• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego C++

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
2,330 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2016 w C i C++ przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
edycja 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta

Już na tym forum trochę jestem i zastanawia mnie pewna rzecz. Dlaczego ciągle jest polecany c++ dla początkujących. Skoro jest to dość trudny język moim zdaniem. Dlaczego nie Python, JS, czy inny skryptowy język na początek ?

 

Chcę podkreślić, że nie jestem jakiś wybitnym fanem Pythona i umiem C++, Jave, Pythona.

11 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 26 marca 2016 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
edycja 26 marca 2016 przez Benek

Hmm, odnosząc to do samochodu:

  • Python: potrafię wsiadać do samochodu i wciskać guzik. W ten sposób samochód sam prowadzi mnie do celu
  • Java/C#: pójdę na kurs prawo jazdy, będę wstanie prowadzić samochód: manipulować biegami, sprzęgłem, skręcać, dojadę więc do celu
  • C++: jadę samochodem, bo umiem nim jeździć, a gdy się zepsuje, to potrafię go naprawić, dojadę więc do celu
  • C: nie mam samochodu, ale potrafię zdobyć różne komponenty i go samodzielnie stworzyć od zera, dojadę więc do celu
  • Asembler: skręciłbym samochód, ale nie mam części. Przetopię żelazo i zwulkanizuję kauczuk by otrzymać opony, potem sobie wszystko pospawam, w końcu jak złożę samochód, to dojadę do celu

Jak widać, każdy z tych języków pozwoli ostatecznie dotrzeć programiście do celu za ich pomocą. Niektórzy będą się fascynować  tym, że dojechali tam gdzie planowali bez większego wysiłku, inni będą się cieszyć, że zrobili to za pomocą żmudnej pracy. Ale dzięki temu podróżowali swoim pojazdem, który znali na wylot.

C++ jest językiem, który mnie osobiście pozwolił zrozumieć każdy z tych aspektów. Nie umiem pisać w Asemblerze, ale potrafię zrozumieć zarządzanie pamięcią, stos i stertę. Z drugiej strony dzięki C++ ideowo wiem jak implementowane są w Pythonie listy czy krotki. Co to są klasy, metody i po co importuje się moduły (odpowiednik binarnych bibliotek .h z C++). Oczywiście każdy język jest ważny, łącznie za HTML czy CSS, który posiada mechanizm dziedziczenia, niemniej jednak wybierając C++ można najszybciej znaleźć przejścia pomiędzy programowaniem nisko a wysokopoziomowym.

komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
No ok ale poco początkującemu na dzień dobry wiedzieć jak składać samochód ? Nie sądzisz, że jak ktoś pierwszy raz wsiadł do samochodu to mu wystarczyło by jechać i tyle, a inni byli głodni wiedzy jak działa ten samochód, jakim cudem on w ogóle umie jechać ? Po za tym gratuluje naprawdę fajnego porównania :)
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Bo python ma składnie daleko idącą od standardowych języków rodziny C?  JS też jest trudnym jezykiem. Nikt nie każe nikomu zgłębiać tajemnej wiedzy c++, wystaczą podstawy, choć jak ktoś chce uczyć się php to nie ma sensu by c++ zaczynał.
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Bo w początkach nauki potrzebujesz bardziej zrozumieć logikę działania programów niż dokładnie co w jakich bibliotekach i jak stosować. Musisz poznać sposób budowania algorytmów i przestawić swoje myślenie. C++ pozwala to zrobić łatwo, bo instrukcje mają nazwy intuicyjne. If, while, swich. Nie znam dokładnie innych języków, ale z tego co minimalnie widziałem składnie to dużo bardziej trzeba zwracać uwagę na szczegóły (jak np. przy poprawnym porządnym C). Np. JAVA jest językiem obiektowym, więc na start a dużo musisz dowiedzieć się by cokolwiek robić. W C++, żeby zrobić "Hello World" wystarczy poznanie kilka rzeczy. Potem uczysz się używać prostych instrukcji. Dopiero kiedy nauczysz się "myślenia programistycznego" to uczysz się porządnie składnie i wszystkiego nietypowe tricki.
komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Nie zgodzę się z javą.
Wcale tak wiele nie trzeba umieć aby cokolwiek napisać.
To że kilka linijek kodu więcej i nowa rzecz na początek ("class") to nie znaczy że nauka będzie niesamowicie trudna, że aż warto wybrać C/C++.
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

bo instrukcje mają nazwy intuicyjne. If, while, swich.

