• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesiadka z c++ do Javy

+1 głos
1,162 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2016 w Java przez Lukaspar Użytkownik (890 p.)
Witam,

Programuję w C++ prawie rok, i postanowiłem przesiąść się na Jave ( ze względu wymagań studiów jak i ciekawości).

Jakie polecacie książki/tutoriale dla kogoś kto nie zaczyna od 0 programowania tylko już coś tam skrobał w C++?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Tak jak do nauki wszystkich innych języków polecam anglojęzyczny kanał thenewboston :)
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Także go polecam.
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
edycja 4 kwietnia 2016 przez Porcupine
Z książek najczęściej polecane są te dwie pozycje:

1) "Rusz głową: Java" http://helion.pl/ksiazki/java-rusz-glowa-wydanie-ii-kathy-sierra-bert-bates,javrg2.htm
2) "Java. Podstawy" http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javpd9.htm

Ja jak zaczynałem swoją przygodę z Javą wybrałem 1 pozycję. Książka prezentuje zdecydowanie odmienne i że tak powiem bardzo obrazkowe podejście do tematu, ale za razem mega przyjemnie się ją czyta i dobrze wchodzi w głowę, także zdecydowanie polecam.

Drugą z wyżej wymienionych książek zacząłem czytać nie dawno. Trochę w ramach powtórki, trochę z ciekawości dla porównania. Jeśli miałbym wymienić zalety i wady po przeczytaniu jakichś 200 stron to mogę powiedzieć, że: jako, że książka sama w sobie jest dłuższa i raczej w porównaniu do pierwszej uboga w obrazki to prezentuje szerszy zakres materiału i wchodzi bardziej w szczegóły każdego z poruszanych tematów. Jest jednak odrobinę trudniejsza do strawienia. Do zalet należy fakt, że książka ta posiada drugi tom, który porusza zagadnienia bardziej zaawansowane i niejako łączy się z pierwszym w pewną spójną całość. Bardzo fajne są też wstawki przy praktycznie każdym zagadnieniu, które porównują jak dana rzecz wygląda w Javie, a jak w C++ - więc to myślę, że może Cię zainteresować.

Najlepiej zrobisz jak przejdziesz się do jakieś księgarni przeglądniesz obie pozycje i wybierzesz tą, która bardziej Ci odpowiada.

Z materiałów po za książkami polecam tutoriale Dereka Banasa (w języku angielskim). Radzę jednak najpierw samemu trochę poczytać, bo mimo, że tutorial zaczyna od czystych podstaw to tępo Dereka jest zabójcze i w 20 minut potrafi przerobić ogromną część materiału :)

Pozdrawiam,
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
Java wnosi bardzo dużo względem C++ (Rozbudowana biblioteka standardowa), wszechobecne wyjątki, interface, lambda, pakiet graficzny i wiele więcej. Dlatego książka z podstawami nie jest złym rozwiązaniem. Java podstawy w Twoim przypadku będzie dobra. Jest dosyć zwięzła i ma ramki "C++", w której autor często porównuje jakieś składnie do tych znanych z C++ i punktuje różnice.

Rusz głową odpada przy Twojej wiedzy. Kompedium programisty nie polecam.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
Co do lambd to nie wiedziałem, że w C++ istnieją ;p

Jasne, we frameworkach wyjątki istnieją. Java je wrzuca od samego początku, gdzie w podstawowym C++ nigdy się z nimi nie spotkasz. C++ nie ma pakietów graficznych. To, że istnieją frameworki jest oczywiste, ale Qt nie jest częścią języka. Nikt w książce wprowadzającej do C++ nie opisuje podstaw Qt.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Jasne, we frameworkach wyjątki istnieją. Java je wrzuca od samego początku, gdzie w podstawowym C++ nigdy się z nimi nie spotkasz.

...? Przecież choćby new rzuca wyjątkami, a to nie jest jakiś zaawansowany mechanizm, tylko podstawy.

Jakoś czytając po raz pierwszy "C++ Primer" i dochodząc do wyjątków zastanawiałem się po co ktoś wymyślił tak ohydną konstrukcję. Do tej pory nigdzie się z wyjątkami nie spotkałem i po prostu była to dla mnie czarna magia.

new rzuca wyjątki?

Jasne, ale nie znalazłem nigdy tutoriala, który podczas wprowadzania dynamicznej alokacji wspominałby o wyjątkach.

W Javie już od początku jesteśmy nimi bombardowani i musimy te wyjątki przechwytywać.
komentarz 5 kwietnia 2016 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)

Co do lambd to nie wiedziałem, że w C++ istnieją ;p

Istniały, i to 3 lata przed Javą 8.

new rzuca wyjątki?

Tak, gdy skończy się pamięć i nie uda się alokacja. Praktycznie nigdy go nie zobaczysz. W Javie jest analogiczny OutOfMemoryError, ale tam w ogóle trudno jest się wyratować z takiej sytuacji.

dochodząc do wyjątków zastanawiałem się po co ktoś wymyślił tak ohydną konstrukcję.

W sensie że ogólnie wyjątki są paskudne, czy że w C++ie są paskudne? Dlaczego?

1. Nie zadałem pytania, żeby uzyskać odpowiedź tylko sam zaraz odpowiedziałem na to :P

2. Wyjątki same w sobie są paskudne, szczególnie dla osoby, która widzi je po raz pierwszy.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2016 przez Przybysz_4444 Gaduła (3,200 p.)
Polecam ten darmowy kurs :

http://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/

:D

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w Java przez szymszym Nowicjusz (150 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w Java przez J_Bgs Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 816 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w Java przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...