• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyjaśnienie programu w pythonie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
638 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w Python przez niezalogowany
# Gra w duchy
from random import randint
print('Gra w duchy')
mam_odwagę = True
wynik = 0
while mam_odwagę:
    drzwi_ducha = randint(1,3)
    print('Przed Tobą troje drzwi')
    print('Wybierz jedno z nich')
    print('Które wybierasz:')
    drzwi = input()
    numer_drzwi = int(drzwi)
    if numer_drzwi < 0 or numer_drzwi > 3:
        print('przegrywasz za oszukiwanie')
        mam_odwagę = False
    elif numer_drzwi == drzwi_ducha:
        print('DUCH')
        print('Uciekaj!')
        mam_odwagę = False
    else:
        print('Nie ma ducha, przechodzisz dalej')
        wynik += 1
print('Zdołałeś przejść przez pomieszczeń sztuk:',wynik,' Gratuluje')
drzwi = input()

Cześć wszystkim proszę mi wytłumaczyć do czego służy linijka 11 i 12

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
wybrane 8 listopada 2015
 
Najlepsza

Linia 11 to pobranie z wiersza poleceń tego co wpisał użytkownik do zmiennej drzwi, a linia 12 to po prostu rzutowanie, czy tam konwersja tego co wpisał użytkownik na typ int.

komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
a to co wpisał użytkownik to jaki rodzaj zmiennej int float (jestem po C++)
komentarz 8 listopada 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
input() domyślnie to co wpiszesz dokonuje konwersji, czyli po prostu zwraca jako typ string:

https://docs.python.org/3/library/functions.html#input
komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
string?? Nieźle dziękuję za pomoc.
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
11. Pobranie wartości od użytkownika oraz zapisanie jej w zmiennej drzwi

12. Utworzenie zmiennej numer_drzwi i przypisanie do niej wartości drzwi rzutowanej na liczbę całkowitą (integer)

Swoją drogą nie najlepszy zapis, duzo lepiej byłoby to zapisać drzwi = int(input())
komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
dopiero się uczę i jeszcze jestem zielony a książka ledwo to wyjaśnia ale dzięki za pomoc, starałem się jakoś to rozwiązać tak jak zapisałeś.
komentarz 8 listopada 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Z jakiej książki się uczysz zatem ?
komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
programowanie jakie to proste Carol Vorderman opisują tam jeszcze scratch'a
komentarz 8 listopada 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Nie wygląda na najlepszą, szczególnie że nawet nie mówi że input() zwraca string'a.

Polecam ci naukę z tych źródeł:

https://docs.python.org/3/tutorial/index.html

http://www.diveintopython3.net/

http://learnpythonthehardway.org/book/
komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
ok dzięki :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 541 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 528 wizyt
pytanie zadane 29 października 2021 w Python przez defałlt juzer Obywatel (1,140 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 396 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,782 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...