Odziwo Python też ma nazwy intuicyjne jak if, while, for itd

Bo w początkach nauki potrzebujesz bardziej zrozumieć logikę działania programów niż dokładnie co w jakich bibliotekach i jak stosować. Musisz poznać sposób budowania algorytmów i przestawić swoje myślenie. C++ pozwala to zrobić łatwo,

Słaby argument, w Pythonie też musisz rozumieć logikę działania ale nie musisz zaśmiecać głowy intami, doublami i innymi szczegółami co zniechęcają na początku

1
komentarz 31 marca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Odnośnie javy to jest ona obiektówką, a c++ początki strukturalnie robisz więc jak dla mnie to jest wielka różnica w sposobie myślenia. Od szczegóły do ogółu, a nie na odwrót początki.

 

Nie znam składni, ani nie używałem nigdy Pythona.

 

C++ pozwala na większe błędy i zawirowania niż np. czysty C. Tak mówiąc to w każdym języku musisz poznać logikę działania. Inty, double itd jak dla mnie na początku nauki nie musisz ich jakoś dokładnie znać. Wystarczy wiedzieć jaka jest zmiennoprzecinkowa, a jaka całkowita i koniec. Dopiero kiedy zrozumie się sposób pisania i działania programów wtedy skupiaćsięna refaktoryzacji kodu, zmniejszenia zapisywanej pamięci oraz czy int, short int, czy long.
komentarz 1 kwietnia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Nikt ci nie zabroni przecież pisać w javie także strukturalnie, co za problem robić statyczne funkcje?
Klasy jako namespace stosować, a w funkcjach dopisywać słowa "public" i "static".
Gotowe, mamy "funkcję" i piszemy "strukturalnie".
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Ale tu chodzi na naukę, a nie udowodnienie, że można programować w javie "strukturalnie".

 

Tak samo można arduino w javie programować, da się, da. Ale czy to opłacalne skoro język do arduino to prawie to samo co C/C++...
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
My mówimy o pisaniu strukturalnym, a w Javie początki wyglądają podobne, też strukturalnie, więc kilka linijek kodu więcej nie zaszkodzi początkującemu.

To że w Java trzeba umieszczać wszystkie metody w "class" to nie oznacza że od razu piszemy obiektowo.

I dlaczego twierdzisz że nauka Javy w sposób strukturalny jest nieopłacalny? (Tak ja zrozumiałem)
To jak mówienie że pisanie strukturalne jest nieopłacalne. Chodzi o naukę? Przecież można się uczyć w Javie, czy to strukturalnie czy to obiektowo.
komentarz 4 kwietnia 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
NIe mówię, że jest nieopłacalne, tylko, że bardziej opłaca się w C++. Na początku czarną magią było dla mnie include... Co prawda zaczynałem od zwykłego C. A w javie na start jest więcej rzeczy. Wszystko zależy od osoby jak woli ;)
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Nie wiem kto ustanowił że C++ jest łatwiejszy i bardziej zalecany na początek, ale nie wszyscy tak myślą.

Moim zdaniem jeśli ktoś chce się nauczyć programowania, to po prostu wybiera sobie samodzielnie język programowania.

Chce ktoś się nauczyć programowania skryptowego?
To wybiera sobie jakiś język skryptowy, np. Python.

Jeśli ktoś chce się nauczyć programowania skryptowego/webowego?
To wybiera np. php.

A jeśli ktoś chce tworzyć po prostu programy na desktop'y?
To testuje różne języki programowania i wybiera ten który najbardziej mu się podoba. (czyli tak samo jak poprzednio)

Nauka języka X by się nauczyć języka Y jest najgłupszym pomysłem jaki słyszałem jeśli mowa o nauce.

To jak uczyć się jazdy samochodem by później nauczyć się jazdy rowerem, można, ale po co?
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Nie wiem kto ustanowił że C++ jest łatwiejszy i bardziej zalecany na początek, ale nie wszyscy tak myślą.

Na szczęście :)

3
komentarz 26 marca 2016 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)

Nie wiem kto ustanowił że C++ jest łatwiejszy i bardziej zalecany na początek

Mirosław Zelent w swoich poradnikach

komentarz 26 marca 2016 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)

Moim zdaniem jeśli ktoś chce się nauczyć programowania, to po prostu wybiera sobie samodzielnie język programowania.

