• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fajtłapa vs wskaźniki

Object Storage Arubacloud
+1 głos
155 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2015 w C i C++ przez peku Nowicjusz (240 p.)
otagowane ponownie 13 listopada 2015 przez peku

Cześć, zacząłem się zaznajamiać z programowaniem i językiem c++ za pośrednictwem filmików pana Zelenta. Podczas lekcji 10 ze wskaźnikami natrafiłem na problem techniczny.

Każdą poruszoną w kursie kwestię staram się przenieść do siebie na komputer, skompilować i ewentualnie czasem troszkę pozmieniać (pobawić się z tematyką i zobaczyć jak co działa). Nie inaczej było tutaj https://youtu.be/0DQl74alJzw?t=3m20s . Napisałem sobie taki przykład;

int main()
{
    cout<<"HELLO"<<endl;
    int liczba=144;
    int *w;
    w = &liczba;
    cout << "Liczba na ktora wskazuje wskaznik: "<< *w <<". Nr komorki pamieci: " << w << endl;
    return 0;
}

Z tego co pamiętam to na początku dostawałem puste okno - stąd cout<<"Hello" w pierwszej linii - koniec końców on też się nie wyświetlił.

Problem jednak w tym, że utworzony po kompilacji plik .exe działa gdzieś w tle i nie mogę go usunąć. Windowsowy menadżer zadań nie widzi procesu test.exe (tak był nazwany projekt). Próboawłem troszkę pogooglować, trafiłem na Process Explorer ( https://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/processexplorer?f=255&MSPPError=-2147217396 ), który już widzi proces, a nawet trzy, ale nie mogę "zabić" żadnego z nich :(

Korzystam z CodeBlocksów, czy ktoś może orientuje się co  się stało?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 listopada 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
wybrane 13 listopada 2015 przez peku
 
Najlepsza
Parę dni temu byłem naocznym świadkiem takiego zachowania na Windows 10. Żeby zamknąć ten feralny proces należało zrestartować komputer. Winowajcą okazał się antywirus, w tym konkretnym przypadku - Avast.
komentarz 13 listopada 2015 przez peku Nowicjusz (240 p.)
Rzeczywiście, korzystam z avasta (i windowsa 10). Komputer był po jendym restarcie mimo to proces nadal działał, ale teraz uległ, dziękuję za radę :) Rozumiem, że powinienem wyłączać avasta przed kompilowaniem moich wypocin w codeblocks?
komentarz 13 listopada 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Nie, Avast tylko blokuje na jakiś czas pierwsze uruchomienie programu. Kiedy spokojnie poczekasz i dasz mu chwilę (bez prób wyłączania okienka!!), kolejne uruchomienia powinny już się odbyć w normalnym czasie. ;)
+1 głos
odpowiedź 13 listopada 2015 przez Thamed Obywatel (1,080 p.)
Patrząc na twoje kody program sie wykonuje i natychmiast kończy zwracając 0 "return 0"

Niestety widnows nie jest linuxem i nie mamy wiersza poleceń jako menu tekstowego więc nie zobaczysz wyników.

Przed return 0 wstaw getchar(); cin.ignore() bądz system("pause")

Tak sądze, że to jest twój problem z nie wyświetlaniem
komentarz 13 listopada 2015 przez peku Nowicjusz (240 p.)
To znaczy ja kompiluję i uruhcamiam za pomocą codeblocks, on tam zawsze daje czas wykonania i czeka na wciśnięcie przycisku. Sam plik .exe rzeczywiście natychmiast się kończy, ale to nie był mój problem. Dzięki jednak za podpowiedzi bo o cin.ignore() jeszcze nie słyszałem ;p

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2022 w C i C++ przez Viltus Początkujący (300 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 176 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2020 w C i C++ przez Chaki0981 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,877 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,782 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...