Cześć!
Jestem na bardzo wczesnym poziomie nauki C++, a mianowicie przerobiłem raptem 3 odcinki pana Mirosława na temat programowania w C++. Wiem co to zmienne, znam "if" oraz pętlę "for". Chciałem rozwiązać jakieś zadanie aby utrwalić tą wiedzę, jednak kod nie działa tak jak powinien a według mnie wszystko jest dobrze. W zadaniu chodzi o to, iż program pobiera od nas dane na temat imienia i jeśli imię to "Dawid" lub "Zofia" program powinien wypisać liczby kolejno od 1 do 50, a w przeciwnym wypadku program wypisuje liczby od 1 do 100. Proszę o pomoc w odnalezieniu błędu i jednocześnie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
#include <iostream> using namespace std; string imie; int main() { cout << "Podaj swoje imie:"; cin>>imie; if((imie=="Dawid")||(imie=="Zofia")||(imie=="dawid")||(imie=="zofia")) { for (int i=1; i>=50; i++) { cout<<i<<endl; } } else { for (int i=1; i>=100; i++) { cout<<i<<endl; } } return 0; }
for (int i=1; i>=50; i++)
przeczytaj tę pętlę: wykonuj instrukcję dopóki ' i ' inkrementowane po obiegu, będzie (większe, równe 50)?...
nielogiczne, nieprawdaż? Poprawiony kod:
for (int i=1; i<=50; i++)
Analogicznie do dalszych części kodu.
zmień warunki na:
i<=50
i<=100
93,488 zapytań
142,422 odpowiedzi
322,772 komentarzy
62,906 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj