• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wprowadzenie danych z lini poleceń systemu - funkcja main

Object Storage Arubacloud
0 głosów
770 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2015 w C i C++ przez digidingdong Nowicjusz (120 p.)

Mam taką uwagę w zadaniu: "dane d i g wprowadzać do programu z linii poleceń systemu operacyjnego (jako parametry funkcji main)"

I z tego co wyczytałem to chodzi o to, że odpalając program przez konsolę mam zrobić tak, żeby po podaniu jego nazwy i przedziału d,g pojawiało się rozwiązanie, zamiast odpalania normalnie programu i przechodzenia przez jego kolejnego kroki - podanie parametrów po wyświetleniu tekstu czyli powinno to wyglądać tak w konsoli: "plik 1 100" i wyświetla się rozwiązanie tak? Jak mam do tego dojść, albowiem gdy mam napisaną funkcję własną, to do funkcji main mam dać:
main (int argc, char*[]) tak? Mógłby mi to ktoś pokazać na moim programie, albo wytłumaczyć? 

http://pastebin.com/FKdkgEQ1

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

Poczytaj, pobróuj zrobić analogicznie do tego: link

Fajnie wytłumaczone to nie ma co się powtarzać, jak coś pytaj pomyślimy dalej :)

komentarz 9 listopada 2015 przez digidingdong Nowicjusz (120 p.)

Dzięki, zrobiłem właśnie coś takiego http://pastebin.com/XPRFu1Sf , i po wpisaniu do konsoli ./main 1 100 podaje od razu prawidłowy wynik. Jeszcze jakbyś, mógł proszę odpowiedzieć: 
1. Co myślisz o tym kodzie, wszystko w porządku zaimplementowałem? 
2. Da się tak zrobić, że po wpisaniu w terminalu ./main ( tutaj bez niczego, żadnego przedziału) program odpalał się normalnie i wyskakiwały cout proszące o podanie przedziału?

komentarz 9 listopada 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

1.  Sam się dopiero uczę, więc "fachowym" okiem Ci nie pomogę, nie zwrócę uwagi na to co można zmienić - bo dużo rzeczy nie dostrzegam, tak po prostu :)

Ja funkcje czy liczba jest pierwsza swego czasu pisałem w ten sposób, ale to już kwestia podejścia. Ilu programistów tyle pomysłów:

bool czy_pierwsza(int liczba)
{
    if (liczba == 1 ) return false;
    for (int kolejna = 2; kolejna * kolejna <= liczba; kolejna++)
    {
        if (liczba % kolejna==0) return false;
    }
    return true;
}

 

Co do drugiego pytania, jest coś takiego jak wartość domyślna argumentów -> link

Gdy np będą równe 0 (jako domyślne, a użytkownik przy wywołaniu nie poda innych) to wtedy ifem wywołasz blok programu który Cie interesuję. 

Nie mam pewności czy to zadziała z main. Musisz sobie sprawdzić

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 321 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Anonim64 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 118 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w Inne języki przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 410 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Makren321 Nowicjusz (160 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...