• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mój szkielet strony pod projekty, oparty na Bootstrap 3 - co sądzicie?

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
855 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2016 w Nasze projekty przez DarQ Obywatel (1,030 p.)

Cześć!

Przygotowuje sobie szkielet pod strony oparte na Bootstrapie, by podczas pisania jakichś projektów mieć już wszystko przygotowane do kodowania.

2 Pytania:

- Też tworzycie własne szkielety pod projekty?

- Możecie mi powiedzieć co sądzicie o tym moim? :) 

 

Cały szkielet to kilka standardowych folderów, nie ma sensu żebym wrzucał całość, ale głównie chodzi mi o 3 pliki - index.html, reset.css oraz style.less. Korzystam z preprocesora LESS, stąd to rozszerzenie, jak ktoś zna to będzie wiedział o co chodzi :) 

Bardzo proszę o jakieś sugestie, zastrzeżenia lub pomysły do tego, co mogę dodać :)

Tutaj link do kodu: https://gist.github.com/anonymous/1e799bd1ce65c21bf1b62208cebb5ddc

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

reset.css usuń. Powinno się normalizować
http://blog.end3r.com/131/normalize-css-nie-resetuj-normalizuj/

Po drugie, Bootstrap korzysta już z normalize.css

komentarz 30 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">

Usuń to z linii 16. W 6. linii już to zrobiłeś.

Pliki .js inkluduj przed samym </body>

komentarz 30 marca 2016 przez DarQ Obywatel (1,030 p.)
Racja - używałem resetu jeszcze zanim zacząłem zabawe z Boostrapem i zupełnie pominąłem ten fakt.

Co sądzisz o reszcie? Może jakieś sugestie co jeszcze można umieścić by przyspieszyć sobie start z projektem?
komentarz 30 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 30 marca 2016 przez jpacanowski

Też sobie zrobiłem taki plik z szablonem gotowym...

index.html
https://gist.github.com/anonymous/a9b795a5df5590121214b07979672a69

style.css
https://gist.github.com/anonymous/01a34834b36590e989a5452111a49a94

Z tym, że rzadko używam Bootstrapa i jakiegokolwiek innego frameworka CSS.

komentarz 30 marca 2016 przez DarQ Obywatel (1,030 p.)
A czego w takim razie używasz aby nadać swoim stronom responsywność? Bo zazwyczaj pisanie własnego responsywnego grida jest po prostu stratą czasu moim zdaniem.
komentarz 30 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 30 marca 2016 przez jpacanowski

CSS @media. Nie używam Bootstrapa. Dla mnie to nie strata czasu. Kod piszę bardzo szybko, gotowy plik css ze stylami waży 2-3K, a kod HTML mega przejrzysty. Żadnych Bootstrapów, itp. Forma prezentacji ma być w CSS.

Plik HTML mojego bloga:
https://gist.github.com/anonymous/cf55345e6a13d2d8dd39bb6159cb13db

komentarz 7 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ja jak burza tworzę wszystko w gołym CSS. Piszę zawsze RWD czyli Mobile First - w odróżnieniu do Adaptive, a więc strony są od razu responsywne bez ani jednego @media queries - media queries używam do ustawienia aby np.dwa bloki były obok siebie a nie jeden po drugim przy większej rozdzielczości.

+1 głos
odpowiedź 30 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
przywrócone 30 marca 2016 przez Mateusz11
Skrypty JS Google Analitycs zazwyczaj są w head, a inne przed koncem body
komentarz 30 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Po co piszesz 2 razy tą samą odpowiedź?
komentarz 30 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Jestem na starszym komputerze, i on się zacina, i dlatego nie wyświetlił mi tej wczesniejszej odpowiedzi, i napisałem nową.

PS. On jest ukryty, ale jeżeli chcesz możesz go usunąć ;)
0 głosów
odpowiedź 30 marca 2016 przez DarQ Obywatel (1,030 p.)
Poprawione:

- Usunąłem plik reset.css

- Umieściłem skrypt Google Analitycs na końcu sekcji body

- Usunąłem powtarzającą się linijkę kodu <meta>

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 472 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
+7 głosów
9 odpowiedzi 1,016 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 79 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2019 w HTML i CSS przez Eimens Maniak (69,240 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...