• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy Cpp używa się do robienia zwykłych programów okienkowych?

0 głosów
1,611 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2016 w C i C++ przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Gdzieś wyczytałem że C++ jest używany głównie do robienia gier, wiem że da się robić zwykłe okienkowe programy w c++ ale czy firmy używają do takich programów c++ czy inne języki typu c#?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
wybrane 18 marca 2016 przez KubenQPL

Najlepsza
Firmy raczej używają języków obiektowych stworzonych specjalnie do tworzenia aplikacji okienkowych typu C#, Java, Python itp., ale założę się, że istnieje jakaś korporacja, która używa C++.
komentarz 17 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
No też mi się właśnie wydaje że raczej używa się innych języków bo w c++ żeby zrobić samo puste okienko to trzeba się trochę namęczyć ( nie mówię tu o templatkach) a w takim c# to odrazu jest i z łatwością przeciągasz sobie kontrolki do formu.
komentarz 17 marca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Istnieją biblioteki oferujące obsługę GUI dla C++ i dedykowane do nich rozwiązania RAD, w których też sobie możesz "przeciągać na formę".

Jednak C++ jest językiem niskopoziomowym (no, kwestia mooocno dyskusyjna, ale akurat tutaj takie stwierdzenie pasuje) i inne języki, jak C# czy VisualBasic, które de facto wspierają pisanie aplikacji okienkowych, nad nim w tej kwestii po prostu górują.
komentarz 17 marca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

C++ nie jest językiem niskopoziomowym. To raczej język C jest językiem niskopoziomowym jeśli już (formalnie jest językiem wysokiego poziomu - wiąże się to z tamtą epoką). Polecam Qt Creator, nie trzeba się męczyć aby wyświetlić okienko z np. buttonem - tak jest w przypadku Windows API ale to nie wina C++.

#include <QApplication>
#include <QPushButton>

int main(int argc, char **argv)
{
   QApplication app (argc, argv);

QPushButton button ("Hello world !");
   button.show();

return app.exec();
}

https://wiki.qt.io/Qt_for_Beginners

komentarz 17 marca 2016 przez niezalogowany
ale jest na pewno niżej poziomowym niż np C#, dużo łatwiej jest się w C++ dostać do niskopoziomowych funkcji niż z obudowanego C#
komentarz 17 marca 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Mówiąc "Używających C++" nie miałem na myśli kompilatorów typu Code::Blocks, tylko coś bardziej zaawansowanego, tak jak Unreal Engine, lub Microsoft Visual C++. Choć przyznam, że zrobienie np. kalkulatora w takim Visual C++ jest trudniejsze i bardziej czasochłonne niż w .NET
komentarz 17 marca 2016 przez niezalogowany
Nikt poważny nie korzysta z Code::Blocks.

Btw masa programów powstaje w C++, a szczególnie we wcześniej wspomnianym Qt (nawet kiedyś na łamach tego forum wypisywałem programy używające Qt).
komentarz 17 marca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Szymon Siarkiewicz, podlinkowałbyś? :D A weźmy za przykład taki Spotify, w jakim język został napisany?
komentarz 17 marca 2016 przez azybad Mądrala (5,500 p.)
AudaCity n.p slyszalem ze byl robiony w c++ :p
Z okazji moich zainteresowań, mogę podać te: Audacity, Writers Cafe, Code::Blocks, FileZilla, KiCad - łączy je C++ i biblioteka wxWidgets.
komentarz 18 marca 2016 przez niezalogowany
@KebenQPL zastanawiam się jeszcze czy tego nie napisałem gdzieś w komentarzach na blogu, ale mówiąc szczerze to nie pamiętam, na forum na pewno ci nie podlinkuję bo nie pamiętam gdzie to mogłem napisać. A zarówno u siebie jak i tutaj trochę pisałem.

Spotify jest napisane w C++, wykorzystuje m.in boosta (m.in do sieci), a okna z tego co widzę są w Xlib, z kolei  z tego korzystają inne biblioteki, więc może być to np GTK+, czy Qt ale nie wydaje mi się (bo brakuje charakterystycznych nazw dla Qt)
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez niezalogowany
tak c++ używa się do wszystkiego to najlepsza odpowiedź
2
Każdy język programowania ma domenę zastosowań, dla której jest specjalizowany.

Taka odpowiedź jak Twoja niewiele wnosi do dyskusji.
0 głosów
odpowiedź 17 marca 2016 przez adrian17 Mentor (355,180 p.)

firmy 

Tylko jeśli jest bardzo specyficzna potrzeba wymagająca użycia C++a. W innym przypadku znacznie, znacznie szybsze i tańsze jest wykonanie aplikacji w C# lub Javie.

0 głosów
odpowiedź 18 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Zazwyczaj do aplikacji okienkowych używa się C#, JAVA...

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,406 wizyt
–2 głosów
4 odpowiedzi 1,592 wizyt
+4 głosów
9 odpowiedzi 3,037 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...