• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie do poćwiczenia: okoduj przykładowy formularz :)

Object Storage Arubacloud
+6 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w PHP przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)

Witam, w celach edukacyjnych dla chcących podaje formularz ze strony www.kurshtml.edu.pl, jeśli chcecie się pobawić a przy okazji podszkolić z przesyłania danych metodą POST, GET, budową bazy danych w MySQL, a także napisanie do tego Panelu Adminka, to jest okazja i fajna forma zabawy połączona z nabywaniem wiedzy ;)

zapraszam do zabawy

<form action="mailto:twój_adres_poczty@domena" method="post" enctype="text/plain"><div>
<!-- Podstawowe pole tekstowe -->
<input name="Imię" />Podaj swoje imię<br />
<input name="Nazwisko" />Podaj swoje nazwisko
<!-- Pole typu RADIO -->
<p>Podaj swoją płeć:</p>
<input type="radio" name="Płeć" value="Kobieta" />Kobieta
<input type="radio" name="Płeć" value="Mężczyzna" />Mężczyzna
<!-- Pole typu RADIO -->
<p>Ile masz lat?</p>
<input type="radio" name="Wiek" value="mniej niż 15" />mniej niż 15<br />
<input type="radio" name="Wiek" value="15-19" />15-19<br />
<input type="radio" name="Wiek" value="20-29" />20-29<br />
<input type="radio" name="Wiek" value="30-39" />30-39<br />
<input type="radio" name="Wiek" value="40-60" />40-60<br />
<input type="radio" name="Wiek" value="więcej niż 60" />więcej niż 60 
<!-- Pole typu CHECKBOX -->
<p>Jaką lubisz muzykę (możesz zaznaczyć więcej możliwości)?</p>
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Rock" />Rock<br />
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Heavy Metal" />Heavy Metal<br />
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Pop" />Pop<br />
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Techno" />Techno<br />
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Muzyka poważna" />Muzyka poważna<br />
<input type="checkbox" name="Muzyka" value="Inna" />Inna (podaj jaka):
<input name="Muzyka" />
<!-- Lista rozwijalna (typ podstawowy) z zaznaczoną opcją domyślną -->
<p>Jakiej przeglądarki internetowej używasz?</p>
<select name="Przeglądarka">
	<option selected="selected">Internet Explorer</option>
	<option>Netscape</option>
	<option>Opera</option>
	<option>Mozilla</option>
	<option>Inna</option>
</select>
<!-- Lista rozwijalna (typ rozszerzony) z zaznaczoną opcją domyślną i zmniejszoną wysokością -->
<p>Jakie znasz systemy operacyjne (możesz wybrać kilka opcji trzymając klawisz Ctrl)?</p>
<select name="System operacyjny" multiple="multiple" size="3">
	<option selected="selected">Dos</option>
	<option>Windows</option>
	<option>Linux</option>
	<option>Inny</option>
</select>
<!-- Pole komentarza (o powiększonych rozmiarach oraz z tekstem domyślnym) -->
<p>Podaj swój komentarz:</p>
<textarea name="Komentarz" cols="50" rows="10">Proszę, wpisz tutaj jakiś komentarz...</textarea>
<br /><br /><br />
<!-- Przycisk WYŚLIJ -->
<input type="submit" value="Wyślij formularz" />
<!-- Przycisk WYCZYŚĆ DANE -->
<input type="reset" value="Wyczyść dane" />
</div></form>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
Bardzo interesujące dla początkujących. Oby więcej takich ćwiczeń
–1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A co wspólnego ma to z Mysql? toż to prosty formularz, do tego bez sensu przesyłać checkboxy  w taki sposób, lepiej użyć talbicy.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
edycja 11 kwietnia 2015 przez zirael [PL]

Dokładnie, dzięki tablicy w poszczególne elementy "value" możemy wstawiać atrybuty zawarte w tabeli MySQL popatrz:

'gatunek_muzyki' podstawiasz w value wyciągając go z tabeli :)

komentarz 11 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Wszystko można, tylko nie bardzo wiem co wspólnego obsługa formularza ma z mysql. Wg tego co piszesz to pod formularz można podciągnąć wszystko co się da.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
a gdzie przechowujesz dane z formularza? :) przecież same tak sobie nie fruwają po internecie, tak samo jest z loginem i hasłem wpisując dane przesyłasz je do serwera gdzie następne są porównywane w bazie MySQL. Jeśli następuje zgodność zostajesz 'zalogowany', jeśli nie to dostajesz komunikat o błędnym logowaniu, to tak dla przykładu.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Super ja wszystko rozumiem, tylko czysto abstrakcyjnie twój pierwszy post ma się nijak do mysql- ot po prostu przetestowanie sobie działania formularza- przesyłanie danych, odbieranie itd, ale baza danych to raczej na inny temat. Tak jak pisałem, idąc twoim tokiem myślenia, można z testowania formularza napisać facebooka :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 337 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w HTML i CSS przez kamilcss Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 367 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...