• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana funkcji kwadratowej. - ocena programu.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
271 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w Nasze projekty przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
edycja 27 września 2015 przez Hadamalush
Witam :) Stworzyłem program do zamiany funkcji kwadratowej na iloczynową i kanoniczną i na odwrót ,proszę o ocene.

http://www.speedyshare.com/qH8JJ/Zamiana-Funkcji-Kwadratowej.exe

 

https://gist.github.com/anonymous/d287d8c941d9f211eaa7

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Wolelibyśmy kod programu wrzucony na githuba, pastebin albo cokolwiek. Bardziej się skupimy na ocenie kodu niż postaci wynikowej.
komentarz 27 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Myślę tak samo, jak kolega wink

komentarz 27 września 2015 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
jest to zrobione w trzech plikach ,to wstawie za minutke ,opisujac co w ktorym pliku:)
komentarz 27 września 2015 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)
Albo po prostu wrzuć wszystkie trzy pliki na Gista, najszybciej i bez rejestracji.
komentarz 27 września 2015 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
wrzucilem ,prosze teraz o ocene :P
0 głosów
odpowiedź 27 września 2015 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
Kod wstawiony ,proszę o ocene :P
komentarz 27 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
funkcja::~funkcja()
{
    ;
}

Wytłumacz mi to?

 

komentarz 27 września 2015 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
To jest destruktor. Jego zadaniem jest chyba czyszczenie pozostałych śmieci. Mogłem napisać w nim cout i by wyczyscil ? TO chyba jak napisze średnik to również wyczyści. A jeżeli nie to co w nim wpisać?
komentarz 27 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
edycja 27 września 2015 przez Patrycjerz

Ogólnie kod jest nawet niezły, tylko kłują mnie w oczy te nazwy metod. Mogłeś je zrobić intuicyjniejsze, ale wg mnie mogłeś tu zastosować polimorfizm, czyli zrobić klasę bazową z interfejsem (metodami wirtualnymi) i klasy pochodne z własnymi wersjami metod. Dzięki temu miałbyś uporządkowane dane i mógłbyś dodawać wiele różnych przekształceń nie zmieniając klasy bazowej, a dodając kolejną pochodną. Po prostu miałbyś polimorficzny wskaźnik i przy wyborze danej transformacji funkcji, nadawałbyś mu adres obiektu klasy pochodnej, czyli:

KlasaBazowa* wskaznik = nullptr;

switch(wybor)
{
	case 1:
		wskaznik = new KlasaPochodna1;
		wskaznik->podaj_dane();
		wskaznik->oblicz();
		wskaznik->wyswietl();
		break;
	case 2:
		wskaznik = new KlasaPochodna2;
		wskaznik->podaj_dane();
		wskaznik->oblicz();
		wskaznik->wyswietl();
		break;
	//...
}

 

komentarz 28 września 2015 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
Dziękuję za ocenę :) Dopiero 4 odcinek skończyłem obiektowego c++ ,jednakże niedługo z pewnością będę umiał to zrobić.

Pozdrawiam :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 374 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 121 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 520 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,777 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...