• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

użycie int main(int argc, char * argv[]) pomoc w rozwiązaniu zadania z klasy string

Object Storage Arubacloud
–1 głos
1,258 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w C i C++ przez jakub1986 Nowicjusz (150 p.)
Mam pytanie jak można rozwiązać prosto to zadanie:

Napisz krótki program, który wywoływany będzie z dwoma argumentami. Pierwszy argument będziemy okreslać na przykład rodzaj miejsca, skąd program będzie czytał dane. Mogą być takie wartości tego parametru
-serwer
-plik
-strumien
Drugim argumentem będzie jakaś nazwa. Na przykłąd nazwa serwera, liku itp. Drugi argument nie ma w tym ćwiczeniu specjalnego znaczenia.
Jak pamiętamy, jeśli wywołujesz program nie tylko pisząc jego nazwę, ale dodatkowo podając argumenty - to przychodzą one do programu w postaci C-stringów.
Przepisz je najpierw do obiektów klasy string, następnie rozpoznaj jakiego trybu pracy żąda użytkownik. Zrobisz to analizując cztery pierwsze znaki pierwszego argumentu. Tylko cztery znaki, bo to wystarczy do rozpoznania trybu.
Program powinien przyjąć i ocenić te argumenty, po czym wypisać na ekranie tekst wyjaśniający.[
Na przykład, jeśli wywołany został w jeden z poniższych sposobów:
program -ser lxg1013
program -plik europium152_cal.lmd
program -stru cin
Powinien na ekranie napisać odpowiednio:
"Dane przychodzic beda z serwera lxg1013"
"Dane przychodzic beda z pliku europium152_cal.lmd"
"Dane przychodzic beda ze strumienia cin"

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 7 grudnia 2015 przez jakub1986
 
Najlepsza

Proszenie o gotowe rozwiązanie na tym forum nie jest dobrym pomysłem, więc przedstawię Ci kroki, które musisz wykonać aby taki program wykonać:

1. Funkcję main definiujemy z dwoma paramterami: int main(int argc, char *argv[]),

2. Przepisz zmienne argv[1] i argv[2] do zmiennych typu std::string o nazwach (załóżmy) target i path,

3. Sprawdź skąd użytkownik chce "pobierać" dane. Po prostu sprawdzaj w ifie pierwsze cztery litery zmiennej target.

4. Wypisz odpowiednią informację.

komentarz 6 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Ustaw te parametry wywołania programu: http://i.stack.imgur.com/EI9FU.png
komentarz 6 grudnia 2015 przez jakub1986 Nowicjusz (150 p.)
jakie bo nie rozumiem
komentarz 6 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Każdy program można wywołać z dowolnymi paramterami. Jeżeli korzystasz z Visual Studio to paramtery ustawiasz w opcjach projektu (http://i.stack.imgur.com/EI9FU.png). Przy wywołaniu programu te parametry znajdą się w tablicy argv. Co tu jest dla Ciebie nie zrozumiałe?

komentarz 6 grudnia 2015 przez jakub1986 Nowicjusz (150 p.)
co niby mam wpisywać w tym command arguments??
komentarz 6 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

No właśnie te argumenty, z którymi wywołujesz program, czyli np.

-stru cin
-plik europium152_cal.lmd
-stru cin

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 49,818 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez TheBatman94 Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 698 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w C i C++ przez matysolek Nowicjusz (170 p.)

92,579 zapytań

141,431 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...