• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Oceńcie mój odcinek C++

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
926 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2016 w C i C++ przez Krzysiek Rojowski Obywatel (1,110 p.)
Oceńcie mój 2 odcinek z C++. Napiszcie co mogę poprawić i wgl :) z góry dziękuje.

https://www.youtube.com/watch?v=2A-SyxEFsCM

3 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 30 marca 2016 przez niezalogowany
1. Czemu używasz zmiennych globalnych. Nie ucz złych nawyków

2. Dlaczego nazywasz zmienne po polsku? Kolejny zły nawyk.

3. "cin" to nie skrót od "console input" tylko od "character input"

4. "<<" i ">>" to nie strumienie tylko operatory strumienia

5. Używasz zmiennych globalnych, pomimo tego że nie do końca rozumiesz jak działają. Inicjalizujesz zmienną suma wartością 0 pomimo, że zmienne globalne są inicjalizowane 0 automatycznie przez kompilator.
komentarz 30 marca 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
edycja 30 marca 2016 przez Sebastian Fojcik

Od nauczyciela wymaga się bez wątpienia całkowitej poprawności, ale nie jest tak źle, bez przesady ;-)

1. Pan Zelent również używał zmiennych globalnych w pierwszych programach, a dopiero później wytłumaczył czym są zakresy. Nie można poznać wszystkiego od razu.
2. Zmienne nazywane po polsku w drugim odcinku kursu C++, gdzie uczeń poznaje czym jest zmienna, to uczenie złych nawyków? Are you serius?
3. Jerzy Grębosz w Symfonii C++ napisał:

std::cin >> zmienna;    jest operacją związaną z klawiaturą, czyli — mówiąc inaczej — ze standardowym urządzeniem wejściowym
cin (skrót od ang.: C-onsole IN-put).

 Polecam opierać swoją wiedzę na wiarygodnych źródłach, a nie wypisywać opinii zasłyszanych w internecie. (Jeśli Grębosz się pomylił, to podlinkuj tutaj źródło mówiące inaczej)
4. Im mniej specjalistycznych nazw na początku, tym lepiej dla kursanta. Niektórzy nazywają to "strzałki prawo / strzałki lewo". Gdy kursant dojdzie do obiektowości, to dowie się czym są te przeładowane operatory przesunięcia bitowego. W praktyce bardzo rzadko jest potrzeba nazywania tego "<<". Mocno się nie pomylił mówiąc na to: "strumienie"
5. Inicjalizowanie globalnej zerem, to akurat zła praktyka. Świadczy o niewiedzy prowadzącego. Popieram!

komentarz 30 marca 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

Jerzy Grębosz w Symfonii C++ napisał:

http://www.stroustrup.com/bs_faq2.html#cout

1
komentarz 30 marca 2016 przez niezalogowany

2. Według mnie od początku powinno się uczyć dobrych nawyków bo potem ciężko będzie się pozbyć tych złych

3.

The "c" stands for "character" because iostreams map values to and from byte (char) representations.

Źródło: http://www.stroustrup.com/bs_faq2.html#cout

komentarz 30 marca 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
Bardziej wiarygodnego źródła nie da się już podać. Nikt jest nieomylny jak widać :D
Dzięki za poprawę ;-)
1
komentarz 30 marca 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Pan Zelent również używał zmiennych globalnych w pierwszych programach, a dopiero później wytłumaczył czym są zakresy.

Jeśli obecnie zaczynasz od zmiennych globalnych nie wyjaśniając czym się różnią od lokalnych, to nie widzę powodu by w zamian zacząć od lokalnych nie wyjaśniając czym się różnią od globalnych.  Profit: masa ludzi która się z tego uczy automatycznie używa lepszych praktyk nie wiedząc nawet, że takie są.

+1 głos
odpowiedź 30 marca 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Czytając odpowiedzi pod twoim tematem, mam sam chęć stworzyć kursy C++ żebym dostał srogie rady co mówię źle i został wyprowadzony z błędu, uczenie innych uczy bardziej ciebie niż kogoś :D Więc z góry powodzenia ci życzę, jakkolwiek ci to wyjdzie, rób to dalej w kwesti samorozwoju
0 głosów
odpowiedź 30 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Nie nagrywaj bandicamem, bo jakoś źle wygląda ten napis u góry :)

A tak wgl. to chyba dobrze ;)
komentarz 30 marca 2016 przez Krzysiek Rojowski Obywatel (1,110 p.)
A mogłbyś mi polecić jakiś inny darmowy program do nagrywania, bo oprócz Bandicam'a nic nie znalazłem :)
komentarz 30 marca 2016 przez Krzysiek Rojowski Obywatel (1,110 p.)
Dzięki wielkie i za opinie i za program ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 234 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w C i C++ przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
+5 głosów
4 odpowiedzi 565 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2018 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)

92,581 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...