• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablica cykliczna zmiana miejsc wartosci, manewrowanie indeksami.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
493 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w C i C++ przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int d;

    cout << "Prosze wpisac dlugosc tablicy: ";
    cin >> d;

    int tab[d];

    int nowaWartosc = tab[d - 1];
    for(int i=0;i<d;i++){

        cout<<"Podaj liczbe, ktora zostanie zapisana w tablicy: ";
        cin>> tab[i];
        int zmiennaPomoc = tab[i];
           tab[i] = nowaWartosc;
           nowaWartosc = zmiennaPomoc;


    }


    return 0;
}

Mam taką bzdurkę kto poprawi ?? : )

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Nie poprawie ale powiem że musisz użyć vectora lub operatora new. Poczytaj sobię o tym mimo że takie tworzenie tablic z podano wartością przez użytkownika w CodeBlocksie ci działa to w innych IDE nie powinno. Więc to zły nawyk.
komentarz 6 grudnia 2015 przez niezalogowany

 

int n;
cin>>n;
int tab[n];

To czy to przejdzie nie zależy od IDE tylko od kompilatora. W gcc nie jest uznawane to za błąd(pomimo że nim jest) ale np. w vs coś takiego się nie skompiluje. Ale z tego co wiem w C++17 taki zapis będzie poprawny.

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2015 przez niezalogowany
cin >> d;
 
    int tab[d];

Tak się nie tworzy tablic dynamicznych. Poczytaj o dynamicznej alokacji pamięci lub użyj vectora.

int nowaWartosc = tab[d-1];

Zmienna nowaWartosc jest inicjalizowana śmieciami.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2015 w Java przez Kolboch Bywalec (2,320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 246 wizyt
pytanie zadane 28 września 2022 w JavaScript przez CYG4N Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 187 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...