• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego MySQL się zepsuł (sam oczywiście :])?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
794 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2015 w SQL, bazy danych przez Mariusz O Mądrala (5,290 p.)

Witam,

 pierwszy raz spotkałem się z tego typu problemem, MySQL działał; wyłączył się - nie wiem kiedy, po czym już się nie włączył. 

13:06:40  [mysql]     Attempting to start MySQL app...
13:06:40  [mysql]     Status change detected: running
13:06:41  [mysql]     Status change detected: stopped
13:06:41  [mysql]     Error: MySQL shutdown unexpectedly.
13:06:41  [mysql]     This may be due to a blocked port, missing dependencies, 
13:06:41  [mysql]     improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
13:06:41  [mysql]     Press the Logs button to view error logs and check
13:06:41  [mysql]     the Windows Event Viewer for more clues
13:06:41  [mysql]     If you need more help, copy and post this
13:06:41  [mysql]     entire log window on the forums

Próbowałem uruchamiać jako admin, zmieniać porty dla serwera SQL, resetować kompa i robić to samo od nowa, uruchamiać exe'ki mysql oraz mysqld, instalować nowego XAMPP'a (inne wersje). Nie wiem jaka usługa może kolidować.. Proszę o pomoc, ew. możliwe rozwiązania. Większość rozwiązań z internetu przetestowana. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

13:06:41  [mysql]     Press the Logs button to view error logs

Sprawdzałeś logi? Tam może być podpowiedź co się zepsuło. 

komentarz 28 grudnia 2015 przez Mariusz O Mądrala (5,290 p.)


2015-12-28 13:23:42 ac8 InnoDB: Warning: Using innodb_additional_mem_pool_size is DEPRECATED. This option may be removed in future releases, together with the option innodb_use_sys_malloc and with the InnoDB's internal memory allocator.
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Using mutexes to ref count buffer pool pages
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Mutexes and rw_locks use Windows interlocked functions
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Memory barrier is not used
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Not using CPU crc32 instructions
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Initializing buffer pool, size = 16.0M
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Completed initialization of buffer pool
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Highest supported file format is Barracuda.
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: 128 rollback segment(s) are active.
151228 13:23:42 [Note] InnoDB: Waiting for purge to start
151228 13:23:42 [Note] InnoDB:  Percona XtraDB (http://www.percona.com) 5.6.22-72.0 started; log sequence number 1601548
151228 13:23:42 [Note] Plugin 'FEEDBACK' is disabled.
151228 13:23:42 [Note] Server socket created on IP: '::'.

Osobiście nic mi to nie mówi.

Adnotacja: Ustawienia XAMPP'a są w tym momencie identycznie jak były, gdy wszystko działało. 

–1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

13:06:41  [mysql]     This may be due to a blocked port, missing dependencies,  

Zablokowany port, wyłącz skype lub zobacz z jakich portow korzysta mysql i je odblokuj :D 

komentarz 28 grudnia 2015 przez Mariusz O Mądrala (5,290 p.)
Nic nie korzysta z tego portu; uruchamiane na suchym systemie, porty były również zmieniane na inne przed uruchomieniem. Wyłączałem też niektóre aplikacje, które zajmowały jakiekolwiek inne porty dla pewności.
komentarz 28 grudnia 2015 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Domyslny port to 3306 sprawdź czy nie jest zablokowany :]
komentarz 28 grudnia 2015 przez Mariusz O Mądrala (5,290 p.)
Nieistotne, czy ten port jest zablokowany, bo był zmieniany. Inne też musiałyby być zablokowane. Co więcej, gdy Apache się odpalał na 80-tym (co oznaczało, że port jest wolny) - wyłączałem go i próbowałem włączyć MySQL na tym porcie... nie działało. Wniosek: najprawdopodobniej nie jest to wina portu.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 247 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2016 w C i C++ przez JGP Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 569 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2022 w SQL, bazy danych przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 645 wizyt

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...