• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoże ktoś z kodem rejestracja.php?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
890 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2016 w PHP przez Troy Nowicjusz (120 p.)

Witam otóż mam taki problem z kodem wyskakuje mi komunikat:

 

Informacja developerska: exception 'Exception' with message 'Column count doesn't match value count at row 1' in C:\xampp\htdocs\skgo\rejestracja.php:123 Stack trace: #0 {main}

Niewiem oco chodzi bo wszystko robiłem tak jak na filmie (https://www.youtube.com/watch?v=fMJw90n8M60&list=PLOYHgt8dIdox81dbm1JWXQbm2geG1V2uh&index=4) pzez ten błąd musiałem skończyć oglądanie na 1:40 godz.

mojego kodu php nie udało się wkleić na strone dlatego podam link do jego pobrania:

Link do pobrania:

http://chomikuj.pl/Mati5525PL/PHP/rejestracja,5224272089.php

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie ufam stroną takim jak chomikuj, dobreprogramy etc.

mojego kodu php nie udało się wkleić na strone dlatego podam link do jego pobrania

 Bardzo ciekawe, wklej po prostu kod pliku, który prawdopodobnie wywołuje błąd. Jeżeli się nie uda, bo będzie jakiś błąd, to wtedy polecam napisać nowy temat, ale do supportu Twojej przeglądarki.

ps. polecam google'a - http://forum.php.pl/Column_count_doesn_t_match_value_count_at_row_1_t6453.html

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
if ($polaczenie->query("INSERT INTO uzytkownicy VALUES (NULL, '$nick', '$haslo_hash', '$email', 0, 0,)"))

Linijka 116. Zdaje mi się, że w kursie było więcej wartości, z resztą to samo mówi komunikat błędu z bazy danych. Sprawdź to. Jeżeli się mylę i to wszystkie, to na końcu nie może być przecinka.

Poza tym kod lepiej wrzucić na GitHub Gist, wklej.to, pastebin... Cokolwiek byleby lepsze niż Chomikuj.

komentarz 10 lutego 2016 przez Troy Nowicjusz (120 p.)

Poprawiłem i tera mam inny błąd nie zalicza mi zabezpieczenia reCAPTCHA sam zobacz:

moja strona spróbuj się zarejestrować: http://skgo.prv.pl/rejestracja.php

A to kod (poprawiłem to o czym pisałeś) nie moge go całego wpisać bo jest max. 8000 znaków a mój ma z 9000 więc dam ci innego linka do pobrania:

http://hostuje.net/file.php?id=1d372dce2505dd7740fcee51a6fa7858

po niżej dodam tylko kawałek kod PHP (początek)

<?php
	
	session_start();
	
	if(isset($_POST['email']))
	{
		//Udana walidacja? Załużmy że tak!
		$wszystko_OK=true;
		
		//Sprawdź poprawność nickname'a
		$nick = $_POST['nick'];
		
		//Sprawdzenie długości nicka
		if((strlen($nick)<3) || (strlen($nick)>20))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_nick']="Nick musi posiadać od 3 do 20 znaków!";
		}
		
		if(ctype_alnum($nick)==false)
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_nick']="Nick może składać się tylko z liter i cyfr (bez polskich znaków).";
		}
		
		//Sprawdź poprawność adresu email
		$email = $_POST['email'];
		$emailB = filter_var($email, FILTER_SANITIZE_EMAIL);
		
		if((filter_var($emailB, FILTER_VALIDATE_EMAIL)==false) || ($emailB!=$email))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_email']="Podaj poprawny adres e-mail!";
		}
		
		//Sprawdź poprawność hasła
		$haslo1 = $_POST['haslo1'];
		$haslo2 = $_POST['haslo2'];
		
		if((strlen($haslo1)<8) || (strlen($haslo1)>20))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_haslo']="Hasło musi posiadać od 8 do 20 znaków!";
		}
		
		if($haslo1!=$haslo2)
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_haslo']="Podane hasła nie są identyczne!";
		}
		// hashujemy hasło (password hash)
		
