• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kurs php 3 - mysqli report

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
329 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w PHP przez polonez11212 Początkujący (350 p.)

Dzień Dobry mam oto taki problem;

W filmie Pana Mirosława (PHP 3) w około 1h 30minucie działa mu  mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);

A mi własnie że nie mimo iż nawet probowałem na jego kodzie to sprawdzić. Nie wiem gdzie szukać problemu. Poza tym przeglądarka czasami zapisuje moja stronę przez co jak nadpisuje nie widać zmian co jest frustrujące (wtedy zmieniam przeglądarkę ale pózniej i tak to sie powtarza) 

 

O to kod pliku register.php

 

<?php

session_start();


if(
 isset($_SESSION['id']))
    { $_SESSION['zalogowany']="<span >Jestes juz zarejestrowany! </span>";
      header('Location:gra.php');
    }

if(isset($_POST['email']))
    {
    $wszystko_ok= true;

        // sprawdzamy nick
    $nick = @$_POST['login'];
    
    
    $dl_nick = strlen($nick);
    
    if(($dl_nick<3) || ($dl_nick >20))
    {
    $wszystko_ok= false;
    $_SESSION['e_nick']="Nick musi posiadac od 3 do 20 znakow";
    }
    else
    {
        $wszystko_ok=true; unset($_SESSION['e_nick']);
    }


    $spr_nick =ctype_alnum($nick);

    if($spr_nick==false)
    {
    $wszystko_ok = false;
    $_SESSION['e_nick'] ="Nick moze sie składać tylko z liter i cyfr (bez polskich znaków)";

    }
    else{$wszystko_ok=true; unset($_SESSION['e_nick']);}




    // Sprawdz poprawnosc emaila





    $email = @$_POST['email'];
    
    $emailb = filter_var($email, FILTER_SANITIZE_EMAIL);
    

    if((filter_var($emailb, FILTER_VALIDATE_EMAIL)== false) || ($emailb!= $email))
    {
     $wszystko_ok= false;
     $_SESSION['e_email']= "E mail nie moze zawierać polskich znaków";
    }
    else
    {
        $wszystko_ok=true; unset($_SESSION['e_email']);
    }



    // Sprawdz poprawnosc hasła
    $pass1 = @$_POST['pass1'];
    $pass2 = @$_POST['pass2'];


    $dl_pass1= strlen($pass1);
    $dl_pass2= strlen($pass2);

    if(($dl_pass1 <8) || ($dl_pass1 >20)  )
    {
    $wszystko_ok = false;
    $_SESSION['e_pass'] ="Hasło może być od 8 znaków do 20";
    }

    if($pass1!= $pass2)
        {
    $wszystko_ok = false;
    $_SESSION['e_pass'] ="Hasła musza byc takie same";
    }


    // Bot or NOT ?!



    $sekret_key = "6Lc2Wp0UAAAAAIXqpX5rxOLVRpXGxh2xyoIS0zmj";
    $sprawdz = file_get_contents('https://www.google.com/recaptcha/api/siteverify?secret='.$sekret_key.'&response='.$_POST['g-recaptcha-response']);

    $odpowiedz = json_decode($sprawdz);

    if($odpowiedz->success == false)
    {
        $wszystko_ok = false;
    $_SESSION['e_bot'] ="Potwierdz ze nie jesteś botem";
    }

    
    
        // Sprawdz poprawnosc checkboxa



    if(!isset($_POST['regulamin']))
       { $wszystko_ok=false; 
         $_SESSION['e_regulamin'] = "Potwierdz akceptacje regulaminu !";
       }




    require_once "connect.php";
    mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);
               try 
               {		
                    $polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
                    if ($polaczenie->connect_errno!=0)
                    {
                        throw new Exception(mysqli_connect_errno() );
                    }
                                
                }
                catch(Exception $e)
                {
                    echo '<span style="color:red;">Błąd serwera! Przepraszamy za niedogodności i prosimy o rejestrację w innym terminie!</span>';
                    echo '<br />Informacja developerska: '.$e;
                }


        if($wszystko_ok == true)
        {
        $_SESSION['udalo']= "Udana weryfikacjA ";

        }

    }
?>


<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <meta name="viewport" content="width = device-width, initial-scale = 1.0">
        <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content = "ie=edge">
      <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
        <title> Index </title>
        <script src="https://www.google.com/recaptcha/api.js" async defer></script>
    </head>
    
