• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sklep internetowy

0 głosów
647 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2023 w Systemy CMS przez Billy Użytkownik (680 p.)

Hejka,

ostatnio dostałem od koleżanki propozycję, żeby dla jej znajomej stworzyć sklep internetowy. Poruszam się całkiem biegle w HTML, CSS i JS, a dodatkowo kodziłem galerię obrazów i stronę logowania w PHP (wolałbym uniknąć tego języka). W backend za dużo się nie bawiłem.

Moje pytanie jest takie - czy ciężko będzie stworzyć taką stronę? Rozmawiałem z kolegą, który już pracuje i mówił, że potrzeba do tego dockerów i kubernetesów, ale mówiąc szczerze trochę mnie to przeraża i jeszcze nie chcę bawić się w DevOpsa. 

Znalazłem na youtubie poradnik, który nie mówi o żadnym z nich a całkiem prosto i przejrzyście umożliwia utworzenie takiego sklepu - tylko pytanie, czy to na pewno takie proste i wykonalne?

komentarz 14 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Jak nie masz o tym pojęcia, a widać że nie masz ;) To sugeruję gotowy sklep typu FOSS, np.

- Saleor

- Oscar

- Sylius

- lub wooCommerce lub inny na WP.

A jak nie dasz rady to SAAS w abonamencie, bp. Shopify.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 sierpnia 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
Cześć,

Osobiście też uważam że jak nie masz o tym pojęcia to lepiej trzymać się gotowych rozwiązań.
Dlaczego? W przypadku sklepu można popełnić całą masę błędów - od poprawnego działania koszyka, przez obsługę płatności. A błędy na tych polach spowodują tylko jedno - utratę potencjalnego klienta.
Sklep budujesz po to żeby działał prawidłowo, a nie odstraszał klienta ;)

Co wybrać?
No to tak - K8s o którym wspomniałeś służy do zarządzania Dockerami - tak najprościej tłumacząc. Użycie dockera nie wiąże się automatycznie z metodami DevOps - bo generalnie DevOps jest metodologią pewnych działań, a nie jakąś „koniecznością” :D To tak pobocznie wyjaśniając.
Użycie samego dockera ma sens - bo rozwiązuje problem "u mnie działa, a na serwerze docelowym już nie - dlaczego?" Docker pakuje to co zbudowałeś, a następnie odpalasz swój kontener na wybranym serwerze i masz 100% to co stworzyłeś. Z drugiej strony użycie dockera to nie jest jakaś konieczność – tylko wspierające narzędzie. Doczytaj jakie ma zastosowanie – wtedy odpowiesz sobie sam czy go użyć. K8s – daj sobie teraz z tym spokój ;D

Więc co wybrać?
Osobiście polecam Ci WordPressa i WooCommerce – to nie jest tak że pluginy jakoś dobijają. Zasada jest prosta – instalujesz to co potrzebujesz i tyle. Generalnie instalacja podstaw + integracja z bramką płatności, wybór szablonu – gotowe. Oczywiście im dalej w las – backup, security, większa funkcjonalność itd. Ale to dotyczy każdego projektu czy na Wordpressie czy będzie kodował od postaw – bo tu zaraz dojdzie wybór serwera, zarządzanie nim itd.
WP stawiasz na hostingu – generalnie nie martwiąc się o bezpieczeństwo serwera, dbasz tylko o aktualizację sklepu – choć od kilku wersji WP sam się aktualizuje, zostaje Ci rzut oka na pluginy – choć i to możesz zautomatyzować (bo napisałeś, że chcesz się uczyć ;))
Poza wspomnianym do wyboru masz jeszcze inne gotowe platformy: PrestaShop, Weebly,

Powodzenia ;)
0 głosów
odpowiedź 14 sierpnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
Dostajesz propozycje tworzenia strony dla koleżanki, koleżanki... a nie potrafisz? Po co ?
Zależy kto i jakie wymagania ma od tej strony, może to być proste, może to być bardzo złożone i trudne, kwestia oczekiwań.

Są gotowe narzędzia i szablony do stawiania pewnych stron niewielkim kosztem, też nie wiem jaki KOLEŻANKA ma budżet i jaka to ma być strona, ale to co widzisz na filmie to jest utworzenie strony- okej, ale wizualnej nie funkcjonalnej, chyba że tu tylko o to chodzi, żeby wyglądało.

To tak trochę jakby ktoś Ciebie po prosił o napisanie ILUSTROWANEJ KSIĄŻKI, a ty byś stworzył tylko ilustacje bez w ogóle samego tekstu.
komentarz 14 sierpnia 2023 przez Billy Użytkownik (680 p.)
Nie przyjąłem jeszcze tej propozycji, tylko się zastanawiam. Jestem na drugim roku studiów informatycznych i koleżanka wie, że się tym zajmuję. A wiem, że kiedyś będę musiał stworzyć coś podobnego już jako projekt na studia, więc zastanawiam się, czy by nie skorzystać z okazji i oprócz nauczenia się czegoś takiego przy okazji zarobić.

Słyszałem o WordPress i tych pluginach do niego, ale nie bardzo mnie to pociąga, bo inwestowanie w to czasu raczej mi się nie zwróci w przyszłości. Kolega polecał PrestaShop, ale właśnie w nim wspominał o Dockerze.

Strona raczej nie musi być bardzo zaawansowana, bo ma służyć do sprzedawania octu (?).

A co masz na myśli utworzenia strony wizualnej, a nie funkcjonalnej? Z tego co widziałem to zdeployował ją na hostingu i normalnie był w stanie wykonać transakcję.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 463 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Systemy CMS przez freshapril1904 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 422 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 475 wizyt
pytanie zadane 21 października 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Iei Bywalec (2,220 p.)

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...