• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fake GPS, a prawdziwa lokalizacja zdjęcia

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
763 wizyt
pytanie zadane 23 października 2023 w Urządzenia mobilne przez Monika772 Nowicjusz (130 p.)
Witam. Mam pytanie odnośnie lokalizacji zdjęcia wykonanego smartfonem z systemem Android. Moje pytanie brzmi czy jeśli ktoś ma ustawioną fake lokalizację GPS to czy jest możliwość odczytania z danego zdjęcia prawdziwą lokalizację ? Czy jakiś dobry informatyk jest w stanie to sprawdzić ?. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
komentarz 23 października 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Co to znaczy " ma ustawioną fake lokalizację GPS " ???

Źle Tobie pokazuje lokalizację?? Mnie też! :)

Aplikacja aparatu foto bierze współrzędne z GPS-a wbudowanego w telefon i takich współrzędnych należy się spodziewać w EXIF pliku. Jedynie ze zdjecia można stwierdzić, że było robione w innym miejscu.
1
komentarz 23 października 2023 przez Monika772 Nowicjusz (130 p.)
Rozumiem, ale załóżmy, że ktoś korzysta z aplikacji, która oszukuje prawdziwą lokalizacje pobierając np. taką aplikację ze sklepu play i ten ktoś jest w stanie ustawić sobie lokalizację GPS jaką tylko zapragnie. To czy wtedy jest możliwość sprawdzenia jaka lokalizacja była prawdziwa, a nie fake ?. Przykład: zdjęcie oryginalnie zrobione np. gdzieś w Gdańsku, ale ktoś ustawia sobie lokalizację poprzez taki program np. na Warszawę.
1
Nie korzystałem z takiej aplikacji nigdy, nawet nie wiedziałem, że istnieją.

( u mnie GPS podaje nieprawidłowe współrzędne, myli się dość znacznie, o kilkaset metrów czasem kilka(naście) km ).

Jeśli aplikacja Fake GPS tak skutecznie oszukuje, to dane z usługi GPS w telefonie zmodyfikowane przez tą appkę też będą fałszywe. I wszystkie appki "nabiorą się" na sfałszowane koordynaty - tak piszą w jednym z tych programów (Fake GPS).

Najłatwiej sprawdzić (by mieć 100% pewnosći) metadane pliku zdjęcia w EXIF. EXIF ze zdjęcia sprawdzisz on-line w wielu serwisach. Mogą być przydatne:

Best Methods to extract GPS location from photo by Coordinates from EXIF data https://mygpstools.com/photo-properties-gps-coordinates Photo Location & Online EXIF

Data Viewer - Pic 2 Map https://www.pic2map.com/

EXIF Data Viewer Online - Photo location viewer https://linangdata.com/exif-reader/ Guide to GPS Metadata in Photos (Part

3): How to spoof GPS and other metadata in photos - Ethical hacking and penetration testing https://miloserdov.org/?p=5621
komentarz 23 października 2023 przez Monika772 Nowicjusz (130 p.)
Bardzo dziękuję za sprawną i konkretną pomoc. Pozdrawiam :)
Nie ma za co.
1
komentarz 24 października 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)
edycja 24 października 2023 przez Oscar

@reaktywny, Android ma w opcjach developerskich tzw mock GPS (pozorowanie lokalizacji) - wtedy dane do lokalizacji mogą być dostarczone przez jakich program. To opcja developerska, bo np. może służyć do testowania jakiegoś programu bez ruszania się z domu. Innym zastosowaniem jest użycie zewnętrznego GPS - np. są takie z BT, można taki umieścić w miejscu gdzie jest lepszy odbiór GPS a smartfona/tablet mieć we wnętrzu pojazdu. Oczywiście potrzebny jest program, który czyta dane NMEA z takiego GPS i "wrzuca w system".

Inną sprawą są dane w EXIF - to mogą być dowolnie zmodyfikowane, przecież to tylko plik. Sam w dawnych czasach używałem programu który dane lokalizacyjne generował off-line na podstawie daty i czasu wykonania zdjęcia i oddzielnego logu GPS. Fajnie byłoby jakby aparaty foto wykonywały zdjęcia od razu podpisane cyfrowo.

Nawet starutki GPS12 Garmina (czysta przenośna nawigacja) miał opcję symulacji - pozycje wpisywało się klawiszami, można było nawet zasymulować ruch (prędkość i kurs).

komentarz 24 października 2023 przez Monika772 Nowicjusz (130 p.)
Czyli tak podsumowując, jest możliwość ustalenia prawdziwej lokalizacji, gdy taka aplikacja zakłamuje czy nie ma takiej możliwości ?
komentarz 24 października 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

@Oscar, 

Inną sprawą są dane w EXIF - to mogą być dowolnie zmodyfikowane, przecież to tylko plik

Ja zakładam, że nikt przy nich nie grzebał, bo jeśli tak to można oczywiście zmienić każde pole w EXIF, łącznie z danymi świadczącymi jakim aparatem zostały wykonane, kiedy wykonane czy korzystając z jakich ustawień, etc. etc. W jednym z linków które wrzuciłem jest coś niecoś na ten temat.

Fajnie byłoby jakby aparaty foto wykonywały zdjęcia od razu podpisane cyfrowo.

Bez przesady ;)  Choć niektórzy będą chcieli by trafiały po wykonaniu do blockchainu. Wszystko zależy od zastosowań i potrzeb.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2018 w Urządzenia mobilne przez PAULA12 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w Java przez Partyjny Obywatel (1,170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 363 wizyt
pytanie zadane 31 października 2022 w Urządzenia mobilne przez FelixMR Nowicjusz (120 p.)

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,416 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...