• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekierowanie 301 w ct8.pl

Object Storage Arubacloud
+1 głos
148 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2023 w HTML i CSS przez lalanablanalala Bywalec (2,090 p.)
Witam chce zrobić przekierowanie z swiadomosc.ct8.pl na http://www.consciousness.ct8.pl/pl.html a nie wiem w ogóle o co chodzi z tym jak to zapisać w tym pliku czy z www czy bez www czy jeśli obie sa w ct8.pl to calkiem inny kod? I czy w katalogu pubic_html moze znajodwac sie ino plik htaccess czy jakis index dodac ?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 listopada 2023 przez szpon12 Obywatel (1,220 p.)
wybrane 8 grudnia 2023 przez lalanablanalala
 
Najlepsza

Cześć, przekierowanie 301 możesz zrobić albo za pomocą pliku .htaccess który przekieruje Cię na poziomie serwera albo za pomocą pliku PHP np. index.php.

W .htaccess ten kod będzie wyglądał tak:

Redirect 301  http://consciousness.ct8.pl/pl.html

a dla pliku index.php ten kod może wyglądać mniej więcej tak:

<?php
    header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
    header("Location: http://consciousness.ct8.pl/pl.html");
    exit();
?>

jak to zapisać w tym pliku czy z www czy bez www.

To zależy od Ciebie jaką formę preferujesz, ważne aby zaznaczyć iż jest to przekierowanie na inną domenę za pomocą prefixu http/https

czy jeśli obie sa w ct8.pl to calkiem inny kod

To nic nie zmienia, do innego folderu w tej samej domenie kod mógłby wyglądać tak

Redirect 301 /folder

Zaś jeżeli przekierowujesz na inną domenę trzeba zaznaczyć że wychodzisz poza aktualną domenę np.

Redirect 301 https://wp.pl/

I czy w katalogu pubic_html moze znajodwac sie ino plik htaccess czy jakis index dodac

Tak jak już wyżej napisałem, możesz albo przekierować request za pomocą interpretera PHP (index.php) albo za pomocą serwera (.htaccess) .

komentarz 28 listopada 2023 przez lalanablanalala Bywalec (2,090 p.)
edycja 28 listopada 2023 przez lalanablanalala

Spoko że za pomocą php się również da :) Jednak znalazłem problem kiedy link ma na końcu / czyli swiadomosc.ct8.pl/ to otwiera się strona www.ct8.pl 

w pliku htaccess miałem ino 

AddType application/x-httpd-php72 .php

Redirect 301  http://consciousness.ct8.pl/pl.html

i nie zadziałało 

komentarz 8 grudnia 2023 przez lalanablanalala Bywalec (2,090 p.)

działa również z / po prostu wyczyściłem pamięć przeglądarki.  mógłbyś pokazać jak powinno wyglądać to w htaccess ? 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 58 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2023 w HTML i CSS przez lalanablanalala Bywalec (2,090 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 362 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w HTML i CSS przez HugoZar Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2020 w Hostingi, domeny, usługi przez JSJerry Początkujący (260 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...