• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

książka o C++ i C#

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
2,921 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2015 w C i C++ przez szmyt151 Bywalec (2,010 p.)
Możecie podać dobre oraz ciekawe książki o C++ i C# ?

11 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Również polecam Symfonię, a przy tym podam ci mój sposób na fajne książki :)

Idziesz do księgarni/biblioteki - polecam Matras - pełno książek  Informatyki, jest np w Poznaniu w M1 i na Malcie. Jak masz trochę czasu to wybierz taką, która cię interesuje i przejrzyj ją :) Jeśli jest w niej to co juz umiesz to jej nie bierz, tylko szukaj następnej. Wczytaj się trochę, sprawdź czy odpowiada ci styl, czy wszystko rozumiesz i tak dalej :) Ja tak zawsze robię i jestem zadowolony :)
+3 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Co do C++ polecam: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm i standardowo Symfonie C++ pana Grębosza. Z resztą podoby temat o C++ już był, zobacz tutaj: https://forum.pasja-informatyki.pl/436/ksiazka-c-ktora-wybrac W jednej z odopowiedzi masz link do kolejnego podobnego pytania, polecam więc najpierw używać wyszukiwarki :)

Co do C# to osobiście nie uczyłem się tego języka ale pan Mirosław poleca http://helion.pl/ksiazki/c-rusz-glowa-wydanie-iii-jennifer-greene-andrew-stellman,cshru3.htm więc na pewno jest dobra :)
komentarz 17 kwietnia 2015 przez Skipper Nowicjusz (100 p.)
Ja mam tą książkę C# Rusz głową i powiem, że jest MEGA.
Ciężko powiedzieć czy jest jakaś odkrywcza, ale dla laika jakim ja jestem jest niesamowita.
A dlaczego?

Otóż to istny kurs Mirka Zelenta przelany na papier - cała masa rysunków, alegorii, śmiesznych przykładów które łatwiej zapadają w pamięć, napisana fajnym językiem, a wszelkie aspekty tłumaczone wręcz "łopatologicznie".

Dla zaawansowanych ciężko mi polecić, ale dla początkujących, którzy tak jak ja przerobili kurs Mirka z C++ i chcą teraz zacząć przygodę z C# to polecam bo lepszej na rynku nie znalazłem.

Pozdrawiam
+3 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jesli chodzi o C++, tylko Stephen Prata - Szkoła Programowania wydanie VI.
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
w 100% popieram, Pan Jerzy Grębosz pisze ciężkim językiem, nudno to czytać. A w książce Stephana Prat znajdzie się i zadanie domowe / sprawdzające
komentarz 27 maja 2015 przez niezalogowany
Ciężkim językiem?!?! Człowieku, co ty wypisujesz? Jurek pisze luźnym językiem, który każdy zrozumie, jest dużo porównań, a nawet historyjek, które zrozumią nawet dzieci! A pod koniec każdego działu są zadania sprawdzające, w których też są ćwiczenia o kodowaniu. Nie wiem jak pisze Stephen, może nawet kupię książkę, ale nie można powiedzieć bądź napisać, że nudno się czyta książki Grębosza O_O
komentarz 27 maja 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Powiem tak, nie dla każdego odpowiada taki typowo "luźny" język, sporo ludzi szczególnie w środowisku programistycznym bardziej zadowala język formalny.
komentarz 28 maja 2015 przez niezalogowany
Hm, no jednak nie jestem umysłem ścisłym, lubię dużo pożartować ;) Mnie się Symfonia podoba i przy niej zostanę, ale nie dyskryminuję oczywiście innych książek, bo wiem, że też są dobre. To już zależy od gustu ;)
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Char TechSad Początkujący (420 p.)
Polecam Ci "Symfonia C++ Standard" jest w niej wiele ciekawych przykładów co najważniejsze dobrze wytłumaczonych :-) W połączeniu z kursem Zelenta daje świetne pole do nauki. Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Kabotyn Mądrala (5,650 p.)
Odnośnie C++ to tutaj jest fajny wątek:

http://www.wykop.pl/wpis/9719000/cpp-naukaprogramowania-programowanie-wstep-czestot/

Ładnie ktoś zebrał wszystkie potrzebne informacje :)
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Tuner2002 Nowicjusz (140 p.)
Ja polecam oprócz Symfoni c++,

Podstawy języka C++ - S.B. Lippman, J. Lajoie (podręcznik)

plus ćwiczenia dedykowane do tej książki wraz z odpowiedziami.

Podstawy języka C++ - C.L. Tondo, B.P. Leung ( ćwiczenia).
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez szmyt151 Bywalec (2,010 p.)
Dzięki za informacje :)
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Oczwiscie standardowo

1. Symfonia C++

2. Szkola programowania Stephata Prata

w pierwszej ksiazce jest praktycznie wszystko napisane i prostym jezykiem ktory napewno zrozumiesz i fajnie przyswoisz,

natomiast w drugiej ksiazce jest bardzo duzo fajnych przykladow i cwiczen ktore warto robic i cwiczyc

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez marcin_kub Obywatel (1,420 p.)
Polecam Ci "Sekrety języka C#", może i już trochę nieaktualne, ale bardzo dobrze napisane. Jak wstęp do programowania w tym języku myślę, że się nada.
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2015 przez MoWerr Obywatel (1,940 p.)
Co do C# to następujące pozycje:

"Język C# 2010 i platforma .NET4" - jeśli lubisz konkrety wykładane z danej dziedziny po kolei, bez owijania w bawełne (tłumaczenie teoretyczne wszystkiego, pokazywanie na drobnych przykładach).

"Visual Studio 2013. Podręcznik programowania w C# z zadaniami" - według mnie dobra książka, ale dla kogoś kto już miał jakąś styczność z programowaniem. Pozwala dość szybko wspoczyć w świat c#. Wydaje mi się jednak, że początkujący mogą mieć problemy ze zrozumieniem niektórych aspektów tam opisanych.
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez niezalogowany
Ja mam tylko o C++: pierwsza to książka, którą musi przeczytać każdy początkujący i nie tylko, czyli ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Jeśli pooglądałeś wszystkie tutoriale Pana Zet, to po przeczytaniu już pierwszego rozdziału dowiesz się wielu rzeczy, ciekawostek, szczegółów, które Pan Zelent pominął ;) Druga książka to ,,Pasja C++" również Jurka, która jest o różnych sytuacjach w C++, dlatego polecam ci ją przeczytać po skończeniu Symfonii. Jest już trochę przestarzała, ale i tak warto ją przeczytać, też dowiesz się nowych rzeczy. Ostatnią książką jest ,,Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" Robert C. Martina. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona jedynie o klarowności tekstu i jest ona potrzebna osobom, które pracują w zespołach programistów, ale przyda się umieć zrobić ładny kod dla samego siebie ;) To tyle, mam nadzieję, że namówiłem cię do kupna szczególnie Symfonii, której prawie przeczytałem pierwszy tom :3

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 730 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 379 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 952 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sławek Obywatel (1,270 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...