• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd w podczas wpisywania kodu w phpmyadmin - Baza danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,213 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez Damian Sobieski Początkujący (440 p.)

Witam,

podczas wpisywania kodu w SQL wyświetla mi się błąd: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ''klienci' LIMIT 0, 25' at line 1

Wpisuje polecenie:

SELECT MINUTE (`godzina_ur`) FROM 'klienci'

Jakiego polecenia nie wpiszę to wywala ten sam błąd. Dodaje jeszcze screena do bazy i kodu.
Proszę o pomoc.

A to baza:


 

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 lutego 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Spróbuj zamienić

FROM 'klienci'

na

FROM `klienci`

(apostrofów używamy do zapisywania stringów, nie oznaczania nazw kolumn czy tabel)

komentarz 3 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
W zasadzie do oznaczania kolumn nie trzeba używać żadnych znaków.
komentarz 3 lutego 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Zgadza się, przeważnie nie trzeba, a można. Trzeba tylko gdy nazwa kolumny/tabeli jest jednocześnie częścią składni SQLa (np. gdyby kolumna nazywała się where, order itp).

+1 głos
odpowiedź 3 lutego 2017 przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)
edycja 3 lutego 2017 przez Szymon Lisowiec

Screeny chyba przeszły kompresję czy coś, bo są nieczytelne. Zuploaduj na choćby imgur.com

Próbowałeś poprzedzić nazwę tabeli bazą danych?
Zwykłe

SELECT * FROM `klienci`

też nie działa?

komentarz 3 lutego 2017 przez Damian Sobieski Początkujący (440 p.)
Próbowałem, też jest błąd. Może to wina XAMPPa, ale nic nie zmieniałem a kiedyś działało.
 

sc - http://imgur.com/a/nqyVV
sc2 - http://imgur.com/a/CbH9I

Liczę na kolejne porady. Z góry dzięki.
komentarz 3 lutego 2017 przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)
Błąd czepia się, że wstawiłeś nazwę tabeli w apostrofy. Nie zauważyłem tego prędzej. Arkadiusz Waluk już napisał odpowiedź o tym, więc nie będę się rozpisywał. :p

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 549 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez KlataHD Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 601 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2020 w SQL, bazy danych przez SprinT Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 415 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2017 w C i C++ przez F1DZ1 Nowicjusz (190 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...