• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd w kodzie [bazy danych]...

Object Storage Arubacloud
0 głosów
89 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2016 w SQL, bazy danych przez rafalmagician Obywatel (1,320 p.)

Hej,

Chcę wyświetlić wszystkie rekordy które mają imie zgodne z warunkiem WHERE ale nie wyświetla wszystkich albo wcale. Gdzie jest błąd ?? Bo może coś zle pisze ??

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
	<head>
		<meta charset="utf-8" />
		<title>Doswiadczenia</title>
		<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	</head>
	<body>
	
		<!-- ##### poczatek WRAPPER ##### -->
		<div class="wrapper">
		
			<h1>Wybrane doswiadczenia:</h1>
		
			<div>
			
				<center>
				<?php
				
				require "dbconnect.php";
				
					$im = $_POST['im'];

					$in = @mysql_query("INSERT INTO doswiadczenia SET id_dos=' ',imie='$im'");
						if($in) echo "Rekord został wyswietlony poprawnie"; 
						else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";
					
					$zap="SELECT id_dos,naz_ros,naz_naw,naz_obs,naz_pow,wynik,data FROM  doswiadczenia JOIN obszary ON doswiadczenia.id_dos=obszary.id_obs WHERE obszary.imie='$im'";
					$wyn=mysql_query($zap)
					or die('Nieprawidlowe zapytanie: '.mysql_error());
					
					echo "<table boder=\"5\">";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>id_dos</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>roslina</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>nawoz</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>obszar</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>powierzchnia</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>wynik</strong></td>";
					echo "<td bgcolor=\"#0099ff\"><strong>data</strong></td>";
				
					while($row = mysql_fetch_array($wyn))
					{
						echo "<tr>";
						echo "<td>" . $row['id_dos'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['naz_ros'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['naz_naw'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['naz_obs'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['naz_pow'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['wynik'] . "</td>";
						echo "<td>" . $row['data'] . "</td>";
						echo "</tr>";
					}
					
				echo "</table>";
				
				?>
				</center>
				
			</div>
			
		<br>
			
			<center><a href="index.html"><button class="bu_2">POWRÓT</button></a></center>
			
		</div> <!-- ##### koniec WRAPPER ##### -->
	
	</body>

</html>

A to jest tabela z rekordami:

Nie wiem czy to wystarczy czy mam cos dodac ??

Prosze o pomoc :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2016 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
Warto sprawdzic poprawnosc zapytani w bazie, a w warunku imie wpisac na sztywno i zobaczyc czy tam bedzie ci dzialac
komentarz 20 lutego 2016 przez rafalmagician Obywatel (1,320 p.)
Dzięki już wszystko działa :)
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Tak więc po kolei...

  • znacznik <center> jest zdeprecjonowany, nie powinno się już go używać
  • @ są złe bo ukrywają błędy, lepiej błędy zobaczyć i poprawić
  • funkcje mysql_ są złe, przestarzałe, zdeprecjonowane a w najnowszym PHP7 usunięte... teraz należy korzystać z mysqli_ lub najlepiej PDO
  • stylizację w postaci koloru tła lepiej robić przez CSS a nie w HTMLu przez atrybuty

Co do samego problemu: w $_POST['im'] na pewno jest przekazywana odpowiednia wartość? Spróbuj ją sobie wyświetlić może. I sprawdź też czy samo zapytanie jest dobre, wklej je np. do phpmyadmina i ręcznie podstaw jakieś wartości i wtedy sprawdź czy zwraca co trzeba. 

komentarz 20 lutego 2016 przez rafalmagician Obywatel (1,320 p.)
Dzięki już wszystko działa :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez KlataHD Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,225 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 595 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2019 w SQL, bazy danych przez ZIOMEK_Z_BRAZZERS Nowicjusz (120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...