• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy można rozoznać w programie na jakim systemie uruchamiamy plik ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
218 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w C i C++ przez baszmest Gaduła (3,080 p.)

Jak w temacie. Czy w języku istnieje jakiś sposób, aby program rozpoznał na jakim systemie jest uruchomiony, a następnie wykonał się odpowiednio dla danego systemu ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Masz na myśli "na jakim systemie", w sensie W7/8/10 czy Windows/Linux/Mac? Jeśli pierwsze, to istnieją funkcje pozwalające na jej określenie w nagłówkach typowych dla systemu; jeśli drugie, to taki program i tak będzie się kompilowało osobno na każdą platformę, więc można taką informację wykorzystać w czasie kompilacji przez #ifdef na makrach predefiniowanych przez kompilator lub build system.
komentarz 20 października 2015 przez baszmest Gaduła (3,080 p.)
To drugie, znalazłem w sieci na temat #ifdef przed chwilą, ale widzę, że są tam różne opcje, wszystko zależy od kompilatora, więc chyba nie będę się w to bawił. Kod, który mam napisany jest "dla kogoś", a nie wiem na jakim oprogramowaniu ten "ktoś" pracuje, więc dam spokój i chyba po prostu go zapytam :)
komentarz 20 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Spytaj się i przygotuj się, na to, że domyślnie nie można pod Windows skopilowac programu dla Linuxa i na odwrót. Trzeba dodatkowych narzędzi aby coś takiego robić i nazywa się to cross-compiling.

Zwykle jednak łatwiej przesiąść się na inny system i tam skompilować zamiast kombinować z cross-compilingiem.
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Kod skompilowany dla Windows nie będzie działać na Linux bez emulatora Windows. Nie wiem czy taki emulator nie stara się w pełni udawać Windows i przedstawi się też jako Windows.

Podobne pytania

+1 głos
10 odpowiedzi 604 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez Rafał Matuszczak Początkujący (340 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 657 wizyt

92,584 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,668 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...