• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z tablicami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
162 wizyt
pytanie zadane 19 października 2015 w C i C++ przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
Witam. Od razu mowie ze nie zbyt to rozumiem jednak:

Chce zrobic taka mapke w sensie normalne pole jest oznaczone "O" i chciałbym aby program wyświetlił mi "O" pionowo i poziomo, taki kwadracik. I rozumiem że robiąc tablice mapa[100][100] moge coś takiego zrobić przypisując kazdej numeracji "O" jednak czy mógłbym to zrobić bez kopiowania:

mapa[0][0] = "O";

mapa[0][1] ="O";

itp itd?

 

Głowie sie z tym i troje i nie moge tego zrobić ;/

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
wybrane 19 października 2015 przez Piotr Karaś
 
Najlepsza

Oczywiście, że możesz, wystarczy zastosować zagnieżdżone pętle for:

for(int i=0; i<100; i++) {
     for(int j=0; j<100; j++) {
          tab[i][j] = "o";
     }
}

Pozdrawiam!

komentarz 19 października 2015 przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
A teraz aby wyświetliło wszystkie tablice? Też pętla for? Tylko znów jak :/?
komentarz 19 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)

Znów zagnieżdżona :)

for(int i=0; i<100; i++) {
     for(int j=0; j<100; j++) {
         cout<< tab[i][j]<<" " ;
     }
     cout<<endl;
}

 

komentarz 19 października 2015 przez niezalogowany
for(int i=0;i<100;i++)
{
for(int j=0;j<100;j++)
{
cout<<mapa[i][j];
}
cout<<endl;
}

 

komentarz 19 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Dodadkowo, po wewnętrznej pętli dodałem przejście do następnej linii, żeby, tablica wyświetliła się w formie macierzy, a nie w jednej linii :)
komentarz 19 października 2015 przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
Jestem tępy :C
komentarz 19 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Każdy kiedyś się uczył, polecam dokładnie przerobić kurs Pana Mirka :)

http://miroslawzelent.pl/kurs-c++/petle-for-while-do/
komentarz 19 października 2015 przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
Przerabiałem :d Mam nawet książeczke z jego polecanych. Dodatkowo ten twoj pierwszy komentarz po tym jak napisałem aby tez sie wyswietlało poprawnie mi wyswietla tak jak chce pionowo i poziommo tworząc taką mapke :D
0 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez Szykem2 Nałogowiec (29,510 p.)

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale może chodzi o pętle?

char tab[100][100];

for (int i = 0; i < 100; i++)
{
    for(int j = 0; j < 100; j++)
    {
         tab[i][j] = 'O';
    }
}

 

0 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez niezalogowany

Użyj pętli

char mapa [100][100];
for(int i=0;i<100;i++)
{
for(int j=0;j<100;j++)
{
mapa[i][j]='O';
}
}

 

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 229 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w C i C++ przez Piotr Karaś Początkujący (460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w C i C++ przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 238 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w C i C++ przez Jaszczer Początkujący (250 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...