• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesyłanie wartości zmiennych z JavaScript do PHP i na odwrót.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
5,720 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2016 w PHP przez tymek3445 Początkujący (270 p.)
Witam. Tworzę grę na przeglądarkę w JavaScript i PHP i mam problem bo wiem jak przesłać wartości zmiennych z PHP do JavaScript ale nie wiem jak zrobić to w drugą stronę. Potrzebne mi jest to głównie do zapisywania w bazie SQL wszystkich osiągnięć graczy.
Cały system ma działać na zasadzie:
1. Zalogowanie się gracza
2. Pobranie wartości zmiennych z bazy SQL odpowiadających danemu graczowi i przechowanie tych zmiennych w PHP
3. Przesłanie przez PHP do JavaScript wartości tych zmiennych
4. Operacje na wczytanych zmiennych za pośrednictwem JS
5. Przekazanie edytowanych wartości z JS do PHP
6. Zapis wartości w bazie danych
7. Wylogowanie użytkownika po zapisaniu i zakończeniu sesji

Z góry dziękuję za pomoc i wytłumaczenie jakiejś dobrej metody na przesłanie wartości z JS do PHP

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 1 marca 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Jeżeli chcesz aktualizować zmienne php na bieżąco przesyłając je później do javascript musisz skorzystać z AJAX'a
komentarz 3 marca 2016 przez tymek3445 Początkujący (270 p.)

wiem jak przesłać zmienne z php do js ale nie wiem jak to zrobić w drugą stronę
a z AJAX'em nie miałem do tej pory styczności ponieważ dopiero zaczynam tak naprawdę php (jestem uczniem 2 klasy technikum)
z php do js wartości przesyłam za pomocą poniższego sposobu:

<?php

$zmienna1_php = 1;
$zmienna2_php = 2;
$zmienna3_php = 3;

echo "<script type="text/javascript">"
​echo "var zmienna1_js = $zmienna1_php;"
​echo "var zmienna2_js = $zmienna2_php;"
​echo "var zmienna3_js = $zmienna3_php;"

echo "</script>"

i tu mam pytanie czy jest jakaś metoda zaktualizowania zmiennych php wartościami z js bez przeładowania strony i użycia AJAX'a? bo jak już wspomniałem nie mam pojęcia jak to zrobić w AJAX

komentarz 4 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Poczytaj o REST api.

https://symfony.com/doc/current/book/http_fundamentals.html#step1-the-client-sends-a-request

Da się zrobić w czystym PHP, ale to będzie ciężkie. Gdybyś kiedyś chciał mieć trochę lżej to popatrz na framework Silex, obsłuży on za Ciebie Requesty ( Fajnie się buduję REST apki na nim)
komentarz 4 marca 2016 przez tymek3445 Początkujący (270 p.)
Trochę poszukałem w internecie i teraz męczy mnie pytanie czy jest w html-u możliwość niedostępnych dla użytkowników pól do których js będzie zapisywać te wartości i wywoływać PHP żeby sobie to pobrał za pomocą metody Post?
komentarz 5 marca 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Zobacz sobie ten poradnik na yt:

https://www.youtube.com/watch?v=gvGb5Z0yMFY

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,918 wizyt
–2 głosów
2 odpowiedzi 1,330 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 480 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2018 w PHP przez wojtij99 Użytkownik (630 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...