Myślę, że jeśli ktoś chce się dopiero nauczyć programowania, to nie będzie w stanie wybrać dla siebie języka. Nie wszyscy są tak dobrze rozeznani w językach na początku jak Ty ;-)

Nie wspomnę już o tym, że początkujący nie rozróżni języka skryptowego od kompilowanego. Zaczynając naukę, patrzy się na kod nieco inaczej.

Osoba ucząca się Pythona może później doznać szoku, że do działania programu potrzeba jakichś includów czy typów zmiennych. W drugą stronę też nie jest sielankowo. W C++ od początkującego programisty wymaga się, aby zwracał uwagę na wiele aspektów, w tym: dołączanie bibliotek, ustalanie typów zmiennych.

Obie drogi są równie poprawne. Tylko jedna jest trudniejsza na początku, co zwróci się z nawiązką :-)

komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Myślę, że jeśli ktoś chce się dopiero nauczyć programowania, to nie będzie w stanie wybrać dla siebie języka. Nie wszyscy są tak dobrze rozeznani w językach

Mi się bezproblemowo udało znaleźć odpowiedni język który mi się podoba nie znając się dobrze w programowaniu.

Wystarczyło poczytać do czego jest przeznaczony dany język, zobaczyć jego składnię, zobaczyć go w akcji w duży projektach (gdy się go trochę nauczymy)

Jak przetestujemy każdy język programowania który nas interesuje możemy wywnioskować w którą stronę warto iść.

Obie drogi są równie poprawne. Tylko jedna jest trudniejsza na początku, co zwróci się z nawiązką

Jedna jest nie tylko trudniejsza ale i całkowicie niepotrzebna jeśli nie interesujemy się programowaniem desktop'owym.

Ale czy rzeczywiście jest sens nauki języka X by się nauczyć języka Y?
Co da nam ta "nawiązka"?
Również dobrze możemy dobrze obierać taktyki w języku skryptowym, to że jest skryptowy nie oznacza że jest ona przeznaczona dla upośledzonych, też trzeba myśleć aby coś zbudować.
Też możemy się wiele nauczyć.

A tak ucząc się np. C++ poznamy naprawdę wiele zbędnych rzeczy (np. wskaźniki) jeśli interesuje nas tylko określony język. (np. Python)

Moim zdaniem droga "wybierz samodzielnie i mądrze" mi bardziej odpowiada, i to ją będę stosował gdy jakiś użytkownik będzie potrzebował pomocy z początkami programowania, i będę mu doradzał jaki język wybrać na podstawie tym czym się interesuje.
Ale uszanuję także twoją opinię, poniekąd masz rację ale skoro "nawiązka" jest taka ważna, to dlaczego nie warto zaczynać od np. assembler'a?
Wiele się nauczymy.
Może wiele zbędnych rzeczy jeśli interesujemy się określonym językiem, ale nauczymy się "myślenia". (pomijając fakt że "myślenie" rozwija się także podczas nauce języki skryptowego)

Albo jeszcze inaczej, "nauczmy" się abstrakcji, wybierzmy C#/java, nauczmy się programowania obiektowego, aspektowego, z wielkim naciskiem na obiekty zostawiając daleko programowanie strukturalne.

Ja doznałem szoku gdy znając C++ miałem nauczyć się assembler'a. Uważam że ten szok jest rzeczą normalną, i musi ona kiedyś nadejść.

2
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

skryptowy nie oznacza że jest ona przeznaczona dla upośledzonych, też trzeba myśleć aby coś zbudować.

 Język skryptowy często ma swoje motto "Easy to learn hard to master"

komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Tak samo jak z C++, C#, C, Java, Python, ASM,Go....cokolwiek innego.
Ucząc się C++ nie staniesz się mistrzem w jeden dzień języka skryptowego, ani odwrotnie.
Aby być "mistrzem" musisz naprawdę wiele się nauczyć i to praktykować.

