• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziwny błąd podczas dołączania pliku php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
112 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w PHP przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

Witam napisałem kod dodawania img na serwer z obsługo mysql i po dołączeniu go do pliku docelowego przez include obrazki nie ładują się na serwer dlaczego tak  się dziej.

kiedy wejdę w plik index jest "Błąd dodawania spróbuj ponownie później " a jak wejdę w plik dodaj.php to jest dobrze rekord i plik się doda.

plik z dodawaniem.

<?php
	include "../dbconnect.php";
	
		
?>
<form method="POST" if="form" enctype="multipart/form-data">
	
	
		<input type="text" name="tresc" style="width:400px; height:60px;" /><br /> <br />
		<input type="file" id="file" name="file" />
		<input type="submit" name="submit" value="dodaj" id="submit" />

</form>
<?php
		$user_id = 1;
		$tresc = $_POST['tresc'];
		$id_post = date("dmYHisY");
		$czas = date("H:i:s");
		$date = date("Y-m-d");
		$opublikuj = $_POST['submit'];
	
		if($opublikuj == TRUE){
		mysqli_query($polaczenie, "INSERT INTO `newdaynewpost`.`post` (`id`, `id_uzytkownika`, `czas`, `date`, `id_post`) VALUES 
		(NULL, '". $user_id ."', '". $czas ."', '". $date ."','". $id_post ."' )") or die ("Nie dodanu wpisu");
		}
		if($tresc == TRUE){
		mysqli_query($polaczenie, "INSERT INTO `newdaynewpost`.`posty_txt` (`id`, `tresc`, `id_post`) VALUES (NULL, '". $tresc ."', '". $id_post ."')") or die("Nie dodano textu");
		}
   
	if ($_FILES['file']['name'] == true){
		if (($_FILES["file"]["type"] == "image/jpeg") || ($_FILES["file"]["type"] == "image/jpg") || ($_FILES["file"]["type"] == "image/png")){ 
			if($_FILES['file']['size'] > 0){
				if($_FILES['file']['size'] <= 5242880){
					
					if(move_uploaded_file($_FILES['file']['tmp_name'], "images/".$id_post . $_FILES['file']["name"])){
							echo $id_post . $_FILES['file']["name"]."<br />";
							echo "<img height='400' width='400' src='images/".$id_post .$_FILES['file']["name"]."'>";
							mysqli_query($polaczenie, "INSERT INTO `newdaynewpost`.`posty_img` (`id`, `adres`, `id_post`) VALUES (NULL, '/profil/images/".$id_post .$_FILES['file']['name']."', '". $id_post ."')") or die("Nie dodano img");

					}else{
						// błąd dodawania pliku
						echo "Błąd dodawania spróbuj ponownie później";
					}
				}else{
					// plik ma za duży rozmiar
					echo "plik ma za duży rozmiar";
				}
			}else{
				echo "wybierz plik";
			}
		}else{
			echo "Obsługiwane Formaty zdjęć<b> jpeg jpg png </b>";
		}
	}
	



?>

plik index 

<div id="content_dodaj_post">
<p id="klik">Napisz nowy post</p>
<div id="pokaz" style="display: none"><?php include "profil/dodaj_post.php"; ?></div>
</div>


<script>
		/*
			  pokarz schowaj dodawanie nowego posta
				*/
			$(document).ready(function() {
			$("#klik").click(function () { 
				$('#pokaz').slideToggle('normal');
				});
			});
</script>

proszę nie zwracać uwagi na błędy w pisowni pracuję nad opcją wyboru języka

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Może chodzi o to, że po wejściu na stronę formularz nie został jeszcze przesłany a ty już próbujesz wykonać na nim jakieś operacje? Wszystko należałoby wykonywać dopiero wtedy gdy formularz został przesłany, a nie od razu po wejściu na stronę. Nie widzę u Ciebie sprawdzenia, ani issetem ani po REQUEST_METHOD.

PS. Mamy jakieś nowe atrybuty HTMLa?

if="form"

 

komentarz 6 lutego 2016 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
Może tak. ale jak wyjaśnisz czemu po wpisaniu tekstu bez obrazka się doda tekst, a z obrazkiem też się doda ale sam tekst.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2015 w PHP przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez KlataHD Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,225 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...