• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie tekstu i zmiennej do zawartości elementów w tablicy.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,208 wizyt
pytanie zadane 24 października 2015 w JavaScript przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Mam tablicę, w której znajdują się 3 elementy. Każdy z nich to jedna linia tekstu (czyli typ string). Chcę w każdym elemencie dodać na końcu słowo i zmienną. Czyli coś takiego:

PRODUCENT: AMD  MODEL-LINE: ATHLON  CORES: X2  MODEL: 7750  FREQ: 2.6  CORES: 6  THREADS: 

2  QUANTITY: 7  NETTO-PRICE: 250.00 (W TYM MIEJSCU CHCĘ DODAĆ "BRUTTO-PRICE: " + zmienną ORAZ "TARA: " + zmienną)

Wiem, że elementy do tablicy można dokładać poprzez .push(), ale ja nie chce dołożyć elementu do tablicy, tylko do elementu tablicy (którym jest tekst) dodać tekst i zmienną. Czyli tak jakby wykonać push() na zawartości elementu tablicy, a nie na tablicy.

var arr = {
    [0] = "Pierwsze slowo",
    [1] = "Drugie slowo",
    [2] = "Trzecie slowo"
}

var zmienna = 123;
var tekst = "dodatek do tekstu";

var dodatek = tekst + zmienna;

 

I tą zmienną dodatek wstawić na koniec każdego elementu (czyli słowa) w arr[]. Tak żeby było np.: arr [0] = "Pierwsze slowo dodatek do tekstu 123"; i tak dla arr[1], arr[2] itd.

Jak to zrobić :)?

[edit]

Również w jaki sposób dodać dodatkową zawartość do środka elementu tablicy, a nie na koniec?

Np.: arr[0] = "Pierwsze dodatek do tekstu 123 slowo"

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Nie mam pojęcia czy istnieje jakiś inny sposób niż użycie pętli for.
0 głosów
odpowiedź 24 października 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Odpowiedź otrzymałem od użytkownika @furas:

Dopisanie tekstu na koniec zawartości elementu tablicy:

Użyj `for` do zrobienia pętli, w której będziesz pobierać tekst z tablicy, doklejać tekst na końcy i wstawiać w to samo miejsce w tablicy.

?

1

2

3

for(i = 0; i < arr.length ; i++) {

   arr[i] = arr[i] + "!!!";

}

 

Dodanie zawartości w środku elementu tablicy: 

trzeba użyć funkcji to podziału tekstu na dwa kawałki a potem ponownie wszystkie kawałki skleić w jeden tekst.

?

1

2

3

text = "ala ma kota";

text = text.substring(0, 4) + "nie " + text.substring(4);

// "ala nie ma kota"

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 11 października 2018 w C i C++ przez ola123 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 327 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 435 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2021 w C# przez Code_ Użytkownik (520 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...