• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Warning funkcji srand

Object Storage Arubacloud
+1 głos
436 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2016 w C i C++ przez Damiano Nowicjusz (130 p.)

Witam,
zacząłem niedawno swoją przygodę z C++ i napotkałem pewien problem podczas pisania jednego programu. Mianowicie pisząc kod, który wylosuje mi jakąś liczbę, wyświetla mi się informacja:

Implicit conversion loses integer precision: 'time_t' (aka 'long') to 'unsigned int'

Program działa tak jak działać powinien, ale głowię się nad tym błędem. Oglądałem jeden z kursów Pana Mirosława Zelenta, w którym to przedstawiał podobny program. Zauważyłem również różnicę w załączonej bibliotece. Ja użyłem <ctime> zamiast <time.h>. Ale to wynika chyba z używanego programu?

Tak wygląda błąd:

Pozdrawiam
 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2016 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)
Każdy warning trzeba traktować na poważnie. Niby nie wpływa na poprawność kompilacji i poprawne działanie programu ale jednak lepiej je usuwać. użyj static_cast<unsigned int>(twoja_zmienna). Niejawne konwersje są często przyczynami problemów, które później bardzo ciężko usunąć. Dlatego lepiej zawsze używać jawnych konwersji i czytać co mówią warningi.
0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2016 przez niezalogowany
To nie błąd. To jedynie ostrzeżenie o tym, że przy konwersji typu time_t -> uint tracisz precyzję, czyli liczba przed konwersją może być różna od tej po konwersji.
komentarz 8 stycznia 2016 przez Damiano Nowicjusz (130 p.)
A co z biblioteką?
ctime i time.h ?
komentarz 8 stycznia 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Wszystko z nimi w porządku, używaj <ctime> :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2022 w JavaScript przez ferdynand Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez ruto Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...