• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"Baza danych w c++???"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Przy dodawaniu plików do projektu, zauważyłęm, że można zrobić coś takiego, że dodajemy plik np. txt, i on jest w nagłównku others. Czy można w taki sposób zapisywać tam rzeczy, i nie musieć robić pliku, z zapisywaniem do gry?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 listopada 2015 przez endo93 Użytkownik (720 p.)

Wydaje mi się, że nie. Nawet jeżeli, to odpowiedzialne za to byłoby IDE. Poza tym plik *.txt nie jest plikiem bazy danych smiley. Jeżeli IDE nie dopisuje nic do twojego kodu przed kompilacją, to nie jest to możliwe.

komentarz 30 listopada 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A czy coś takiego można by było zrobić np. zapis.h, zapisywało by się wtedy na resztę czasu. A jeżeli nie to jest jakiś sposób zapisu bez użycia plików zewnętrznych?
komentarz 30 listopada 2015 przez endo93 Użytkownik (720 p.)
Nie rozumiem co miałby przechowywać plik "zapis.h". Możesz zapisać w pamięci RAM, czyli za pomocą tablic i struktur, ale po zakończeniu programu wszystko tracisz.
komentarz 30 listopada 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Właśnie nie chcę tracić, i interesuje mnie czy jest jakaś inna metada niż do pliku?
komentarz 30 listopada 2015 przez endo93 Użytkownik (720 p.)
Są 3 rodzaje pamięci w komputerze. Pamięć masowa na dysku twardym, pamięć o dostępie swobodnym (RAM) i pamięć w procesorze (CACHE). Na masowej przetrzymywane są pliki i może być odczytana nawet po ponownym uruchomieniu komputera. RAM czyści się po ponownym uruchomieniu, a po zakończeniu działania aplikacji, system sam pozbywa się danych programu. Nie ma możliwości przechować danych inaczej niż na dysku twardym w postaci pliku, jeżeli dane są potrzebne po ponownym uruchomieniu programu. Możnaby jeszcze pobawić się w wysyłanie danych w chmurę (w sensie do internetu).
0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Nie, ten plik jest traktowany wówczas jako część projektu. Będzie się on zachowywał jako zwykły plik nagłówkowy:

#include "baza.txt"
komentarz 30 listopada 2015 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Plik jest dodawany do projektu, tak, ale nie po to żeby go traktować jak nagłówek - po prostu po to, żeby był łatwo dostępny z okna projektu.
komentarz 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
No tak to miałem na myśli. Po prostu wspomniałem, że po takim dodaniu może być traktowany jako nagłówek.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2015 w SQL, bazy danych przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2022 w C i C++ przez sushi2021 Nowicjusz (160 p.)
+3 głosów
4 odpowiedzi 1,721 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w C i C++ przez Phobos Użytkownik (720 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...