• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie w C z iloczynem przedziałów.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w C i C++ przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
Napisz funkcję, która jako argument otrzymuje pięć liczb całkowitych a1,a2,b1,b2,n. Wiadomo, że liczby a1,a2,b1,b2 są większe od zera, mniejsze od n oraz że a1<=a2, b1<=b2. Wyswietl rosnąco wszystkie liczby calkowite które należą do iloczynu zbiorów domkniętych. <a1,a2>, <b1,b2> (czyli liczby które należą do obu zbiorów).
Przykład: We: 1 5 2 7 10   Wy: 2 3 4 5

Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać liczę na wasze pomysły.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
wybrane 8 listopada 2015 przez Lukasz95
 
Najlepsza
Skoro masz wypisać kolejno wybrane liczby całkowite, na pewno musisz użyć pętli - najwygodniej for.

Możesz przeglądać wszystkie liczby od najmniejszej z przedziału a lub b, do największej z przedziału a lub b (ewentualnie prościej: od zera do n).
Jeśli licznik pętli mieści się w obu zbiorach, wypisujesz. ;)
komentarz 8 listopada 2015 przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
Czyli muszę wykonać 3 petle jedna do wyliczaniu ciągu a druga b i trzecia sprawdzająca czy i należy do obu?
komentarz 8 listopada 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Po co Ci 3 pętle? 

void fun(int a1, int a2, int b1, int b2, int n){
    int i;
    for(i=1; i<n; ++i){
        if((i>=a1&&i<=a2)&&(i>=b1&&i<=b2)) printf("%d ",i);
    }
}

 

komentarz 8 listopada 2015 przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
Jejku to teraz wydaje się takie proste.
Dzięki teraz już rozumiem.
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Możesz znaleźć początek i koniec wspólnej części zbiorów. Początek to większa lub równa liczba z a1,b1, a koniec to mniejsza lub równa z liczb a2,b2. Wtedy wypisujesz liczby od max(a1,b1) do min(a2,b2) włącznie i wtedy nie jest nawet potrzebna ta liczba n, od której są mniejsze i to, że są większe od zera.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2015 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 432 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2018 w C i C++ przez Sansi Użytkownik (720 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,334 wizyt

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,816 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...