• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak podmienić zdjęcie i podpis po najechaniu przycisku "jak w ASUS"

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
130 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2023 w HTML i CSS przez Hary-86 Obywatel (1,630 p.)

jak podmienić zdjęcie i podpis po najechaniu przycisku "jak w ASUS": (może jakaś wytczka w wordpress?)

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b450-plus/

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 listopada 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)
edycja 11 listopada 2023 przez VBService

@reaktywny;

Wyczytałem, że można tego dokonać z poziomu CSS.

Tu jest dobry przykład:
https://sirv.com/help/articles/hover-change-image/

ten przykład pokazuje :hover tylko na obrazku a OP pyta o

@Hary-86;

jak podmienić zdjęcie i podpis po najechaniu przycisku

 

przykład tylko css  [ kod on-line ]

* {
  box-sizing: border-box;
}
html,
body {
  margin: 0;
  padding: 0;
}
.container {
  position: relative;
  width: 90vw;
  height: 80vh;
  margin: 1rem auto;

  display: flex;
  justify-content: flex-end;
  gap: 2rem;
  background-color: black;
  padding-right: 1rem;
}
span.icon {
  display: block;
  font: bold 1.6rem/1.2 system-ui, monospace;
  height: 3rem;
  padding: .75rem .75rem 0 .75rem;
  margin-top: 1rem;
  text-align: center;
  border-radius: 50%;
  cursor: help;
  color: gray;
  transition: all 250ms;
}
span.icon span {
  font-size: 50%;
  font-weight: normal;
}
span.icon:hover {
  background-color: hsl(0 10% 20%);
  color: white;
}
span.icon:hover + img,
span.icon:hover + img + span.desc {
  opacity: 1;
  z-index: 99;
}
img {
  position: absolute;
  left: 0;
  opacity: 0;
  transition: opacity 250ms;
  width: max(300px, 45vw);
  height: 80vh;
  object-fit: content; /* lub cover */
  object-position: center;
  z-index: 1;
}
img:first-child {
  opacity: 1;
}
span.desc {
  position: absolute;
  bottom: 0;
  right: 0;
  width: max(100px, 40vw);
  height: 4.5rem;
  font: 400 1rem/1.1 system-ui, monospace;
  padding: 1rem;
  background-color: darkblue;
  color: white;
  opacity: 0;
  transition: opacity 250ms;
}
span.desc::before {
  content: '';
  position: absolute;
  top: 50%;
  transform: translateY(-25%);
  left: -15px;
  margin-top: -7.5px;
  width: 0;
  height: 0;
  border-top: 15px solid transparent;
  border-bottom: 15px solid transparent;
  border-right: 20px solid darkblue;
}
<div class="container">
  <img src="https://picsum.photos/400/200?random=100">

  <span class="icon">&spades;<br><span>Lorem 1</span></span>
  <img src="https://picsum.photos/400/200?random=1">
  <span class="desc">
    Lorem ipsum 1, lorem ipsum 1 1111 111 111. Ipsum 1 1111111 11 11111.
  </span>

  <span class="icon">&clubs;<br><span>Lorem 2</span></span>
  <img src="https://picsum.photos/400/200?random=2">
  <span class="desc">
    Lorem ipsum 2, lorem ipsum 2 2222 222 222. Ipsum 2 2222222 22 22222.
  </span>

  <span class="icon">&hearts;<br><span>Lorem 3</span></span>
  <img src="https://picsum.photos/400/200?random=3">
  <span class="desc">
    Lorem ipsum 3, lorem ipsum 3 3333 333 333. Ipsum 3 3333333 33 33333.
  </span>
</div>

 

komentarz 11 listopada 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
Fajny przykłąd!

Do czego jest ten kod (w wersji on-line):

 console.clear();
  const a = '446 204'.replaceAll(' ','');
  const b = '326 331'.replaceAll(' ','');
  console.log(+a - +b);

???
1
komentarz 11 listopada 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

A to testowałem do czegoś innego zapis ze znakiem + zamiast parseInt() i zapomniałem usunąć. wink

komentarz 11 listopada 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

@reaktywny,  sprawdź wink

console.clear();
let a = '446 204';
let b = '326 331';

console.info('a: ' + a, 'b: ' + b);
console.warn('a - b: ' + (a - b));
console.warn('a + b: ' + (a + b));

a = a.replaceAll(' ','');
b = b.replaceAll(' ','');

console.log(+a - +b);
console.log(parseInt(a) - parseInt(b));

 

komentarz 11 listopada 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
edycja 11 listopada 2023 przez reaktywny
OK doczytałem post powyżej.
0 głosów
odpowiedź 10 listopada 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
edycja 10 listopada 2023 przez reaktywny
<img src="1.jpg" onmouseover="hover(this);" onmouseout="hoverOut(this); "/>

// -------------------------------------

function hoverOut(img) {
 img.src = "1.jpg" 
}

function hover(img)
{
 img.src = "2.jpg"
}

Jak będziesz się chciał zająć czymś bardziej poważnym to polecam Svelte (oraz SvelteKIt).

 

1
komentarz 10 listopada 2023 przez VBService Ekspert (253,420 p.)

Na dzień dzisiejszy nie jest dobrą praktyką programowania odwoływanie się do funkcji za pomocą atrybutów event-ów (w tym przypadku onmouseover, onmouseout) z poziomu kodu html, a jeżeli już, to można też to zapisać np. tak

<img src="1.jpg" alt=""
     onmouseover="this.src='1_hover.jpg'"                                                     
     onmouseout="this.src='1.jpg'"
/>

 

komentarz 10 listopada 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
edycja 11 listopada 2023 przez reaktywny
Wyczytałem, że można tego dokonać z poziomu CSS.

Tu jest dobry przykład:

https://sirv.com/help/articles/hover-change-image/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2022 w HTML i CSS przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 349 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 190 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w PHP przez ayo1001 Obywatel (1,890 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...