• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona wyświetla się prawidłowo w Chrome, ale w Firefoxie już nie

42 Warsaw Coding Academy
–1 głos
2,017 wizyt
pytanie zadane 6 października 2015 w HTML i CSS przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
edycja 6 października 2015 przez DavidMCPolska
Moją stronę testuję w Google Chrome, dzisiaj wszedłem na Firefoxa i od razu widać, że to jest to samo co Internet Explorer! (Internet Explorer gorszy, bo nie ma czcionek) Nie ma animacji, czcionek w submicie i stylowania scrollbara. Nie wiem o co chodzi.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez Kamilogik Obywatel (1,280 p.)
Całkiem możliwe, że niektóre elementy strony stworzyłeś w taki sposób, że tylko Google Chrome wie o co chodzi. Takie zjawisko ma najczęściej miejsce przy użyciu nowszych technologii lub bezmyślnego kopiowania kodu z internetu. A skoro o kodzie mowa to ciężko cokolwiek stwierdzić nie mając do niego dostępu.

Wstaw link do strony (ostatecznie jeśli kod nie za długi wstaw na wklej.org) i sprecyzuj co konkretnie nie działa to przeanalizujemy.
komentarz 6 października 2015 przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
edycja 6 października 2015 przez DavidMCPolska

Wystarczy wklejenie kodu animacji?

.guzik:hover
{
  animation: guzik-hover 250ms;
  animation-fill-mode: forwards;
}
@keyframes guzik-hover
{
  0% {background-image: url(../Zasoby/Button.png);}
  100% {background-image: url(../Zasoby/ButtonHover.png);}
}

Przykładowa animacja.

Lista rzeczy które nie działają:

- Animacje
- Czcionka w input[type=submit]
- Pogrubienie czcionki jakieś takie słabe
- Stylowanie głównego scrollbara

Adres strony: http://geometrycraft.tk

komentarz 7 października 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)

@ Drozdek Chcesz zeby to działało to animuj opacity (przezroczystość) tylko bedziesz potrzebował dwóch znaczników które bedą na sobie. (mozna wykorzystać after i before)

potem zmieniasz temu z góry opacity na 0 to bedziesz miał widoczny ten pod spodem.

komentarz 7 października 2015 przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
Co mi to da jak nie wiem jak zrobić wtedy z tego animację po najechaniu myszką? Wiesz jak to zrobić?
komentarz 8 października 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)

Mozesz zrobic tak samo @keyframes powinny bez problemu działac na wartościach liczbowych z wartościami url zawsze są problemy. 

@keyframes guzik-hover
{
  0% {opaciti:0;}
  100% {opaciti:1;}
}

lecz prostrzym sposobem jest ustawienie przejścia w danym guziku

.guzik{
   opacity:0;
   transition:opacity 1s linear 0s;/*ustawia przekształcanie opaciti*/
}
.guzik:hover{
   opacity:1;
}

komentarz 8 października 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Zdecydowanie keyframes jest zbędny w tym przypadku.
0 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Są tu dwie ważne różnice: - Chrome stopniowo wypiera wszelkie dodatkowe wtyczki: Flash, Silverlight, QuickTime i tym podobne. Zależy im, aby internet skupił się na pisaniu wszystkiego w html5(youtube z tego co mi się wydaje, wykorzystuje już w pełni htmla5 dla chrome, dla firefoxa trudno powiedzieć), - Firefox i Chrome to dwa różne silniki; Firefox opiera się na WebKit'ie(taki silnik używała kiedyś opera, używa IE i Edge oraz Safari), a Chrome na Chrominium(autorski silnik od Google'a - teraz używa go Chrome, Viwaldi, Opera). Tak jak pisałem, impentacja htmla5 ze strony google'a idzie pełną parą, a programiści od Mozilli także to robią, tyle że o wiele wolniej ;)
komentarz 6 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

A czy silnikiem Chrome nie jest Blink: https://pl.wikipedia.org/wiki/Blink_(silnik)?

komentarz 6 października 2015 przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
Trochę to nie sprawiedliwe, bo jak napisze się normalny kod to powinien działać na wszytkich przeglądarkach, a tutaj takiego nie można stworzyć, bo wtedy na tej przeglądarce coś nie pasuje, a tutaj chodzi ok itd.
komentarz 6 października 2015 przez niezalogowany
wtedy używa się przedrostkó do danego silnika i działą.
komentarz 7 października 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
Jeżeli takie są przedrostki :D do border-image np nie ma ma dla IE jeśli nie jest coś zaimplementowane to tego nie ma.
komentarz 7 października 2015 przez niezalogowany
Spróbuj na Prefixer wygenerować :) niektóre pewnie się uda :) Ale prawda jest taka, że IE jest zmorą programistów nie od dziś.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 543 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Bartocho Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 4,346 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Mateusz Kozłowski Nowicjusz (130 p.)

93,395 zapytań

142,389 odpowiedzi

322,569 komentarzy

62,754 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...