• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czy mając 32 lata nie jest za późno na naukę programowania od całkowitych podstaw?

Object Storage Arubacloud
+10 głosów
11,829 wizyt
pytanie zadane 24 września 2015 w Offtop przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
zamknięte 20 lipca 2016 przez Mat83
Witam

Jestem całkowitym nowicjuszem. Obejrzałem parę filmów Pana Mirosława (zgadzam się z koncepcją Slight Edge i uważam, że robi kawał dobrej roboty) i chciałbym zacząć naukę programowania. Ciekawy jestem opinii doświadczonych programistów czy mając 32 lata i żadnego wykształcenia oraz doświadczenia w tym kierunku mam szanse na ogarnięcie tematu?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: Otrzymalem wyczerpujaca odpowiedz

18 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
A co powiesz na 37 lat z dzieckiem na głowie ;) Ja się uczę kiedy mogę i już widzę postępy. Czeka mnie przejście z myślenia proceduralnego na obiektowy i temu poświęcam teraz czas. Programowanie wciąga, gdy tworzysz interesujące cię projekty.
komentarz 25 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Przechodź przechodź!
Powodzenia i wytrwałości!
+7 głosów
odpowiedź 9 marca 2016 przez niezalogowany
Jeśli naprawdę Ci na tym zależy to zawsze masz szansę i dasz radę.
Ja nan 25 lat ( znaczny niedowład kończyn) programuje od roku, początki były różne ale teraz już idzie coraz lepiej.
Jeśli naprawdę czegoś chcesz i nie jest to chwilowy zapał to walcz o to...  Bo warto...
Nie ważne ile się ma lat ważne ile serca się w coś wkłada.

życzę udanej nauki
+6 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
edycja 23 stycznia 2016 przez Avernis
Moim zdaniem nigdy nie jest za późno, jedyne czego ci potrzeba to chęci i i umiejętności abstrakcyjnego myślenia
+6 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Trza zapieprzać. Programowanie to ciężki kawał chleba, więc trzeba się postarać :) Dużo czasu poświęć. Po 3 miesiącach codziennej pracy 3-5h będziesz już coś potrafił. po pół roku może pierwszy staż. Oczywiście polecam do tego robić: krzyżówki, gry słowne, gry logiczne, rozwiązywanie zadań z matematyki. Czemu? Bo rozwija i rozgrzewa to mózg i pozwala mu myśleć jak programista :)
komentarz 24 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Dzięki za konkretną odpowiedź :)

Pozdrawiam
komentarz 24 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 24 września 2015 przez efiku
@Mat83, jeżeli potraktujesz to jako hobby to będzie jeszcze szybciej. Dobrze byłoby zacząć od algorytmiki :) Zastanów się dobrze co chciałbyś robić, sprawdź jaki język umożliwi Ci zabawę.  "od razu zabierz się za c++" -  nie, właśnie, że nie!  

Dużo osób  polega na np FuzzBuzz tescie ;) ( Jak poczytasz co to za test to zrozumiesz )

Przeczytaj sobie ten oto wątek:

https://forum.pasja-informatyki.pl/58780/odnosnie-programowania-php-dobre-praktyki-przydatna-literatura  - nie zwracaj uwagi proszę, że to akurat PHP ale na ogólne rzeczy.

-> fundamenty

-> separacja warstw

-> testy

Chciałbym, aby w podobnej formie kiedyś na temat innych języków napisał.

Pozdrawiam.
komentarz 25 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas. Napewno wezmę to pod uwagę.

Pozdrawiam
+4 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
+4 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez niezalogowany
Programowanie to tak naprawdę rozwiązywanie problemów wymagające dość abstrakcyjngo myślenia, które de facto pojawia się także w matematyce (uwaga dla osób młodszych: tylko mówię tutaj nie o tym czego człowiek uczy się w liceum itd, a bliżej matematyki dyskretnej).

Jeżeli w jakiś sposób zaintrygowało programowanie, czujesz że to jest to czym chciałbyś chociaż się pobawić to jasne powinieneś zacząć naukę. Programowanie jest czymś niesamowitym, niesamowicie wciągającym, ale momentami okropnie frustrującym (zaczynam już filozofować, jeżeli ktoś jest ciekawy to zapraszam w podróż na drugą stronę lustra: http://szymonsiarkiewicz.pl/artykuly/poetycznie/code-is-poetry/ ).

Podsumowując: powinieneś zacząć naukę, choćby nawet i dlatego, że później byś żałował bo nie zacząłeś i mogło ominąć cię coś fantastycznego.
+3 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez maxmeister Użytkownik (540 p.)
Nie jestem doświadczonym programistą, tylko nowicjuszem tak jak Ty, ale mimo to stwierdzę, że na pewno warto :) Byle tylko zapał nie wygasł i wykazać się wytrwałością oraz chęcią do nauki, efekty na pewno przyjdą :)
+3 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez Quiku Obywatel (1,370 p.)
Może nie powinienem się wypowiadać z racji małego doświadczenia, ale co mi tam :)

Wg mnie to czy masz 32 czy 15 lat nic nie zmienia, poza jedną rzeczą - mogłeś się "oduczyć uczenia", chodzi mi o to, że jeśli przez ostatnie kilka lat nie szkoliłeś się, nie zdobywałeś wiedzy, to mogłeś się rozleniwić w tej kwestii. Ale to kwetia podejścia, jestem pewny że jeśli zlikwidujesz słomiany zapał, i się przyłożysz, to będzie fajnie.

