• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesiadka z c++ do Javy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
760 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2016 w Java przez Lukaspar Użytkownik (890 p.)
Witam,

Programuję w C++ prawie rok, i postanowiłem przesiąść się na Jave ( ze względu wymagań studiów jak i ciekawości).

Jakie polecacie książki/tutoriale dla kogoś kto nie zaczyna od 0 programowania tylko już coś tam skrobał w C++?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Tak jak do nauki wszystkich innych języków polecam anglojęzyczny kanał thenewboston :)
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Także go polecam.
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
edycja 4 kwietnia 2016 przez Porcupine
Z książek najczęściej polecane są te dwie pozycje:

1) "Rusz głową: Java" http://helion.pl/ksiazki/java-rusz-glowa-wydanie-ii-kathy-sierra-bert-bates,javrg2.htm
2) "Java. Podstawy" http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javpd9.htm

Ja jak zaczynałem swoją przygodę z Javą wybrałem 1 pozycję. Książka prezentuje zdecydowanie odmienne i że tak powiem bardzo obrazkowe podejście do tematu, ale za razem mega przyjemnie się ją czyta i dobrze wchodzi w głowę, także zdecydowanie polecam.

Drugą z wyżej wymienionych książek zacząłem czytać nie dawno. Trochę w ramach powtórki, trochę z ciekawości dla porównania. Jeśli miałbym wymienić zalety i wady po przeczytaniu jakichś 200 stron to mogę powiedzieć, że: jako, że książka sama w sobie jest dłuższa i raczej w porównaniu do pierwszej uboga w obrazki to prezentuje szerszy zakres materiału i wchodzi bardziej w szczegóły każdego z poruszanych tematów. Jest jednak odrobinę trudniejsza do strawienia. Do zalet należy fakt, że książka ta posiada drugi tom, który porusza zagadnienia bardziej zaawansowane i niejako łączy się z pierwszym w pewną spójną całość. Bardzo fajne są też wstawki przy praktycznie każdym zagadnieniu, które porównują jak dana rzecz wygląda w Javie, a jak w C++ - więc to myślę, że może Cię zainteresować.

Najlepiej zrobisz jak przejdziesz się do jakieś księgarni przeglądniesz obie pozycje i wybierzesz tą, która bardziej Ci odpowiada.

Z materiałów po za książkami polecam tutoriale Dereka Banasa (w języku angielskim). Radzę jednak najpierw samemu trochę poczytać, bo mimo, że tutorial zaczyna od czystych podstaw to tępo Dereka jest zabójcze i w 20 minut potrafi przerobić ogromną część materiału :)

Pozdrawiam,
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Java wnosi bardzo dużo względem C++ (Rozbudowana biblioteka standardowa), wszechobecne wyjątki, interface, lambda, pakiet graficzny i wiele więcej. Dlatego książka z podstawami nie jest złym rozwiązaniem. Java podstawy w Twoim przypadku będzie dobra. Jest dosyć zwięzła i ma ramki "C++", w której autor często porównuje jakieś składnie do tych znanych z C++ i punktuje różnice.

Rusz głową odpada przy Twojej wiedzy. Kompedium programisty nie polecam.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Co do lambd to nie wiedziałem, że w C++ istnieją ;p

Jasne, we frameworkach wyjątki istnieją. Java je wrzuca od samego początku, gdzie w podstawowym C++ nigdy się z nimi nie spotkasz. C++ nie ma pakietów graficznych. To, że istnieją frameworki jest oczywiste, ale Qt nie jest częścią języka. Nikt w książce wprowadzającej do C++ nie opisuje podstaw Qt.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Jasne, we frameworkach wyjątki istnieją. Java je wrzuca od samego początku, gdzie w podstawowym C++ nigdy się z nimi nie spotkasz.

...? Przecież choćby new rzuca wyjątkami, a to nie jest jakiś zaawansowany mechanizm, tylko podstawy.

komentarz 5 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Jakoś czytając po raz pierwszy "C++ Primer" i dochodząc do wyjątków zastanawiałem się po co ktoś wymyślił tak ohydną konstrukcję. Do tej pory nigdzie się z wyjątkami nie spotkałem i po prostu była to dla mnie czarna magia.

new rzuca wyjątki?

Jasne, ale nie znalazłem nigdy tutoriala, który podczas wprowadzania dynamicznej alokacji wspominałby o wyjątkach.

W Javie już od początku jesteśmy nimi bombardowani i musimy te wyjątki przechwytywać.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)

Co do lambd to nie wiedziałem, że w C++ istnieją ;p

Istniały, i to 3 lata przed Javą 8.

new rzuca wyjątki?

Tak, gdy skończy się pamięć i nie uda się alokacja. Praktycznie nigdy go nie zobaczysz. W Javie jest analogiczny OutOfMemoryError, ale tam w ogóle trudno jest się wyratować z takiej sytuacji.

dochodząc do wyjątków zastanawiałem się po co ktoś wymyślił tak ohydną konstrukcję.

W sensie że ogólnie wyjątki są paskudne, czy że w C++ie są paskudne? Dlaczego?

komentarz 5 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
1. Nie zadałem pytania, żeby uzyskać odpowiedź tylko sam zaraz odpowiedziałem na to :P

2. Wyjątki same w sobie są paskudne, szczególnie dla osoby, która widzi je po raz pierwszy.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
Polecam ten darmowy kurs :

http://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/

:D

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 538 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w Java przez szymszym Nowicjusz (150 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 569 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w Java przez J_Bgs Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w Java przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

92,632 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,872 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...