• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wprowadzenie danych z lini poleceń systemu - funkcja main

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
991 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2015 w C i C++ przez digidingdong Nowicjusz (120 p.)

Mam taką uwagę w zadaniu: "dane d i g wprowadzać do programu z linii poleceń systemu operacyjnego (jako parametry funkcji main)"

I z tego co wyczytałem to chodzi o to, że odpalając program przez konsolę mam zrobić tak, żeby po podaniu jego nazwy i przedziału d,g pojawiało się rozwiązanie, zamiast odpalania normalnie programu i przechodzenia przez jego kolejnego kroki - podanie parametrów po wyświetleniu tekstu czyli powinno to wyglądać tak w konsoli: "plik 1 100" i wyświetla się rozwiązanie tak? Jak mam do tego dojść, albowiem gdy mam napisaną funkcję własną, to do funkcji main mam dać:
main (int argc, char*[]) tak? Mógłby mi to ktoś pokazać na moim programie, albo wytłumaczyć? 

http://pastebin.com/FKdkgEQ1

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

Poczytaj, pobróuj zrobić analogicznie do tego: link

Fajnie wytłumaczone to nie ma co się powtarzać, jak coś pytaj pomyślimy dalej :)

komentarz 9 listopada 2015 przez digidingdong Nowicjusz (120 p.)

Dzięki, zrobiłem właśnie coś takiego http://pastebin.com/XPRFu1Sf , i po wpisaniu do konsoli ./main 1 100 podaje od razu prawidłowy wynik. Jeszcze jakbyś, mógł proszę odpowiedzieć: 
1. Co myślisz o tym kodzie, wszystko w porządku zaimplementowałem? 
2. Da się tak zrobić, że po wpisaniu w terminalu ./main ( tutaj bez niczego, żadnego przedziału) program odpalał się normalnie i wyskakiwały cout proszące o podanie przedziału?

komentarz 9 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

1.  Sam się dopiero uczę, więc "fachowym" okiem Ci nie pomogę, nie zwrócę uwagi na to co można zmienić - bo dużo rzeczy nie dostrzegam, tak po prostu :)

Ja funkcje czy liczba jest pierwsza swego czasu pisałem w ten sposób, ale to już kwestia podejścia. Ilu programistów tyle pomysłów:

bool czy_pierwsza(int liczba)
{
    if (liczba == 1 ) return false;
    for (int kolejna = 2; kolejna * kolejna <= liczba; kolejna++)
    {
        if (liczba % kolejna==0) return false;
    }
    return true;
}

Co do drugiego pytania, jest coś takiego jak wartość domyślna argumentów -> link

Gdy np będą równe 0 (jako domyślne, a użytkownik przy wywołaniu nie poda innych) to wtedy ifem wywołasz blok programu który Cie interesuję. 

Nie mam pewności czy to zadziała z main. Musisz sobie sprawdzić

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 621 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Anonim64 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 222 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w Inne języki przez kondzix_ez Obywatel (1,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 489 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Makren321 Nowicjusz (160 p.)

93,395 zapytań

142,389 odpowiedzi

322,567 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...