• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Review odcinka PHP #3 - Poczytaj.

Object Storage Arubacloud
+17 głosów
839 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2015 w PHP przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 2 stycznia 2016 przez efiku

Witam!

Chciałbym wszystkim zainteresowanym podrzucić link do artykułu, który napisał @Comandeer odnośnie najnowszego odcinka związanego z PHP (#3)

http://www.webkrytyk.pl/krytyka/wideokursy/wideokursy-2-kurs-php-miroslawa-zelenta/

Jest to naprawdę rzeczowa krytyka z którą nie można się nie zgodzić ( Ba, pokusił się nawet o linki do postów tu na forum ).

Własnie dlatego tłuczemy Wam drodzy początkujący programiści do głowy, żeby używać PDO a nie mysqli, żeby hashować swoje hasła oraz o odpowiednich polach w bazie danych. Zawsze powtarzamy, nie mieszaj PHP z HTML. To nie są rady wyssane z palca, jak ktoś nie wierzy, to się dowie podczas aplikowania do firm.

Polecam przeczytać, zawsze dowiecie się kilku ciekawostek!

Najbardziej podobał mi się z tego wszystkiego ostatni punkt.

Jeżeli ktoś ma coś do dodania, pisać śmiało ;)

Ja dorzucę od siebie taką ciekawostkę:

https://3v4l.org/XQAOB

http://php.net/manual/en/refs.international.php

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Dałeś kod w ciekawostce nikomu nic nie tłumacząc po co w ogóle to dałeś.

Kiedy Ci wysyłałem wcześniej to było o array_key_exists() zamiast isset() w kontekście wyłapywania null ze zmiennej sesyjnej.

Należy również wspomnieć, że kod w kursie PHP jest naszpikowany naprzemiennie nieudolnymi cudzysłowami i apostrofami. W miejscach, gdzie dużo lepiej byłoby użyć HEREDOC  używa się miliona echów.

Swoją drogą bardzo przyjemny artykuł, Comandeer znów dobrą robotę zrobił :)
komentarz 31 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Chyba ciekawostki mają to do siebie, że trzeba pomyśleć i troszkę się zagłębić w szczegóły ( obadać dokumentacje itd..), by zrozumieć jak to działa i dlaczego takie rezultaty :) A tak to podasz wszystko na tacy...  @Comandeer to opisał w 24:16, a ja daję dowód.

Plusuję.

Swoją drogą bardzo przyjemny artykuł, Comandeer znów dobrą robotę zrobił :)

Mówił, że pisał z 6h !

komentarz 1 stycznia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tak z ciekawości właśnie Efik, dlaczego  array_key_exist zwraca false dla istniejącego klucza?
komentarz 1 stycznia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Tak z ciekawości właśnie Efik, dlaczego  array_key_exist zwraca false dla istniejącego klucza?

false zwraca isset. pozostałe zwracają true;

komentarz 1 stycznia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
O.;O nie mam pojęcia czemu ja tam widziałem false wcześniej.. wlaśnie dlatego pytam.
+3 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Zgadzam się z tym co napisał @Comandeer. No, ale niestety oprócz krytyki i innych komentarzy nie możemy z tym nic zrobić. Filmy pana Mirosława przyciągają widzów swoją bardzo ciekawą formą. Niestety, za rok czy dwa nie będą już totalnie aktualne, bo już przestają być. No chyba, że w zamyśle miały to być filmy historyczne - idealnie by się nadawały do Polsat Viasat History cheeky

efik, ale to "odświeżanie" tematu na siłę. No wiesz coo. wink

 

PS. Kto tańczył w sylwestra pudełeczko? laugh

+1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2016 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Podejście Zelenta i podejście Comandeer-a jest tak samo dobre.
Jednak jednocześnie oba są złe.

Podobnie jest z sensem tego komentarza.

Pozdrawiam.
komentarz 1 stycznia 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Go home, you're drunk.
komentarz 1 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jaki w tym sens ja pytam? ^^

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,341 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2018 w Offtop przez ButtonDestroyer Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2018 w PHP przez Szymon hciećwiedzieć Początkujący (330 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w PHP przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...