• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bankomat - Petle - Instrukcje warunkowe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
687 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2015 w C i C++ przez varazand Początkujący (320 p.)
edycja 17 grudnia 2015 przez varazand

Witam, chce zrobić kod zródłowy wykonujący następujące czynności , mógłby mi ktoś powiedzieć w czym leży problem?

- Logowanie jesli PIN jest poprawny ( zrobione )

- Powtarzanie PIN'u trzykrotnie

- Oznajmienie uzytkownikowi, ze maksymalna suma do wyplacenia wynosi 400 ( taki limit ), gdy użytknownik wpisze sumę >400 

- Informacje o zablokowaniu karty, po trzykrotnym wpisaniu blednego PIN'u

#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;
string PIN ;
int proby=2;
int wyplata ;
int main()
{


cout << "Witaj w naszym bankomacie"  <<endl ;
cout << "Podaj PIN: " ;
cin >> PIN ;

if(PIN=="1729")
{

cout << "Poprawnie zalogowano" <<endl ;
cout << "Podaj kwote do wyplaty :"  ;
cin >> wyplata ;
cout << " Pomyslnie wyplacono" << wyplata << " zlotych" ;


return 0;
}
else
proby=proby-1 ;
while(proby>=0)
{
    cout <<"Bledny PIN, sprobuj ponownie "  <<endl ;
    cout <<"Pozostaly " << proby-- << " proby" <<endl ;
    cout <<"Ponow wprowadzanie PINu :" ;
    cin >> PIN ;
    cout <<"Sprawdzianie prawidlowosci PIN'u " ;
    Sleep(2000) ;



}
if(proby==0)
{
    cout << "Zablokowano karte"<<endl ;
    cout << "Udaj sie do oddzialu banku w celu wyrobienia nowej karty "<<endl;
    cout << "Infolinia : 501501501 " ;
    Sleep(3000) ;
    system("cls") ;

}


return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
wybrane 21 grudnia 2015 przez varazand
 
Najlepsza

Brakuje zabezpieczenia, przed podaniem ujemnej wartości do wypłaty. Ogólnie pisz sam kod, a pytaj gdy coś nie działa. Wyszukaj pomysł, rozrysuj działanie programu na kartce jeśli chcesz, aby było łatwiej i dopiero przystępuj do pisania.
Na forum zadawaj pytanie w ostateczności.

Jeżeli nie zrozumiesz jakiejś części mojego programu to znaczy, że jeszcze nie rozumiesz wystarczająco dobrze pętli ,warunków i ogólnie podstaw. Spróbuj chociaż przeanalizować krok po kroku.... a potem napisać samemu od NULL :-)

using namespace std;

string PIN;
int proby = 3;
int wyplata = 0;
int main()
{
	cout << "Witaj w naszym bankomacie" << endl;
	while( proby )
	{
		cout << "Podaj PIN: ";
		cin >> PIN;
		if( PIN == "1729" )
		{
			cout << "Poprawnie zalogowano" << endl;
			do
			{
				cout << "Podaj kwote do wyplaty :";
				cin >> wyplata;
				if( wyplata > 400 )
				{
					cout << "Maksymalna kwota wyplacenia to 400 zl" << endl;
				}
			} while( wyplata > 400 );
			cout << " Pomyslnie wyplacono" << wyplata << " zlotych" << endl;
			break;
		}
		else if( --proby )
		{
			cout << "Bledny PIN, sprobuj ponownie " << endl;
			cout << "Pozostaly " << proby << " proby" << endl;
			Sleep( 1000 );
		}

	}
	if( proby == 0 )
	{
		cout << "Zablokowano karte" << endl;
		cout << "Udaj sie do oddzialu banku w celu wyrobienia nowej karty " << endl;
		cout << "Infolinia : 501501501 ";
		Sleep( 3000 );
		system( "cls" );
	}

	return 0;
}

 

komentarz 17 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

-1 za gotowca. karmisz Buke.

komentarz 17 grudnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
Nie będziesz mi mówił jak mam żyć :-D

Nikt nie odbierze mi prawa do pisania. Dla siebie czy dla kogoś, to nie ma znaczenia. Analizowanie czyiś programów też jest częścią nauki języka i tym się kieruję :-)
komentarz 17 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Spoko.

Jednak uważam, że lepsza wędka niż usmażona ryba na tacy.
komentarz 17 grudnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
W tym przypadku zostawiłeś go nawet bez wędki XD
komentarz 17 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
jeśli autor nie jest baranem to przeanalizuje cudzy kod i też na tym zyska :).

Programista i tak czyta 100 razy częściej kod niż go pisze :).

Potwierdzone info.
komentarz 17 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Pozostawię to więc. Hodujcie pasożytów dalej.
+3 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ok, to zrób, nikt Ci nie broni :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 8,658 wizyt
pytanie zadane 4 października 2015 w C i C++ przez Kubix Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 782 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2018 w C i C++ przez Szarp Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,173 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...