• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

lista dysków w pythonie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
86 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia w Python przez wojtas29321932942 Początkujący (380 p.)
zmienione kategorie 13 kwietnia przez Arkadiusz Waluk
Mam Pytanie Jak Zrobić Listę Dysków W Pythonie D:/ C:/ Ale Bez Pendrivów I Wirualnych Dysków Jak Np. Google Drive?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia przez VBService Ekspert (253,420 p.)
edycja 13 kwietnia przez VBService

Natomiast raczej nie odróżnisz łatwo pendrive'a od dysku

niekoniecznie, spróbuj użyć psutil [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

psutil.disk_partitions() – This function provides the details of all mounted disk partitions as a list of tuples including device, mount point and filesystem type.

import psutil
  
print(psutil.disk_partitions())

input()

W windows-ie wyświetla powyższe polecenie takie np. dane

[
  sdiskpart(device='C:\\', mountpoint='C:\\', fstype='NTFS', opts='rw,fixed', maxfile=255, maxpath=260), 
  sdiskpart(device='D:\\', mountpoint='D:\\', fstype='FAT32', opts='rw,removable', maxfile=255, maxpath=260), 
  sdiskpart(device='E:\\', mountpoint='E:\\', fstype='NTFS', opts='rw,fixed', maxfile=255, maxpath=260)
]

 

import psutil

drives = []
for partition in psutil.disk_partitions(): 
    drives.append([partition.device, partition.opts])

print(drives)
input()
[
  ['C:\\', 'rw,fixed'], 
  ['D:\\', 'rw,removable'], 
  ['E:\\', 'rw,fixed']
]

chyba łatwo się domyślić, który dysk jest "stały", a który to pendrive wink i czy umożliwia zapis, czy odczyt.

 

przykład

import psutil

def get_fixed_drive_list():
    excluded_drive_types = ['removable', 'network', 'cdrom', 'ramdisk']
    drives = []
    for partition in psutil.disk_partitions():
        if not partition.opts.split(',')[1] in excluded_drive_types:
            drives.append([partition.device, partition.opts])
    return drives

if __name__ == "__main__":
    print(get_fixed_drive_list())
    input()

 

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)
https://docs.python.org/3/library/os.html#os.listdrives ?

Natomiast raczej nie odróżnisz łatwo pendrive'a od dysku, nawet nie wiem jak by to można było zrobić.

(a, no i napraw sobie wielkie litery, zgaduję że w telefonie masz coś źle ustawione?)
komentarz 12 kwietnia przez wojtas29321932942 Początkujący (380 p.)
nie z kompa piszę a wielkie litery to moja niepoprawność gramatyczna

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 348 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2021 w Python przez DaXari Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 7 września 2016 w Python przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 9 wizyt

92,592 zapytań

141,441 odpowiedzi

319,702 komentarzy

61,975 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...