• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Testowanie aplikacji - książki (najlepiej z przykładami w Javie/Groovy'im)

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
580 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w Java przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
Przymierzam się do nauki pisania testów.

Dowiedziałem się, że pisanie testów jest bardzo ważnym aspektem tworzenia aplikacji. Obejrzałem już 2 prezentacje na ten temat, ale chciałbym poszerzyć swoją wiedzę jeszcze bardziej w tej dziedzinie. Z tego powodu zwracam się do Was z prośbą o polecenie jakiejś dobrej książki traktującej o testowaniu.

Miło by było, gdyby przykłady w niej zawarte były napisane w Javie/Groovy'im.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
wybrane 26 listopada 2015 przez Javowiec

Najlepsza

Nikolai Kodela - Acceptance Test-driven development
Ilene Burnstein - Pracital Software testing
Glenford Meyers - The Art of software testing

Kshirasagar Naik - Software testing and quality assurance theory and practice
Gerrard Meszaros - xUnit Test Patterns
Steve Freeman - Growing Objected-Oriented Software Guided by tests
Ali Mili - Software testing concepts and operations
Kent Beck - TDD

Z polskich:
Roy Osherove - Testy jednostkowe 
Gerrard Meszaros - Kod doskonały 

http://osherove.com/blog/2014/10/25/whats-new-and-changed-in-the-art-of-unit-testing-2nd-edition.html

komentarz 25 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Oczywiście część z nich jest mega droga z tego powodu zaopatrzyłem się w ebooki, często dostępne na zagranicznych kontach profesorów jakichś uczelni :)

Jedna z nich to byłby koszt koło 500 zł :)  Bodaj Software Testing and quality assurance
komentarz 27 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
A kolejność jaką ja bym polecił (pewnie ze względu jaką sam wybrałem) jest taka najlepiej:

Roy Osherove - co prawda pisze on w C# ale tłumaczy wszystkie zagadnienia przystępnym językiem - dużo definicji które można sobie po prostu zapisać, małymi kroczkami prowadzi do coraz to ciekawszych tematów.

Kent Beck TDD - pierwsza książka jakakolwiek powstała o tworzeniu oprogramowania sterowanym testami. Z podejściem Test-first. Pozycja obowiązkowa jeżeli chodzi o TDD. Tylko język programowania tam użyty - smalltalk.

Gerrard Meszaros - kod doszkonały - jest to w sumie książka o programowaniu ogólnie, bez nacisku na konkretny jezyk, bardziej na rodzinę języków. Masa bardzo ciekawych danych, dużo ciekawostek. No i każdy rozdział jest poświęcony innemu zagadnieniu, w tym testowaniu. Są tez fajnie omówione koszty testowania i braku testowania ;)

Ten sam - xUnit Test Patterns - jest to w sumie kompletna pozycja jeżeli chodzi o frameworki testowania jednostkowego. Stąd xUnit - bo w PHP jest PHPUnit, w javie, JUnit i tak dalej.

Innych jeszcze nie otwierałem, ale moim planem jest Growing OO Software Guided by tests. a następnie Acceptance TDD. A później to się zobaczy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 477 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w Java przez anonymousProgrammer Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,144 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2016 w Java przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,343 wizyt

93,436 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,669 komentarzy

62,801 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...