Niezależnie od języka programowania.
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Ale ucząc się c++ musisz uczyć się linkowania, rodzajów zmiennych ( int, double itp ), a w skryptowym nie trzeba na początku się tego uczyć. Przy c++ uczysz się rzeczy które na początku są zbędne, a przy skryptowym uczysz niezbędnych rzeczy na początek nie zaśmiecając głowy
komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A już wiem o co ci chodzi, wybacz, źle zrozumiałem te "motto".
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Tak na marginesie do autora nie umiĘ, a umiEM. A teraz odnośnie c++. Uważam, że c++ jest dość prostym do nauki (nie wiem czy najprostszym, ale na pewno w miarę prostym) podstawy podstaw (zmienne, instrukcje warunkowe, pętle itd). Sam się uczyłem na c++ (teraz się uczę Javy) i uważam że np java jest trudniejsza. Do tego w miarę prosto się tłumaczy na podstawie c++.
0 głosów
odpowiedź 26 marca 2016 przez Shiba Obywatel (1,420 p.)
edycja 26 marca 2016 przez Shiba
Myślę, że właśnie dlatego, że jest trudny ;)

Jeśli opanujesz C++ to z łatwością nauczysz się każdego innego języka programowania. Są one podobne i prawie każdy współczesny język programowania opiera się na tych samych zasadach ( pętle, funkcje ) itp, więc analogicznie ucząc się C++ uczysz się też innych języków. Z tego też względu poleca się na początek C++, bo jest jakby... szkieletem odnośnie całej reszty. ;)
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Okej ma to sens ale nie sądzisz, że przez takie podejście zniechęca się początkującego?
komentarz 26 marca 2016 przez Shiba Obywatel (1,420 p.)
Możliwe, ale wszystko zależy też od podejścia osoby, która chce się uczyć.

Jeśli to chwilowa fascynacja to zapewne szybko się znudzi, jeśli zaś naprawdę ktoś chce programować i związać z tym przyszłość, to oleje opinie innych i  będzie kodował do upadłego ;)
0 głosów
odpowiedź 26 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Ja zacząłem od c++ bo tego w szkole uczyli i znalazłem kurs pana Zelenta jednak potem samodzielnie przez rok próbowałem pare różnych języków z różnym przeznaczeniem (PHP, C# Java) i sam na własnej skórze się przekonałem że c++ jest najtrudniejszy z tych które próbowałem ale pozwala na dostosowanie wszystkiego pod siebie, większość rzeczy można samemu od początku napisać i dlatego wybrałem c++ już jako mój własny świadomy wybór a nie narzucony przez szkołę.
0 głosów
odpowiedź 26 marca 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Jak kolega Marcin_N_97 napisał, by poznać zasady jakimi rządzi się komputer. Moja zabawa z programowaniem trwa od podstawówki (ach ten Turbo_Pascal), ale dopiero gdy z ciekawości liznąłem assemblera pojmałem jak to wszytko naprawdę działa i teraz programy widzę jak Neo Matrixa ;).

Przez to wytworzyło się we mnie przekonanie że nauka assemblera jest bardzo zaniedbana szczególnie gdy ludzie dopiero uczą się programować.
–1 głos
odpowiedź 26 marca 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
C++ jest trudny na początek? Jeśli chodzi o tworzenie prostych aplikacji to się nie zgodzę. C++ jest bardzo przyjemny na początku, a jeśli zamierzasz tworzyć bardziej wymagające aplikacje to już nie narzekaj na język tylko twoje na zdeterminowanie.

Lecz później jak się zagłębisz to ręce opadają ;p

https://github.com/CppCon/CppCon2015/blob/master/Lightning%20Talks%20and%20Lunch%20Sessions/C%2B%2B%20WAT/C%2B%2B%20WAT%20-%20Piotr%20Padlewski%20-%20CppCon%202015.pdf
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

C++ jest trudny na początek? Jeśli chodzi o tworzenie prostych aplikacji to się nie zgodzę. C++ jest bardzo przyjemny na początku,

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main (){
   int x = 10,y =15;
   cout << x+y;
   
}

vs

 

x = 10
y = 10
print ( x + y )

 

Moim zdaniem Python jest łatwiejszy pod tym względem

a jeśli zamierzasz tworzyć bardziej wymagające aplikacje to już nie narzekaj na język tylko twoje na zdeterminowanie.

