• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesyłanie zmiennych pomiędzy plikami .cpp (c++)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,691 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2015 w C i C++ przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Mam zmienną, a w zasadzie tablicę globalną "bool wybory[10]". W pliku .cpp z funkcjami nie mogę jej używać. Jak to naprawić?
Chodzi o to, że gdy próbuję jej użyć jest napisane że nie jest zadeklarowana.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 30 listopada 2015 przez C☺ndzi
 
Najlepsza

Utwórz plik .hpp (nagłówkowy) i umieść tam deklarację tej zmiennej:

extern bool wybory[10];

Słowo kluczowe extern mówi, że ten obiekt jest "zewnętrzny", tj. znajdujący się w innym pliku.

Jeżeli będziesz chciał potem używać tego obiektu w innych plikach .cpp to po prostu załączasz dyrektywą include ten plik nagłówkowy.

#PS Lepiej zamiast tablicy bool jest użyć klasy std::bitset, o tak:

std::bitset<10> wybory;
komentarz 30 listopada 2015 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)
Użyłeś include?
komentarz 30 listopada 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dzięki. Dlaczego .hpp a nie .h?
komentarz 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Jak chcesz może być .h. To nie ma znaczenia.

komentarz 30 listopada 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Zamieniłem bool-a na Bitsety, ale przy dodawaniu extern nie da rady skompilować. "'bitset' does not name a type"
komentarz 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Dodaj nagłówek <bitset>.

komentarz 30 listopada 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Nadal ten sam problem :/.
komentarz 30 listopada 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
To wróć do używania tablicy bool. Trudno się mówi ;)
0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2015 przez endo93 Użytkownik (720 p.)

Witam.
Napisałem niżej przykładowy kod w C++ z wykorzystaniem globalnej tablicy boolean. Mam nadzieje, że pomogłem smiley.

komentarz 30 listopada 2015 przez endo93 Użytkownik (720 p.)
Ajajaj… źle przeczytałem tytuł posta. Najłatwiej jest stworzyć plik źródłowy (*.h) i w nim zdeklarować te tablicę. Następnie doincludować plik nagłówkowy do plików źródłowych (*.cpp).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 250 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2019 w C i C++ przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 668 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2015 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 271 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2021 w C i C++ przez ifuknowme555 Początkujący (410 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...