• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tablica charow - problem merytoryczny

Object Storage Arubacloud
0 głosów
141 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2015 w C i C++ przez dYstans Początkujący (270 p.)
edycja 16 listopada 2015 przez dYstans

Elementy tablicy - kolor czarny

Po petli, kolor szary

Jak zaimplementować petle ktora bedzie pracowac na tablicy i bedzie wykonywac powyzszy rysunek. Jezyk C++

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)
wybrane 16 listopada 2015 przez dYstans
 
Najlepsza

W porządku... ale chodzi Ci o zmiane wartośći w tablicy? Bo z tego rysunku cięzko coś zrozumieć... Pytanie z gatunku "co autor miał na myśli"...

Jeżeli chcesz operaować na tablicy to w ten sposób:

{
const int rozmiar_tablicy = 5;
int tablica [rozmiar_tablicy];

for (int i = 0; i < rozmiar_tablicy; i++) // i = 0 ponieważ pierwszy element tablicy jest numerowany od 0
tablica[i] = i+2; // przykładowe działanie na tablicy
// petla i operacja na tablicy sie skoncza gdy warunek przestanie byc spelniany.
}

 

 

komentarz 16 listopada 2015 przez dYstans Początkujący (270 p.)
Wielkosc tablicy ma byc taka sama tylko ma byc powielona wartosc z komorki 0 do komórki 1 a ostatnia do zmiennej q, ale zmienne moga byc dowolne np ciąg "0101"...
komentarz 16 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

W punktach będzie mi łatwiej, a jak czegoś nie zrozumiesz daj znać:

​W pętli możesz zrobić to na dwa sposoby korzystając z drugiej tablicy która będzie przechowywała wynik i kopiowała lub pracować na tablicy od tyłu.

Ja osobiście wybrałbym pracę od tyłu i zrobiłym to tak:

  1. Zmienna i musi być równa wielkości tablicy
  2. Tworze warunek który wykona się tylko raz i wartość ostatniego elementu przypisuję do zmiennej q
  3. Wykonuje działanie tablica[zmienna] = tablica [zmienna - 1]
  4. W pętli for pomyśl nad warunkiem tak, by nie wyjść poza wielkość tablicy (przy operacji zmienna - 1). Pamiętaj, że w konstrukcji pętli możesz zmniejszać/zwiększać zmienną robić z nią co chcesz.
komentarz 16 listopada 2015 przez dYstans Początkujący (270 p.)
tak zrobilem pomogło dzięki xD
0 głosów
odpowiedź 16 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Mógłbyś zadać pytanie? Czy może chcesz się rysunkiem pochwalić? :)
komentarz 16 listopada 2015 przez dYstans Początkujący (270 p.)
uważałem że czerowne kreski so wystarczające + pod rysunkiem "Elementy tablicy - kolor czarny Po petli, kolor szary". Ale tak jak zaimplementowac petle ktora bedzie pracować na tablicy i wykonywać powyzszy rysunek....

 

Z gory sory za niedomowienia

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 425 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2020 w C i C++ przez MaTiDxxx Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 687 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w C i C++ przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...