Nie narzekam, lecz nawet chwalę C++ jaki może być dobry w większych projektach

1
komentarz 26 marca 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
No tak... porównuj język skryptowy z kompilowanym pod tym względem...
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Nie porównuje pod względem prędkości tylko porównuję pod względem prostoty nauki dla początkującego
komentarz 26 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jaką widzisz różnice między tymi zapisami?  wiesz, że dwie zmienne też możesz pod sobą zapisać i jedyna rożnia to będzie count/print?
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Przykłady pisałem na szybciora, więc nie zwracałem uwagi czy są  w jednej linii czy pod sobą. Nie sądzisz, że jak pewien gościu będzie chciał zrobić jakąś prostą grę to w C++ będzie musiał się bawić wskaźnikami itp. a np w Pythonie już nie będzie musiał ?
komentarz 26 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie sądzę, bo nie musi używać wskaźników... jeżeli będzie chcial stworzyć coś bardziej zaawansowanego to bedzie musiał zagłębić się tak samo w pythona jak w c++
–1 głos
odpowiedź 28 marca 2016 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Moim zdaniem to z tego wynika, że programowanie w C++ pozwala bardziej się zagłębić w logikę aplikacji, przy okazji poznajesz takie podstawy jak alokacja pamięci, wskaźniki, referencje, funkcje zaprzyjaźnione a potem jak już sobie posiedzisz przy C++ to sam możesz decydować czy chcesz przejść na inny język czy zostać przy nim. Chociaż ja bym polecał dla tych, którzy już siedzieli przy C++ przejść np. na coś w stylu Java, C# ponieważ te języki są przyjazne składniowo, bardziej szablonowe i jak znasz podstawy to je też bez problemu zrozumiesz. Ewentualnie możesz pójść ścieżką Qt Frameworka.
–4 głosów
odpowiedź 26 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

Ma składnie, która jest podobna w innnych językach:

if, else

if()
{

}
else
{

}

W C++

if()
{

}
else
{

}

W PHP

include

#include <windows.h>

W C++

include "plik.php";

W PHP

I tak dalej...

komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A to nie prościej nauczyć się php skoro składnie są podobne? :E

Albo C# skoro jest bardzo podobny do rodziny C?
komentarz 26 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Ale PHP jest troszkę trudniejszy od C++
komentarz 26 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

No to tak samo mozna się uczyć innych jezyków, skoro mają składnię podobną do c++ smiley

komentarz 26 marca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ja mam dość inne wrażenia z C++ i PHP.

W dalszych częściach programowania, moim zdaniem PHP jest łatwiejszy od C++.

Może dlatego że PHP jest skryptowym językiem programowania który jest zaprojektowany do generowania stron internetowych i budowania aplikacji webowych, a nie tworzenie potężnych aplikacji na desktop'y czy na inne urządzenia.
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Ma składnie, która jest podobna w innnych językach:

I co w związku z tym ?

komentarz 26 marca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
@up

Z jego odpowiedzi wynika, że C++ jest podobny do załóżmy C# i dlatego warto go używać. o_O No to przeciez można używać załóżmy tego C# bo jest w drugą stronę - podobny do C++.
komentarz 26 marca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Eryk Andrzejewski Ok. Lecz nadal nie widzę sensu dlaczego w tym przypadku C++ jest lepszy dla początkujących

2
komentarz 26 marca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
@swajco11

Co Ty człowieku pieprzysz za głupoty... czasami czytając twoje odpowiedzi to niedobrze mi się robi.. PHP ma jeden z najniższych progów wejścia, widocznie mało pisałeś w obu językach skoro takie głupoty wypisujesz..  Chyba, że porównujesz instrukcje  wypisujące, ale język nie skłąda się tylko z tego.    Same operacje na wskaźnikach, szablony itd są trudniejsze niż większość rzeczy  w PHP.
komentarz 26 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie o to chodzi aby uczyć się języka takiego który jest łatwiejszy. Bez sensu ta cała licytacja czy Python jest łatwiejszy czy C++... Chcesz pisać aplikacje okienkowe albo gry? Uczysz się C++... Interesuje cie frontend? Uczysz się JavaScript... Interesuje cię backend? Uczysz się PHP / Pythona / whatever...

Moimi pierwszymi językami których się uczyłem równolegle to ASM i C... Powiedziałbym, że to najtrudniejsze języki...

Może przyjęło się aby uczyć się na początek C/C++ bo to takie prawdziwe języki informatyki... To od nich się wszystko zaczęło... A Python, PHP, JS to już z czymś bardziej związane - związane z webdev'em.

Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z programowaniem i nie wie od czego zacząć oraz nie wie jeszcze co chce robić, to poleciłbym C++.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2015 w C i C++ przez Slasheruus Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 310 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w C i C++ przez Dawid Zając Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 867 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w Python przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...