• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Słaby z matematyki chce programować?

Object Storage Arubacloud
+11 głosów
27,249 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w Offtop przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)
edycja 6 listopada 2018 przez Szymon Giza
Witam jestem strasznie słaby z matematyki ale chcę w przyszłości zostać programistą. Czy jest to możliwe?

W ogóle jej nie ogarniam...

18 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Kamil_S Obywatel (1,310 p.)
wybrane 8 kwietnia 2015 przez Szymon Giza
 
Najlepsza
Witam,
Powiem jak to jest u mnie :-). Sam nie byłem dobry z matmy w przeszłości. W gimnazjum ledwo 4 były. Ale podjąłem decyzje, że chce to zmienić, bo od zawsze marzyłem o informatyce. Cięzko i cierpliwie pracowałem przez okres liceum. Udało mi się zdać ładnie maturę i dostać na wymarzone studia. Jak widzisz w moim przypadku to była świadoma decyzja i masa cierpliwej i systematycznej pracy :-). Nawet jak jesteś teraz słaby, to czy za 2 lata - ciężko i systematycznie pracując- nie możesz być dobry ? :-) Wszystko zależy od Ciebie i twoich wyborów :-). Tych małych każdego dnia :). Obecnie będąc na studiach mogę powiedzieć, że geny to jakieś 15%. Reszta to masa potu i ciężka praca :-). Kwestia wyboru :). Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem :). Powodzenia i słusznych wyborów życzę :-)
+14 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
:D. Świetne pytanie. Odpowiem jako rodzony humanista (nie dla tego że lubie J.polski, raczej dlatego że interesuje mnie wiele dziedzin jednocześnie). To że słabo rozumiesz matme, moim zdaniem jest pewnym defektem. Praktycznie każdy może ją na podstawowym poziomie zrozumieć (umiejętności w społeczeństwie odzwierciedlają tzn. krzywą  gausa.... ale jestem sadystą serwując Ci matematyczną metafore !). A skoro jest to defekt, to wypadałoby go naprawic, nie? Tak samo jak matematyka, programowanie nauczy cię myśleć logicznie, przyczynowo skutkowo i inne takie duperele... rachunkami zajmuje się takie ogroooomne liczydło zwane komputerem. A jak już się myśleć nauczysz to nauki ścisłe stoją otworem (i wcale nie mówię tu o... no wiesz, tylnym strumieniu wyjścia). I nie ważne czy sądziesz że zostaniesz tym programistą czy nie... prawdopodonie i tak masz racje ;) (podobne słowa padły chyba nawet w jednym z odcinków kursu c++, z ust Pana Mirosława)
+7 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Jimmy Początkujący (450 p.)
Moim zdaniem bardziej od perfekcyjnej znajomości matematyki przydaje się logiczne myślenie i cierpliwość ;)
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)

Dzięki za odpowiedź yes

+5 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez kryCHa Obywatel (1,960 p.)
Możesz zostać bardzo dobrym programistą. Lecz niestety GameDev bez matematyki ani rusz.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Mam nadzieje ze sie mylisz :)
komentarz 6 kwietnia 2015 przez kryCHa Obywatel (1,960 p.)
Tzn? W jakim sensie?

Proste gierki 2D owszem, można pisać, ale te bardziej zaawansowane już trochę ciężej bez matematyki.
+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Nic nie stoi na przeszkodzie ;) Ja osobiście też nie jestem jakiś boski z matmy a programowanie w C++ idzie mi dość dobrze.
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)

Tak.. tylko wiele słyszałem o tym że bez matematyki z programowaniem daleko ie zajdziesz laugh Po gimnazjum myślę nad technikum informatycznym a tam z pewnoscią będzie dużo matmy smiley

 

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Od matmy nie uciekniesz, to jest pewne. Ale na pewno nie musisz być z niej taki mega dobry, osobiście znam parę osób, które nie błyszczą z matmy a z informatyki są niezłymi "błyskotkami".
+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Według mnie matematyka może bardziej przydać się przy grach. Przy pisaniu aplikacji czy stron internetowych myślę że nie jest tak potrzebna sama matematyka, a umiejętność rozwiązywania problemów i pisania złożonych algorytmów (no czyli myślenie). Ja też jestem dość słaby z matmy ale bardzo mało miałem takich sytuacji gdzie matematykę musiałbym wykorzystać więc nie widzę żadnych przeszkód :)
+2 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Potwierdzam, nawet jeśli matematyka nie jest Twoją mocną stroną to nie skreśla Cię z zostania w przyszłości programistą. To kwestia podejścia, miałem tak samo na początku.

