• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z paginacja ajax

Cloud VPS
0 głosów
616 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2016 w JavaScript przez michal Mądrala (5,560 p.)
Trochu się zakręciłem i mam pewien problem. Mianowicie mam zrobiona wyszukiwarke do bazy danych i za pomoca inputow podaje kryteria wg jakich mają być wyjęte rekordy z bazy danych, nastepnie przypisuje te kryteria za pomocą js do zmiennych i wysyłam ajaxem do php który tworzy mi tabele z wynikami i wstawia do strony za pomoca ajax. Chciałbym zrobić stronnicowanie tych wyników. Napisałem sobie kod w php który wylicza mi ile potrzeba stron i od razu za tabela dodaje w pętli <span> z kolejnymi cyferkami. Teraz chciałbym aby kliknięcie na którąś z tych cyferek wywołało mi funkcje js o której wcześniej wspomniałem i jako argument podała jej nr strony. Prubowałem do każdego <span> w pętli dodać onclick z nazwą funkcji  i argumentem z nr strony w nawiasie, ale nie moge tak zrobić bo funkcja ta ma przyjmuje argument zdarzenia e i wykonuje polecenie e.preventDefault();  Przypuszczam ze sprawę rozwiązało by napisanie w js obsługi zdarzenia $('#selektor').on('click, wartość, nazwa funkcji); tylko jak to zrobić skoro ilość cyferek to wybrania stron będzie różna w zależności od ilości rekordów itd.

Trochu to zakręcone, ale mam nadzieję że w miarę logicznie wytłumaczyłem.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (607,100 p.)

Ale czemu LINKI do kolejnych stron nie są LINKAMI? Jakby były linkami, to wystarczyłoby wykorzystać ich atrybut [href]

komentarz 8 stycznia 2016 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Udało mi sie to zrobić za pomocą tej funkcji. :) Nie wiem czy jest to zrobione profesjonalnie, ale działa. Do wszystkich tych <span> przypisałem onclick="wybierz_strone(nr_strony)", a w tym pliku js z ta funkcja dodałem na gorze zmienna w której przechowuje nr strony i napisałem funkcję druga wybierz stronę w której do tej zmiennej przypisuje nr strony i wywołuje następnie ta funkcje szukajprzejazdow(); a w niej już wykorzystuje ta zmienna z nr strony. Trochę to takie masło maślane, ale działa. Jeszcze przydało by mi się zorientować jak to powinno być profesjonalnie napisane. :)
komentarz 8 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
Pewnie nie uwierzysz, ale… profesjonalnie po prostu używa się linków, które są następnie przechwytywane w JS.
No ale to tworzy się tyle linków ile ma być stron i linki maja adres do aktualnej strony na której się znajdujemy, tylko dopisywany jest get z numerem strony?
komentarz 8 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
Albo przesyła się liczbę stron i linki generuje w JS.
No nic. To z tym tworzeniem linków z getem z numerem strony to kapuje, ale z tem generowaniem w js będę musiał gdzieś doczytać.Może uda mi się znaleść jakieś info na ten temat. Dziękuje za pomoc, może uda mi się kiedyś jakoś odwdzięczyć :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 177 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2015 w PHP przez Kumalski97 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 297 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 437 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w Inne języki przez rastuszek Nowicjusz (170 p.)

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,715 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...