Inną kwestią jest czas. Musisz mieć trochę wolnego czasu na tę naukę.
komentarz 24 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Uczyłem się cały czas tylko poprostu czego innego. Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
+3 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Musisz to lubić. I co wg mnie też ważne, musisz ogólnie lubić komputery. Wydaje mi się, że niektórzy ludzie nawet inteligentni i kreatywni, nie mają technicznego podejścia do urządzeń i denerwują się, gdy coś nie działa, albo sami to potrafią popsuć niedbałym traktowaniem. Druga sprawa, nie wyobrażam sobie, żeby nie znać angielskiego na tyle, by sprawnie czytać podręczniki (nie mówiąc już o dokumentacji).

A co do wieku, to dziecko uczy się raczej bez zrozumienia, a w programowaniu to nie działa, bo co kilka lat zmienia się składnia, framework i tak dalej. Programiści wcale nie pamiętają tych wszystkich funkcji i parametrów, tylko je po prostu wyszukują w api docach. Oczywiście na starość mózg może zwapnieć, ale 32 lata to jeszcze długo nie ten etap.
komentarz 24 września 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Ja gdzieś z kolei czytałem czy zasłyszałem, że wiek nie ma znaczenia dla naszego mózgu, ponieważ starzeje się wolniej niż ciało, więc taki 70-latek może być równie dobrze sprawny jak młody byczek, kwestia treningu.
komentarz 24 września 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Mój promotor - profesor po 70 a programy w javie trzaskał aż miło było popatrzeć. Wszystko kwestia treningu.
+2 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

Nigdy nie jest za późno jak większość osób mówi. Pamiętaj, że w Twoim wieku krzywa przyswajania nowych wiadomości nie jest taka sama jak u gimnazjalisty. smiley

+2 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Wszystko zależy od Ciebie i Twojej determinacji.
W zasadzie za około 2-3 lata - jeżeli będziesz miał szczęście przy wyborze praktyk - spokojnie będziesz samodzielnym developerem :)
Wówczas pozostanie Ci 30 lat do emerytury, więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy warto :)
komentarz 24 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Dzięki :)

Pozdrawiam
+2 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez niezalogowany
Wszyscy już powiedzieli co było do powiedzenia. I mają rację. Dlatego powiem tylko, że stary pies może nauczyć się nowych sztuczek ;) Oczywiście bez obrazy z tym porównaniem do psa ;)
+2 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Ludzie wypowiadają się często, że jak najbardziej itd. a większość jest w przedziale ~16-23, a prawda jest taka, że to zależy od osobistych umiejętności(jeden czyta raz i zrozumie drugi nigdy nie zrozumie), tak samo pracodawca, zanim "opanujesz język" minie pewnie rok, może kilka(zależy ile kto może poświęcić czasu, a jak piszesz masz 32, więc zakładam że masz jakiś zawód) będziesz miał ~35 lat i pierwsza praca, myślę że pracodawca może patrzyć nie ciekawie na to(no może, że stworzysz jakiś mega projekt i wpiszesz go w CV), może że chcesz traktować to jako hobby ;)

Jeszcze jedno nie wszystkim to się podoba, znam nie jedną osobę która po pewnym czasie stwierdziła, że to jednak nie dla niej, chociaż potrafiła już co nie co(podobnie i ja miałem), jednakże życzę powodzenia i wytrwałości :)
komentarz 21 marca 2021 przez Blichar2021 Nowicjusz (140 p.)
Xr!!! Niestety nie zgodzę się z Tobą co do pracodawcy. Jest to mało prawdopodobne, że będzie patrzył na wiek swojego przyszłego pracownika. Raczej będzie kierował się tym co potrafi dany kandydat. Podam Ci taki przykład. Jeżeli klient poprosi dana firmę o zrobienie strony www, to czy zapyta kto będzie ją projektował i ile ma lat? Chyba nie. Ważne, żeby robota była dobrze zrobiona.
+2 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez niezalogowany
Zdecydowanie nie jesteś za stary! :) Ja zacząłem na poważnie w wieku 20 lat.
+1 głos
odpowiedź 24 września 2015 przez Benek Szeryf (91,110 p.)
Nawet doświadczony programista nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ to zależy od indywidualnych cech człowieka. Zainwestuj w książkę lub przerób jakiś kurs online i zacznij robić konkrente zadania (w wielu książkach one są). Wtedy sam się przekonasz czy podołasz. Nie ma innej metody.

Aczkolwiek zadanie takiego pytania na forum świadczy o tym, że póki co nie jesteś gotowy na takie wyzwanie. Nie przemyślałeś zagadnienia, nie próbowałeś sam znaleźć odpowiedzi, tylko od razu napisałeś na forum. To są cechy przeciętnych programistów.
komentarz 24 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Znalazłem sam wiele odpowiedzi. Nie zmienia to faktu, że chciałem zapytać o zdanie również "nieprzeciętnych " programistów.