Przede wszystkim nie możesz się zniechęcać, a na problemy z matematyką polecam popracować ze stroną www.matemaks.pl albo zerknij na kanał yt tego autora, https://www.youtube.com/user/matemaks.

Określ co jest Twoją słabą stroną jeśli chodzi o matematykę, rozpisz na kartce czy bardziej leży wiedza, czy zastosowanie w praktyce i do dzieła ;)
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)

Dzięki wielkie wink

+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez AwsD Użytkownik (920 p.)
Mam ten sam problem. Matematyka to dla mnie ciężki kamień, którego co jakiś czas udaje mi się popchnąć.

Nie skreśla to jednak programowania. Sam uczę się HTML CSS i zamierzam rozszerzać swoją wiedzę na ten temat. Matematyka jest po części potrzebna, ale nie na poziomie olimpijskim prawda? Podstawy zawsze warto znać niezależnie od tego, co będziesz robić. Podsumowując: Matematyki nie musisz znać wzdłuż i wszerz. Jak opanowałeś wiedzę podstawową, i nie do końca rozumiesz reszty, to programowanie stoi otworem. A gdybyś natrafił na jakiś matematyczny problem zapytaj innych jak go rozwiązać. Myślę, że słaby matematyk da rade programować na dobrym poziomie, bo matematyka to nie wszystko ;)
+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
Też potwierdzam, jest to możliwe. Sam nie jestem względnie dobry z matematyki, właściwie co roku mam zagrożenie. Teraz mam maturę, zaszła potrzeba by pisać rozszerzoną matmę więc wziąłem się za matmę i teraz widzę że to wszystko da się zrozumieć. Jak to mówi Mirosław Zelent o tym Slight Edge itp - prawda. Niestety różni nauczyciele są, przedstawią materiał, ale czy zaciekawią, czy zachęcą do nauki to już inna sprawa. Zawsze miałem zagrożenie z matmy, teraz już lepiej ją ogarniam ale gdybym wcześniej zaczął się jej uczyć to nie miałbym teraz takiego stresu z tą maturą.
+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez sko Użytkownik (500 p.)
Trafiłeś po prostu na kiepskich nauczycieli z matmy. Poza tym nie ma czegoś takiego, jak "jestem słaby z czegoś". Gdybyś napisał, że Ci się nie chcę, albo nie jest Ci to potrzebne to bym Ci uwierzył. A tak to nie :). Jak lubisz kodować to zrozumienie matmy nie sprawi Ci żadnego problemu.
+1 głos
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Radzę ci zacząć się uczyć matmy slight edgeowo :D Codziennie rób sobie jakieś zadanko, później 2, 3 itd. Ja na matmie prawie zawsze robię sobie zadania indywidualnie.
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Zadanka mogą być z np. stąd:

http://pl.spoj.com/

Chodzi w nich jednak o napisanie programu, więc powinieneś je robić przy kompie
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)
jestem na drugim semestrze Informatyki więc mogę opisać na swoim przykładzie.

Na pierwszym semestrze miałem 3 rodzaje matematyki(elementarna,analiza i liniowa). Nie są jakieś strasznie trudne ale trzeba się trochę z tego uczyć. Szczególnie pomocne dla studentów są filmiki pana Karczyńskiego- eTrapez. Jeśli chcesz iść na takie studia to niestety, gdy będziesz słaby z mattmy to raczej się nie utrzymasz.

Co do matematyki w programowaniu, to na niższym poziomie języków (bo na takich właśnie jestem- newbie :D) występuje ona sporadycznie, parę razy pisałem programy do stworzenia których bardzo przydatna była znajomość matematyki (nie ma się jednak czego bać, większość rzeczy jest w google).

