()
{
    for(;;)
    {
        cout << "Podaj pierwsza liczbe:";
        cin >> liczba1;
        cout << "Podaj druga liczbe:";
        cin >> liczba2;
        cout << "__Menu Glowne__" << endl;
        cout << "1. Dodawanie" << endl;
        cout << "2. Odejmowanie" << endl;
        cout << "3. Mnozenie" << endl;
        cout << "4. Dzielenie" << endl;
        cout << "Twoj wybor to:";
        cin >> wybor;
 
 
        if(wybor==1)
        {
            Dodawanie = liczba1 + liczba2;
            cout << "Wynik: " << Dodawanie<<endl;
        }
        else if(wybor==2)
        {
            Odejmowanie = liczba1 - liczba2;
            cout << "Wynik: " << Odejmowanie<<endl;
        }
        else if (wybor==3)
        {
            Mnozenie = liczba1 * liczba2;
            cout << "Wynik: " << Mnozenie<<endl;
        }
        else if (wybor==4)
        {
            if(liczba2==0)
            {
                cout << "Nie da sie"<<endl;
            }
            else
 
            {
                Dzielenie = liczba1 / liczba2;
                cout << "Wynik: " << Dzielenie<<endl;
            }
        }
 
        else
        {
           cout << "Nie Ma Takiej Opcji! "<<endl;
        }
 
    }
    return 0;
}

Poprawiłem kod tak, żeby działał, dbaj o porządek w kodzie, przyda Ci się to przy większych projektach i zwracaj uwagę tez na ortografię. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w C i C++ przez inlooky Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 468 wizyt
pytanie zadane 18 października 2017 w PHP przez Raciawelli Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt
pytanie zadane 21 września 2017 w PHP przez marczak01 Nowicjusz (120 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...