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
komentarz 24 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

Obydwaj moi przedmówcy powinni liczyć się z tym że nie należy wyciągać pochopnych wnisków.

@mati10d A skad taka pewność?

@Benek On tylko zapytał, to jeszcze nic nie znaczy. wink

 

komentarz 24 września 2015 przez Benek Szeryf (91,110 p.)
Uczę studentów przedmiotów ścisłych dlatego potrafię rozróżnić kiedy ktoś drążył temat i faktycznie utknął, bo nie mógł czegoś zrozumieć, a kiedy tylko wygooglował hasło na Wikipedii i próbuje się usprawiedliwać, że nie wie o co chodzi.
+1 głos
odpowiedź 24 września 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Sam mam juz 27 i dopiero chce sie tym zajac na powaznie. Mimo ze programowanie interesowalo mnie juz w podstawowce to przez te wszystkie lata nie rozwijalem sie i stalem w miejscu, dopiero kiedy powiedzialem sobie ze pora zabrac sie za to na serio zaczalem robic postepy. Moim zdaniem patrzac tez po sobie, najwiekszym problemem bedzie dla Ciebie czas, bo przez ladnych kilka miesiecy bedziesz go musial duzo inwestowac, bez wyciagania korzysci finansowych. Poza nauka w domu bedziesz musial pomyslec nad jakims stazem, a to przykladowo 3 miesiace pracy za darmo. Dlatego w tym wieku jest trudniej bo pewnie masz juz zobowiazania typu mieszkanie, samochod, dziewczyna/zona moze dzieci, kredyt na glowie... stad domyslam sie, ze bedzie Ci trudno. Tak czy inaczej zycze powodzenia i duzo samozaparcia. Jeszcze pytanie: skad wiesz ze to zajecie dla Ciebie?
komentarz 24 września 2015 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Nie wiem, ale pomyślałem, że jak nie spróbuje to się nie dowiem :)

Chciałem poznać waszą opinię i tyle. Dzięki za odpowiedź i również życzę sukcesów.

Pozdrawiam
komentarz 24 września 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Pozostaje kwestia wyboru czego chcesz sie uczyc.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Łukasz Pełszyński Użytkownik (810 p.)

Może być ciężko, ale mój wspólnik nauczył się mając prawie trzydziestkę. Znam też dziewczynę co w wieku 35 lat zaczęła. Najlepiej jak poczytasz co ma do powiedzienia człowiek, który zmienił branżę na programowanie właśnie tak jak Ty planujesz: https://codequack.com/pl/blog/jestem-za-stary-i-nie-mam-wyksztalcenia-aby-zaczac-programowac-zawodowo

komentarz 9 kwietnia 2016 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Ale to wygląda na tekst reklamowy. I nie zaprzeczam, że można kogoś nauczyć podstaw jakiegoś języka, o ile ten ktoś potrafi pomyśleć i ma chęć do nauki. Ale żeby wykształcić zawodowego programistę? Nie mówię, że to niemożliwe, sam mam więcej lat niż założyciel tematu i właśnie od nie tak dawna zdecydowanie dążę do tego, by być programistą, ale wolałbym bardziej wiarygodne success story. Jeśli mi się uda, to napiszę tu moją historię.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez Łukasz Pełszyński Użytkownik (810 p.)
Skoro tak uważasz to zapewne nie zmienię Twojego zdania. Byłoby dobrze, gdybyś wskazał te cechy reklamowe. To, że tekst jest na komercyjnej stronie, nie oznacza, że tekst jest reklamowy. Zachęcam jednak doczytać do końca bo pokazuje to inną perspektywę, niż większości ludzi. W tekście Krzysiek ewidentnie pisze, że to nie jest dla każdego. On zaczął od bycia project managerem i przez dłuższy czas miał styczność z programistami, ale sam nie potrafił programować. Szukasz kogoś bardziej wiarygodnego na forum gdzie głównie udzielają się uczniowie? Ja programuję od ósmego roku życia, ale bynajmniej nie uważam się za autorytet mogący rozstrzygać czy każdy może w wieku  powyżej 35 lat nauczyć się programować. Ale znam co najmniej 3 osoby, którym się to udało, jednak wymagało to dużo samozaparcia i czasu.

(Znam też osoby, które pomimo inwestycji czasu i pieniędzy nie podołały, tak dla kontrastu)
komentarz 20 lipca 2016 przez Mat83 Nowicjusz (220 p.)
Dziekuje. Bardzo inspirujaca historia.

Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Były przypadki, że osoby 70 letnie zaczynały uczyć się programowania od zera, ma to jak najbardziej sens, nawet jeżeli nie chce pracować się w zawodzie programisty, wiele to uczy i daje wiele radości, miłej nauki. Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,175 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,426 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2015 w C i C++ przez pingwin1993 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 480 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2015 w HTML i CSS przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)

92,632 zapytań

141,502 odpowiedzi

319,882 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...