Wydaje mi się że w późniejszej nauce programowania wymagana jest znajomość fizyki, np przy pisaniu fizyki w grach.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Matematyka nie jest samymi cyferkami, a logicznym myśleniem. Ucząc się matematyki uczymy się logicznego myślenia.
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Spróbuj jakoś ogarnąć matmę, jakieś podstawy z Youtube, może jej nie rozumiesz bo nie umieli ci wytłumaczyć podstaw. Jej znajomosc bardzo ulatwi ci bycie programistą, jednak bez niej mógłbyś byc np. frontendowcem.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez mredik5 Początkujący (380 p.)
Pytanie co wg ciebie znaczy "nie ogarniam", bo gdy nie umiesz, nie nauczyłeś się, itp. to jeszcze easy ;). Gorzej jeśli nie potrafisz mimo zdobytej wiedzy rozwiązywać zadań, bo w programowaniu myślenie logiczne, przyczonowo-skutkowe to podstawa. Bez tego będzie ci naprawdę trudno.

Jednak jest rozwiązanie :D
Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. No nie ma zmiłuj się będziesz mógł mieć trudniej jak inni koledze umiejący matmę ale w końcu dasz radę. Oczywiście polecam równieć ćwiczenia logiczne, które rozwijają umysł oraz stopniowe zdobywanie wiedzy(Slight Edge). Bo najważniejsze byś zauważył wszelakie możliwości danych zagadnień(zastosowanie, zrozumienie) a nie tylko jak działają (wiedza) ;)

Morał płynie taki do geniusza programistycznego będziesz miał trudną drogę ale możliwą do pokonania, ważna jest regularność i konsekwętność ;).
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Powiem Ci coś na swoim przykładzie.

Po biol-chemie, postanowiłem isć na studia informatyczne... zaczęło się tak że miałem 5 przedmiotów matematycznych (+ język C )-- haha taka informatyka...

Zawsze bylem noga z matmy, ledwo na trójczynach przez liceum przeleciałem, a teraz to co w liceum wydaje mi się trywialne ( zaledwie po 1 semestrze to raptem 3-4 miesiące nauki ). Kluczem do matematyki jest systematyka, jak we wszystkim... im dlużej ją robisz tym staje się jaśniejsza i przejrzysta co za czym idzie łatwiejsza.

Oczywiście nie jestem geniuszem teraz, ale jestem na pewno o kilkanaście kroków dalej niż byłem i dalej idę do przodu. Teraz chce zacząć programować w końcu i uczyć się języków bo jakoś na uczelni nie ma szans! Także bez obaw matematyka NIE JEST STRASZNA !
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Ja ci powiem tak- z majfy miałem zawsze dwóje w liceum i ogólnie uważałem się za przygłupa w tej dziedzinie. Miesiąc przed maturą, zamarzyło mi się iść na informatykę, no a ja z majfą byłem do tyłu, ledwo próbną zdałem.

 

Cały ten miesiąc, codziennie, przez 3 godziny przerabiałem zadania. Maturkę ciachnąłem na >90%. Wiesz czemu? Bo naprawdę zacząłem się jej uczyć.

To działą tak- "nie wchodzi, nie wchodzi... o już umiem! A jednak nie, bo czemu tu jest tak, a tam inaczej... nie pasuje.. a może tak...? a jednak nie..." I pewnego dnia przychodz BŁYSK i wszystko staje się jasne. ;) Tylko i wyłącznie dzięki praktyce. :) Zainteresuj się tym, szczerze, na matmie świat stoi. ;) W programowaniu ona nie jest jakoś niezbędna, ale przy tworzeniu niektórych mechanizmów, jest przydatna. ( Ale bardziej opiera się to na logicznym myśleniu, niż skomplikowanych obliczeniach ;) )
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
A mnie w sumie zastanawia co trzeba umieć z matmy w programowaniu? Bo dopiero uczę się z ksiażki i z kursu Pana Mirosława, a jedyne co z matematyki do tej pory spotkałem, to liczenie bajtów, bitów, zamiana na systemy (binarny, dziesiętny, szesnastkowy) i może jakieś obliczenia, gdzie trzeba ogarniać kolejność wykonywania działań. Tylko na tym opiera się matma w programowaniu?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w Offtop przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)
+2 głosów
6 odpowiedzi 762 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 977 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...