    <body>
        <h2> Zarejestruj się w sklepie klient </h2>

        <form method="post">
            
        Podaj Login : <input type="text" name="login"><br /> <br />   
        
         <?php 
            if(isset ($_SESSION['e_nick']))
            {
             echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_nick'].'</div>';
             unset ($_SESSION['e_nick']);
            }
            ?>
            
            
            
        Podaj Emaila : <input type="text" name="email"><br /> <br /> 
                 <?php 
            if(isset ($_SESSION['e_email']))
            {
             echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_email'].'</div>';
             unset ($_SESSION['e_email']);
            }
            ?>  
            
     
        Podaj Hasło : <input type="password" name="pass1"><br /> <br /> 
          
        Powtórz Hasło : <input type="password" name="pass2"><br /> <br /> 
        <?php
                       if(isset ($_SESSION['e_pass']))
            {
             echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_pass'].'</div>';
             unset ($_SESSION['e_pass']);
            }
            ?>  
            
            
        <div class="g-recaptcha" data-sitekey="6Lc2Wp0UAAAAAMivq5c9gwonY8yo1zKOxdeq2DE4"></div>
         <?php
               if(isset ($_SESSION['e_bot']))
            {
             echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_bot'].'</div>';
             unset ($_SESSION['e_bot']);
            }
        ?>
        
         <label> <input type="checkbox" name="regulamin"/> Akceptuję REGULAMIN</label>
           <br /><br />
           
           <?php
            if(isset ($_SESSION['e_regulamin']))
            {
             echo '<div class="error">'.$_SESSION['e_regulamin'].'</div>';
             unset ($_SESSION['e_regulamin']);
            }
            ?>  
           
          <input type="submit" value="Zarejestruj sie">  
        </form>
        
        
        <?php 
        
        
        if(isset($_SESSION['udalo']))
        {echo $_SESSION['udalo'];}

        ?>
        
        <script>document.write('<script src="http://' + (location.host || 'localhost').split(':')[0] + ':35729/livereload.js?snipver=1"></' + 'script>')</script>
    </body>
</html>

connect.php (specialne zle dane by sprawdzić ten mysqli_report()

<?php


$host ="localhoste";
$db_user ="root";
$db_password="";
$db_name="sklep";

?>

Jakby ktoś był skłonny pomóc to wielkie dzięki :) 

komentarz 10 kwietnia 2019 przez polonez11212 Początkujący (350 p.)

Jak mam zly host wywala 

 

Warning: mysqli::__construct(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No such host is known. in C:\xampp\htdocs\sklep\register.php on line 123
Błąd serwera! Przepraszamy za niedogodności i prosimy o rejestrację w innym terminie!
Informacja developerska: mysqli_sql_exception: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No such host is known. in C:\xampp\htdocs\sklep\register.php:123 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\sklep\register.php(123): mysqli->__construct('localhoste', 'root', '', 'sklep') #1 {main}

Jak zly login nic

jak zle haslo nic

jak zla baze  

 

Błąd serwera! Przepraszamy za niedogodności i prosimy o rejestrację w innym terminie!
Informacja developerska: mysqli_sql_exception: Unknown database 'sklepe' in C:\xampp\htdocs\sklep\register.php:123 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\sklep\register.php(123): mysqli->__construct('localhost', 'root', '', 'sklepe') #1 {main}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
localhoste -> localhost (ew zmień na 127.0.0.1)
sklepe -> sklep (chyba, że masz bazę sklepe, to wtedy nie)
komentarz 10 kwietnia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
To daj treści błędów, kiedy masz wszystkie dane poprawne, bo dałeś tylko te ze złymi danymi
komentarz 10 kwietnia 2019 przez polonez11212 Początkujący (350 p.)
Nie mam wtedy błedów
komentarz 10 kwietnia 2019 przez polonez11212 Początkujący (350 p.)

@Secrus , a znasz sposób by przeglądarka nie zapisywała sobie wersji strony ?

komentarz 10 kwietnia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
jak nie masz błędów to co za problem?
tryb incognito zobacz i odpalaj po zmianach w nowej karcie
komentarz 11 kwietnia 2019 przez Filipek123 Użytkownik (840 p.)

@polonez11212, kllikasz ctrl+f5 i wtedy usuwają się cache ze strony

0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2019 przez Filipek123 Użytkownik (840 p.)

Spróbuj zmienić localhoste na localhost
 

<?php
 
 
$host ="localhost";
$db_user ="root";
$db_password="";
$db_name="sklep";
 

 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2019 w PHP przez sebol304 Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 492 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w PHP przez Kubala94 Początkujący (360 p.)
–2 głosów
2 odpowiedzi 876 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...