• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Sprawdzanie który option został wybrany

Object Storage Arubacloud
0 głosów
147 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w PHP przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
zamknięte 9 listopada 2015 przez jaca121212

 
<input list="kategoria" value="Wybierz kategorię"/>
<datalist id="kategoria" required>
   <option name="1" value="Sport"/>
   <option name="2" value="Polityka"/>
   <option name="3" value="Rozrywka"/>
   <option name="4" value="Świat"/>
  </datalist>

 

 

 

Mam kod gdzie mogę albo wpisać i poda mi odpowiedź na wybranie kategorii lub wybrać samemu ale to nie w tym tkwi problem. Problem jest taki w jaki sposób za pomocą php sprawdzić,który option został wybrany. Nie chodzi mi o to aby ktoś napisał w całości ten kod tylko aby zaczą początek już mnie to nakieruje i powinienem sobie z tym poradzić.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany id zamieniłem na name.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Dla option atrybut name ci nie jest potrzebny. name dajesz dla input i w PHP, po przesłaniu formularza, odbierasz to z tablicy POST.

Np. jeśli name="kategoria", to w PHP odbierasz $_POST['kategoria']. Oczywiście przy założeniu, że formularz wysyłasz metodą POST.
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
edycja 9 listopada 2015 przez jaca121212

Zrobiłem to w ten sposób ale nie chce to działać czy ktoś mi powie dlaczego?

if(isset($_POST['wyslij']) && !empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['temat']) && !empty($_POST['kategoria']))
{
	//Definicja zmiennych
	$kategoria = trim($_POST['kategoria']);
    $tresc = trim($_POST['tresc']);
 	$data = date('Y-m-d H:i:s');
	$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
	$temat = trim($_POST['temat']);
 	//Wykonujemy zapytanie importujące zdefiniowane dane
 //$resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `news` (`login`, `tresc`, `zdjecie`, `data`, `ip`,  `temat`) VALUES ( '%d', '%s','%d', '%s', '%s', '%s')",
	// $_SESSION['id'], $tresc, $_SESSION['image'], $data, $ip, $temat));
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	//header('Location: '.$_SERVER['REQUEST_URI']);
	
	if($kategoria == '1'){
	$resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `sport` (`login`, `tresc`, `zdjecie`, `data`, `ip`,  `temat`) VALUES ( '%d', '%s','%d', '%s', '%s', '%s')",
	 $_SESSION['id'], $tresc, $_SESSION['image'], $data, $ip, $temat));
	 echo"Wybrałeś kategoriię Sport";
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	header('Location: '.$_SERVER['REQUEST_URI'], 5000);
	
}elseif($kategoria == '2'){
	$resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `polityka` (`login`, `tresc`, `zdjecie`, `data`, `ip`,  `temat`) VALUES ( '%d', '%s','%d', '%s', '%s', '%s')",
	 $_SESSION['id'], $tresc, $_SESSION['image'], $data, $ip, $temat));
	 echo"Wybrałeś kategoriię Polityka";
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	header('Location: '.$_SERVER['REQUEST_URI'], 5000);
	
}elseif($kategoria == '3'){
	$resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `rozrywka` (`login`, `tresc`, `zdjecie`, `data`, `ip`,  `temat`) VALUES ( '%d', '%s','%d', '%s', '%s', '%s')",
	 $_SESSION['id'], $tresc, $_SESSION['image'], $data, $ip, $temat));
	 echo"Wybrałeś kategoriię Rozrywka";
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	header('Location: '.$_SERVER['REQUEST_URI'], 5000);
	
} elseif($kategoria == '4'){
	$resultat = $polaczenie->query(sprintf("INSERT INTO `swiat` (`login`, `tresc`, `zdjecie`, `data`, `ip`,  `temat`) VALUES ( '%d', '%s','%d', '%s', '%s', '%s')",
	 $_SESSION['id'], $tresc, $_SESSION['image'], $data, $ip, $temat));
	//No i przenosimy użytkownika z powrotem do shoutboxa
	echo"Wybrałeś kategoriię Świat";
	header('Location: '.$_SERVER['REQUEST_URI'], 5000);
}else{
	if (empty($kategoria) && empty($kategoria) == '0') {
$_SESSION['blad11'] = '<p class="komunikat">Proszę wybrać kategoriię.</p>';
		 header('Location: dodaj', 5000);
		unset($_SESSION['blad11']);
}}}
<form action="tematy.php" method="POST">
Wybierz dział 

<select id="kategoria" required>
   <option value="0">Wybierz kategorię</option>
   <option value="1">Sport</option>
   <option value="2">Polityka</option>
   <option value="3">Rozrywka</option>
   <option value="4">Świat</option>
  </select>
  <?php if(isset($_SESSION['blad11'])) echo $_SESSION['blad11'];?>
<p class="naglowek">Treść wiadomośći</p>
<div class="form_wiadomosc">
<input type="text" name="temat" placeholder="Podaj temat" required />

<textarea name="tresc"  class="tresc_wiadomosc" rows="3"required placeholder="Treść wiadomośći"></textarea>

</div>



<input type="submit" class="form_wyslij" name="wyslij" value="Wyślij wiadomość"/>
</form>

 

–1 głos
odpowiedź 8 listopada 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
na ifach to zrobisz na pewno . Coś jak pole wyboru  przy $_POST

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 22 października 2018 w PHP przez Śmieszek_;3 Użytkownik (780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 210 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2020 w PHP przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,464 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...