		$haslo_hash = password_hash($haslo1, PASSWORD_DEFAULT);
		
		//Czy zaakceptowano regulamin?
		if(!isset($_POST['regulamin']))
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_regulamin']="Potwierdź akteptację regulaminu!";
		}
		
		//Bot or not? Oto jest pytanie! (reCaptcha)
		$sekret = "6LcS3RcTAAAAAAMdddCc2spNTt8BtgSq2rzGJsnS";
		
		$sprawdz = file_get_contents('https://www.google.com/recaptcha/api/siteverify?secret='.$sekret.'&response='.$_POST['g-recaptcha-response']);
		
		$odpowiedz = json_decode($sprawdz);
		
		if($odpowiedz->success==false)
		{
			$wszystko_OK=false;
			$_SESSION['e_bot']="Potwierdź że nie jesteś botem!";
		}
		
		//Łączymy sie zbazą danych i sprawdzamy czy nie istnieje ktoś o takim samym loginie/email
		require_once "connect.php";
		mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);
		
		try
		{
			$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
			if($polaczenie->connect_errno!=0)
			{
				throw new Exception(mysqli_connect_errno());
			}
			else
			{
				//Czy email juz istnieje?
				$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM uzytkownicy WHERE email='$email'");
				
				if(!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);
				
				$ile_takich_maili = $rezultat->num_rows;
				if($ile_takich_maili>0)
				{
					$wszystko_OK=false;
					$_SESSION['e_email']="Istnieje już konto o takim samym adresie e-mail!";
				}
				
				//Czy nick jest już zarezerwowany?
				$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM uzytkownicy WHERE user='$nick'");
				
				if(!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);
				
				$ile_takich_nickow = $rezultat->num_rows;
				if($ile_takich_nickow>0)
				{
					$wszystko_OK=false;
					$_SESSION['e_nick']="Istnieje już konto o takim nicku!";
				}
				// OK OK OK OK
					if($wszystko_OK==true)
					{
						//Hurra, wszystkie testy zaliczone, dodajemy gracza do bazy
						
						if ($polaczenie->query("INSERT INTO uzytkownicy VALUES (NULL, '$nick', '$haslo_hash', '$email', 0, 0)"))
						{
							$_SESSION['udanarejestracja']=true;
							header('Location: witamy.php');
						}
						else
						{
							throw new Exception($polaczenie->error);
						}
					}
				$polaczenie->close();
			}
			
		}
		catch(Exception $e)
		{
			echo '<br /><br /><span style="color:red;">Błąd serwera! Przepraszamy za niedogodniści i prosimy o rejestrację w innym terminie!</span>';
			//echo '<br />Informacja developerska: '.$e;
		}
		
	}
	
?>

 

komentarz 10 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Poza tym kod lepiej wrzucić na GitHub Gist, wklej.to, pastebin... 

Wiem o limicie znaków na forum, napisałem wyraźnie jak go obejść ;) A z tego na co wrzuciłeś teraz na pewno nie mam zamiaru pobierać, jakaś dziwna strona każe mi wyłączyć AdBlocka i akceptować regulamin.

komentarz 10 lutego 2016 przez Troy Nowicjusz (120 p.)

Chciałeś no to masz xD kod z GitHub
https://gist.github.com/anonymous/1bf41ff2c834833292ba

komentarz 10 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Hm przeanalizowałem to co jest z tym związane i nie doszukałem się żadnego błędu. Jesteś pewien że obydwa kody do captchy są poprawne?
komentarz 10 lutego 2016 przez Troy Nowicjusz (120 p.)
edycja 10 lutego 2016 przez Troy
Kody są poprawne ale coś się chrzani z tym captchem moglbys moze przerobic ten kod aby rejestracja nie wymagala captcha? Albo cos podpowiedzial bo juz sam nwm...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w PHP przez polonez11212 Początkujący (350 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 417 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2019 w PHP przez sebol304 Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 511 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w PHP przez Kubala94 Początkujący (360 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...