Witam wszystkich,
Sprawa wygląda tak, że mam pewien pomysł na portal internetowy. Wydaje mi się, że znalazłem niszę i z tego co się orientowałem, byłoby sporo użytkowników zainteresowanych tematyką której by on dotyczył. Zacząłem już pracę nad nim, jeśli chodzi o tworzenie strony i zbieranie treści.
Mam pytanie do osób które taki serwis tworzyły/prowadzą lub po prostu orientują się co do sprawy. Interesuje mnie jak to wszystko wygląda od strony prawnej. Czy muszę mieć działalność gospodarczą, aby zarabiać na takim portalu? Jak to wgl wygląda od strony prawnej i księgowej?
Wiem, że warto by było od początku wszystko zrobić tak jak należy. Z tego co czytałem, aby podjąć ewentualna współpracę z jakąś firmą lub zarabiać na reklamach, muszę sam takową firmę posiadać. Jeśli tak to chciałbym ją założyć, zanim serwis zostanie uruchomiony, a nie dopiero jak będę chciał zacząć na nim zarabiać, podobno koszty serwisu i domeny, można częściowo odliczyć od podatku.
Byłbym wdzięczny za wszelkie rady, wyjaśnienia i sugestie. Jestem studentem informatyki, będzie to dla mnie pierwszy taki projekt, może dlatego mam to tego taki zapał, wydaje mi się, że mój pomysł może chwycić, a jeśli nie to trudno jako młodziak nie mam wiele do stracenia :)
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki dla młodszego kolegi ;)
Pozdrawiam.