• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP warunek if dla wiecej niz jedej wartosci

Object Storage Arubacloud
–1 głos
184 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2015 w PHP przez Widemo Użytkownik (920 p.)

Witam prosze czy moglby mi ktos wskazac blad w tym kodzie?

<?php 
 if(($_SERVER["REMOTE_ADDR"]) != ("adres ip") || ("adres ip") || ("adres ip")){
	 echo "<script type='text/javascript'>
         window.location.href = 'https://www.google.com';</script> ";
        exit;
 }

 

 

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Wrzuc adresy ip do tablicy i funkcja in_array.. jak bedzie 20 adresow to jaki bedziesz mial fajny warunek ;) po co komplikowac.
komentarz 22 grudnia 2015 przez Widemo Użytkownik (920 p.)
W sumie prosciej ,ale ja potrzebuje tam tylko 4 ip od kolegow
komentarz 22 grudnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ale warunek będzie wyglądał czytelniej. Nie rob spaghetti.

1. Adresy do tablicy

2. if ( ! in_array($_SERVER[...]) )

3 Przekierowujesz.
komentarz 22 grudnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Możesz mieć nawet dwa adresy, liczy się rozszerzalność...
+1 głos
odpowiedź 22 grudnia 2015 przez niezalogowany

Źle napisany jest warunek. Jeżeli chcesz przekierowywać komputery z innym IP nic podane przez Ciebie - mogłoby to wyglądać na przykład tak: 

 if(!(
   $_SERVER["REMOTE_ADDR"]) == ("adres ip 1") ||
   $_SERVER["REMOTE_ADDR"]) == ("adres ip 2") ||
   $_SERVER["REMOTE_ADDR"]) == ("adres ip 3")
)){
 // przekierowanie
}

Następny błąd jest w funkcji echo 

"<script type='text/javascript'>window.location.href = '<a href=" <- w tym miejscu dla PHP kończy się to co ma wyświetlić, a resztę próbuje interpretować jako swoją składnie. Można by to poprawić bawiąc się cudzysłowami, jednak znacznie ładniejsze i wydajniejsze będzie przekierowanie wysłane w nagłówku z poziomu PHPa - po prostu

header("Location: http://www.jakas-domena.com/"); 

Edit: Co to forum robi z wyswietlaniem linków w kodzie?? wszystko w <script> chyba jest okej.

komentarz 22 grudnia 2015 przez Widemo Użytkownik (920 p.)
Dobra dziala, ale moje przekierowanie tez jest ok ;* , a ty nie domknoles nawiasow w swoim skrypcie ale jset rep+
komentarz 22 grudnia 2015 przez niezalogowany
Niby jest, jednak nie wychodziłbym z założenia, że wszyscy którzy będą próbować dostać się na Twoją stronę będą też mieć włączony JavaScript.
komentarz 24 grudnia 2015 przez szczyglis Użytkownik (980 p.)

@ Argeento : Headera tak się nie robi jak to napisałeś wyżej.

Tak to się robi:

header("Location: http ://jakasdomena.com");
exit;

(forum samo dokleja tutaj linka i w kodzie wyszły Ci krzaki, dałem spację po "p", żeby nie parsowało jako linka)

0 głosów
odpowiedź 22 grudnia 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
Znacznik html gryzie się z tym z pehapa.
komentarz 22 grudnia 2015 przez Widemo Użytkownik (920 p.)
Sorki zle przekleilem

znaczniki sa podomykane

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 391 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2020 w JavaScript przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2020 w JavaScript przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,089 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...