• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Warning funkcji srand

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
459 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2016 w C i C++ przez Damiano Nowicjusz (130 p.)

Witam,
zacząłem niedawno swoją przygodę z C++ i napotkałem pewien problem podczas pisania jednego programu. Mianowicie pisząc kod, który wylosuje mi jakąś liczbę, wyświetla mi się informacja:

Implicit conversion loses integer precision: 'time_t' (aka 'long') to 'unsigned int'

Program działa tak jak działać powinien, ale głowię się nad tym błędem. Oglądałem jeden z kursów Pana Mirosława Zelenta, w którym to przedstawiał podobny program. Zauważyłem również różnicę w załączonej bibliotece. Ja użyłem <ctime> zamiast <time.h>. Ale to wynika chyba z używanego programu?

Tak wygląda błąd:

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2016 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Każdy warning trzeba traktować na poważnie. Niby nie wpływa na poprawność kompilacji i poprawne działanie programu ale jednak lepiej je usuwać. użyj static_cast<unsigned int>(twoja_zmienna). Niejawne konwersje są często przyczynami problemów, które później bardzo ciężko usunąć. Dlatego lepiej zawsze używać jawnych konwersji i czytać co mówią warningi.
0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2016 przez niezalogowany
To nie błąd. To jedynie ostrzeżenie o tym, że przy konwersji typu time_t -> uint tracisz precyzję, czyli liczba przed konwersją może być różna od tej po konwersji.
komentarz 8 stycznia 2016 przez Damiano Nowicjusz (130 p.)
A co z biblioteką?
ctime i time.h ?
komentarz 8 stycznia 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Wszystko z nimi w porządku, używaj <ctime> :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 128 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2022 w JavaScript przez ferdynand Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 105 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez ruto Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...