• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy Cpp używa się do robienia zwykłych programów okienkowych?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
800 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w C i C++ przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Gdzieś wyczytałem że C++ jest używany głównie do robienia gier, wiem że da się robić zwykłe okienkowe programy w c++ ale czy firmy używają do takich programów c++ czy inne języki typu c#?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
wybrane 18 marca 2016 przez KubenQPL
 
Najlepsza
Firmy raczej używają języków obiektowych stworzonych specjalnie do tworzenia aplikacji okienkowych typu C#, Java, Python itp., ale założę się, że istnieje jakaś korporacja, która używa C++.
komentarz 17 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
No też mi się właśnie wydaje że raczej używa się innych języków bo w c++ żeby zrobić samo puste okienko to trzeba się trochę namęczyć ( nie mówię tu o templatkach) a w takim c# to odrazu jest i z łatwością przeciągasz sobie kontrolki do formu.
komentarz 17 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Istnieją biblioteki oferujące obsługę GUI dla C++ i dedykowane do nich rozwiązania RAD, w których też sobie możesz "przeciągać na formę".

Jednak C++ jest językiem niskopoziomowym (no, kwestia mooocno dyskusyjna, ale akurat tutaj takie stwierdzenie pasuje) i inne języki, jak C# czy VisualBasic, które de facto wspierają pisanie aplikacji okienkowych, nad nim w tej kwestii po prostu górują.
komentarz 17 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

C++ nie jest językiem niskopoziomowym. To raczej język C jest językiem niskopoziomowym jeśli już (formalnie jest językiem wysokiego poziomu - wiąże się to z tamtą epoką). Polecam Qt Creator, nie trzeba się męczyć aby wyświetlić okienko z np. buttonem - tak jest w przypadku Windows API ale to nie wina C++.

#include <QApplication>
#include <QPushButton>
 
int main(int argc, char **argv)
{
   QApplication app (argc, argv);
 
   QPushButton button ("Hello world !");
   button.show();
 
   return app.exec();
}

https://wiki.qt.io/Qt_for_Beginners

komentarz 17 marca 2016 przez niezalogowany
ale jest na pewno niżej poziomowym niż np C#, dużo łatwiej jest się w C++ dostać do niskopoziomowych funkcji niż z obudowanego C#
komentarz 17 marca 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Mówiąc "Używających C++" nie miałem na myśli kompilatorów typu Code::Blocks, tylko coś bardziej zaawansowanego, tak jak Unreal Engine, lub Microsoft Visual C++. Choć przyznam, że zrobienie np. kalkulatora w takim Visual C++ jest trudniejsze i bardziej czasochłonne niż w .NET
komentarz 17 marca 2016 przez niezalogowany
Nikt poważny nie korzysta z Code::Blocks.

Btw masa programów powstaje w C++, a szczególnie we wcześniej wspomnianym Qt (nawet kiedyś na łamach tego forum wypisywałem programy używające Qt).
komentarz 17 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Szymon Siarkiewicz, podlinkowałbyś? :D A weźmy za przykład taki Spotify, w jakim język został napisany?
komentarz 17 marca 2016 przez azybad Mądrala (5,500 p.)
AudaCity n.p slyszalem ze byl robiony w c++ :p
komentarz 17 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Z okazji moich zainteresowań, mogę podać te: Audacity, Writers Cafe, Code::Blocks, FileZilla, KiCad - łączy je C++ i biblioteka wxWidgets.
komentarz 18 marca 2016 przez niezalogowany
@KebenQPL zastanawiam się jeszcze czy tego nie napisałem gdzieś w komentarzach na blogu, ale mówiąc szczerze to nie pamiętam, na forum na pewno ci nie podlinkuję bo nie pamiętam gdzie to mogłem napisać. A zarówno u siebie jak i tutaj trochę pisałem.

Spotify jest napisane w C++, wykorzystuje m.in boosta (m.in do sieci), a okna z tego co widzę są w Xlib, z kolei  z tego korzystają inne biblioteki, więc może być to np GTK+, czy Qt ale nie wydaje mi się (bo brakuje charakterystycznych nazw dla Qt)
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez niezalogowany
tak c++ używa się do wszystkiego to najlepsza odpowiedź
2
komentarz 17 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Każdy język programowania ma domenę zastosowań, dla której jest specjalizowany.

Taka odpowiedź jak Twoja niewiele wnosi do dyskusji.
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)

firmy 

Tylko jeśli jest bardzo specyficzna potrzeba wymagająca użycia C++a. W innym przypadku znacznie, znacznie szybsze i tańsze jest wykonanie aplikacji w C# lub Javie.

0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Zazwyczaj do aplikacji okienkowych używa się C#, JAVA...

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,684 wizyt
–2 głosów
4 odpowiedzi 1,122 wizyt
+4 głosów
9 odpowiedzi 2,403 wizyt

92,629 zapytań

141,491 odpowiedzi

319,862 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...