• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++. Pomoc w zadaniu i wyjaśnienie go :).

Object Storage Arubacloud
0 głosów
382 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2015 w C i C++ przez KaczkaPain Nowicjusz (200 p.)
zdefiniuj klase o nazwie trójkąt w której znajda sie pola bok 1 bok 2 bok 3 oraz metody wprowadz wypisz
czy prostok¹tny(metoda sprawdza czy dany trójkąt jest protokątny) wprowadz n elemnetów (n podaje użytkownik klasy trójąt i wywołaj dla nich zdefiniowane funkcje.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
edycja 25 listopada 2015 przez Michał628496

użytkownik klasy trójkąt ??

 

Jaki jest trójkąt:

1 Posortuj rosnąco boki i nazwij je jakoś np. a,b,c

2 jeżeli a^2+b^2 = c^2 to trójkąt jest prostokątny , jeżeli a^2+b^2>c^2 to ostrokątny a jeśli a^2+b^2<c^2 to rozwartokątny

 

Klasa mniej więcej tak:

class Foo
{
private:
int a,b,c;
public:

void wpisz()
{
//Kod pobierający dane
}
Foo() //Konstruktor
{
wpisz();
}

};

int main()

{
Foo jaks_obiekt; //Utworzenie obiektu

}

 

komentarz 25 listopada 2015 przez KaczkaPain Nowicjusz (200 p.)
Nie klasa :D
komentarz 25 listopada 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Jak to "nie klasa"? Pierwsze zdanie z Twojego zapytania brzmi:

zdefiniuj klase o nazwie trójkąt

Przez PW rzadko pomagam, bo uważam że od tego jest forum. Jak się pomylę, zawsze mnie ktoś poprawi, a jeśli na PW coś Ci źle podpowiem, to potem będziesz miał mi to za złe do końca życia. :P

komentarz 25 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)

Napisał tak bo napisałem czy użytkownik ma byc klasy trójkąt :)

Bo on napisał:

n podaje użytkownik klasy trójąt

0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez juriiw Gaduła (3,470 p.)

Nie chciałbym podawać Ci na tacy gotowizny, ponieważ to żadna pomoc.

Klasę definiujesz tak:

class nazwa_typu_klasy
{
// tutaj znajduje się ciało klasy

};

W tej klasie (w ciele klasy) zadeklaruj składniki klasy - boki trójkąta, oraz funkcje składowe tejże klasy.

Jeśli funkcje są "niewielkie" to ich deklaracje oraz definicje można umieścić wewnątrz klasy, natomiast jeśli są obszerne - to proponuję definiować poza ciałem klasy.

Definicja takiej funkcji (poza ciałem klasy) wygląda mniej więcej tak :

void nazwa_typu_klasy::nazwa_funkcji(int argument1, int argument2) //typami arumentow nie musza być int-y.
{
// "tutaj bebechy funkcji"
}

Gdy już przez to przebrniesz wystarczy utworzyć obiekt typu twojej klasy. W zadaniu twoja klasa ma się nazywać "trojkat", a więc jest to nazwa_typu_klasy (patrz wyzej).

Obiekt tworzysz tak:

nazwa_typu_klasy jakistam_objekt ;

czyli tak jak zwykłą zmienną, np -  int x;

Funkcje danej klasy, można wywołać  względem danego obiektu, tak:

jakistam_objekt.nazwa_funkcji_skladowej_klasy(jakieś argumenty);

 

Ostatecznie nie wiem czego oczekuje od Ciebie Twój nauczyciel. W grę wchodzi materiał dotyczący, np.: konstruktorów i innych tworów :D  Nie chciałbym Ci gmatwać całego obrazu sytuacji. Opisałem chyba najprościej jak się dało.

Pozdrawiam!

 

0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Nostalgiczny Obywatel (1,180 p.)
Nie wrzucamy tutaj gotowców. Powiedz, z czym masz problem? Z zadelkarowaniem struktury? Sprawdzeniem czy jest on prostokątny?
komentarz 25 listopada 2015 przez KaczkaPain Nowicjusz (200 p.)
Ze wszystkim xd
0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Brak interpunkcji i jakiegokolwiek pytania zarówno w temacie jak i w treści pytania. Do tego proszenie o gotowca. Zastanawiam się czy nie zamknąć...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 589 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2020 w C i C++ przez scuhcaj Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2017 w C i C++ przez vega Użytkownik (510 p.)

92,626 zapytań

141,486 odpowiedzi

319,844 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...