• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Odstępy między elementami

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
7,911 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
zamknięte 12 kwietnia 2015 przez joker

Witam, w jaki sposób zwiększyć odległość pomiędzy tymi 3 elementami?

Dodam, że są one stworzone za pomocą list wypunktowanych oraz stylizowane w CSSie

komentarz zamknięcia: Otrzymanie satysfakcjonującej odpowiedzi

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Dodaj margin-right dla elementu li.

Pozdrawiam serdecznie
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)

Kiedy to dodałem, napisy w rozwijanym menu mi się rozjechały, a były ustwaione na środku za pomocą text-align

komentarz 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
jeśli chcesz to robić margin leftem to musisz zaznaczyć ze akurat tylko do tych li na pasku się odwołujesz a nie wszystkich na stronie. Możesz to zrobić tworząc dla nich specjalną klase, dać id dla głównego ul albo zdefiniować "scieżkę" np #heder ul li { }
komentarz 11 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

Dobrze byłoby, gdybyś podał nam twój kod, a już najlepiej gdybyś od razu zaserwował go z live demo. wink

komentarz 11 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
Proszę bardzo. Demo wraz z kodem

http://speedy.sh/bBmME/Echo-Custom-Strat.zip
komentarz 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)

W css usuń tą linijkę co dodaje padding z prawej 150px,

Jeśli chcesz aby były te odstępy dodaj 

#nav-wrapper ul li{
padding: 0 70px;
}

Jeśli chcesz żeby lista rozwijana miała spowrotem swoją szerokość możesz wyzerować padding dopisując w css poniżej 

#nav-wrapper ul li ul li{
padding: 0;
}

tutaj też możesz ewentualnie dodać delikatnie paddingu co polepszy wizualnie tą liste

komentarz 11 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
Okej, śmiga, tylko jak wyśrodkować te listy względem Napisów tych na górze? (Kolor, płytka, dodatki)
komentarz 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)

hmm, tak sobie teraz to kombinowałem i wykombinowałem tylko tyle, żeby wywalić to wszystko z paddingami itd. i wkleić

#nav ul li
{
text-align:center;
width:200px;
}

 Sprawdź jak to widzisz.

EDIT: Jeśli denerwuje cię to, że po rozwinieciu masz taką dziwną niedokładnosć rozwiniętego do przycisku to dodaj jeszcze 

#nav ul ul li
{
width: 190px;
}

 

komentarz 11 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
Okej, wszystko działa, tylko teraz jak zrobić aby po wybraniu elementu z listy wyświetlał się obrazek?
komentarz 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
Ale obrazek gdzieś na stronie po najechaniu na podliste? Myślę że to już trzeba za pomocą javascript kombinować. Teoretycznie można taki efekt uzyskać za pomocą <iframe> i target, lub też po prostu wkleić gotowego slimboxa. Może opisz jak to powinno działać lub co konkretnie chcesz osiągnąć.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
Chciałbym, na przykład po rozwinięciu zakładki kolor i kliknięciu na przykład czarny pojawił się obrazek i wartość zadeklarowanej wcześniej zmiennej zwiększy się o 1
komentarz 12 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
Jesli tylko ma się wyświetlić obrazek i zwiększyć licznik, to podpinasz slimboxa i w php musisz napisać funkcje zwiększajacą licznik.
komentarz 12 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
Co to slimbox? Nie sprecyzowałem, chodzi o to że po najechaniu na każdą inną opcję zmienna przyjmuje inną wartość. I chciałbym żeby obrazki wyświetlałty się bez przeładowania strony
komentarz 12 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
edycja 12 kwietnia 2015 przez marqos12

slimbox i lightbox to gotowe silniki i skrypty javascript, które wyświetlają zdjecie tak jak dzieje się to w galeriach. Przykałd http://ujeb.se/VkWix

Co do tego zliczania to nie wiem czy da się po najechaniu (najprawdopodobniej się da, tylko troche z tym kombinowania a ja się kompletnie na tym nie znam), ale mozesz dopisać funkcje w javascript i podpiąć ją pod "onclick" do <a>. Musisz mieć też jakiś plik który będzie robił za przechowalnik ile już było kliknięć. Jakoś sobie z tym poradzisz smiley

komentarz 12 kwietnia 2015 przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
No właśnie zacząłem kombinować z onclickiem, zostało mi tylko wyświetlanie obrazków. Dziękuję ślicznie za pomoc ;) Temat do zamknięcia :)
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Dodaj margin-left lub margin-right do CSS'a.
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
możesz zwiększyć padding w css dla elementów #naglowek ul li {padding: 10px;}
komentarz 11 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
A dlaczego nie margin-left'em?
komentarz 11 kwietnia 2015 przez marqos12 Obywatel (1,840 p.)
Wszystko zależy jak dalej chce tego użyć, ja zazwyczaj używam tego jako przyciski więc padding pomaga mi zachować wyśrodkowany tekst na przycisku o zwiększonej powierzchni, margin sprawia że przycisk będzie dalej mały a przerwy pomiędzy nimi się powiększą.

W tym przypadku istotnie mozna zastosować również margin, kto co lubi ;)
komentarz 11 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Okiej. :) Oczywiście jeżeli miałby być to button, to też bym stosował padding. :)
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
Witaj,

wydaje mi się ze łatwiej byłoby zamienić je na pojemniki div, dodać zapis float: left; a następnie w CSS dodać:

#nazwadiva

{

Padding: 10px;

}
komentarz 11 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Lepiej zrobić to z <ul> i <li> jest bardziej przejrzyste. :)

<ul class="">

    <li>Strona Główna</li>

    <li>Kontakt</li>

    <li>Pomoc</li>

</ul>

Z divami:

<div class="">Strona Główna</div>

<div class="">Kontakt</div>

<div class="">Pomoc</div>

 

komentarz 11 kwietnia 2015 przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
Możliwe, ale napisałem to co w mojej opini jest najlepsze :D i wiem, ze będzie działać.

Pozrdawiam
komentarz 11 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Cóż... Pozdrawiam. :)
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
dla danego elementu ustawiasz wewnętrzne marginesy: padding-left,right,top,bottom, lub zewnętrzne(nie polecam będą źle elementy się układać przy scrollowaniu strony) margin-left,top,right,bottom

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 401 wizyt
pytanie zadane 21 września 2019 w HTML i CSS przez Marcin759 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,038 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez AsternToJa Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 696 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2017 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,620 zapytań

141,471 odpowiedzi

319,803 komentarzy

62,003 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...